На 15 юли 2025 ще се проведе аукцион на неупражнени права за емисията варанти

Аllterco със 62% увеличение на приходите за първото тримесечие на 2023 г.

На база на предварителни данни за финансовите резултати Allterco отчита 62,2% увеличение на приходите от продажби на устройства и свързаните с тях услуги за първото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г. Българската компания, производител на IoT устройства, която е част от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth, е постигнала рекордни продажби за Q1 на 2023 г. на стойност 27,8 млн. лв.

Увеличението на приходите от продажба на устройства за домашна автоматизация с марката Shelly е 63,9% и достига до 27,2 млн. лв. Приходите от устройства за проследяване MyKi са се увеличили с 14,1% и са на стойност 600 000 лв.

Пазарна капитализация от 1 млрд. евро

„Allterco се приближава уверено към стратегическата си цел да достигне пазарна капитализация от 1 млрд. евро“, коментира съоснователят на IMPETUS Capital и създател на Impulse Growth Николай Мартинов. „Предварителните данни за първо тримесечие на 2023 г. показват, че оценките, които българската компания получи от трима чужди борсови анализатори в началото на годината са напълно основателни. А след новината за разработката на персонализиран Shelly чип, съвместно с китайската Espressif Systems, ще виждаме още по-високи цифри в следващите години“, категоричен е той.

През март Allterco съобщи, че започва разработка на собствен чип за устройствата от марката Shelly, съвместно с водещия доставчик на енергийно ефективни Wi-Fi и Bluetooth решения Espressif Systems. Основата на чипа ще се произвежда от ТSMC, най-голямата компания за производство на полупроводници, ситуирана в Тайван, която произвежда по-голямата част от електрониката в света. Проектирането и производството на собствени чипове Shelly ще донесе множество конкурентни предимства на продуктите на Allterco.

Борсовите анализатори оценяват високо потенциала за растеж на Allterco

През февруари един от водещите европейски партньори за инвестиции и банкови услуги Baader Bank препоръча „покупка“ за акциите на Allterco с целева цена от 34,2 лв. A само две седмици по-късно Montega, eдин от големите анализатори на капиталовите пазари, специализиран в проучвания и прогнози на малки и със средна капитализация компании, даде цена от 38 лв. на акциите на българския производител на IoT устройства. В началото на март известният финансов портал boersengefluester.de обяви, че включва Allterco в списъка на компании, които попадат в тесния му фокус. Според изданието пазарната капитализация на компанията в момента е 215 млн. евро.

Allterco e единствената българска компания, чиито акции освен на Българска фондова борса, се търгуват и на Франкфуртската фондова борсa. IMPETUS Capital инвестира в Allterco през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. Новите оценки показват, че цена от 55 лв. на акция преди 2030 г. е напълно реална и постижима.