Excitel

За пет години, от стартирането на бизнеса в Индия, Excitel попада в класацията на топ 10 от съществуващи 200 местни интернет доставчика.

2015 г.

Виктор Франсес, Николай Горчилов,
Пламен Петков

Широколентови интернет услуги

Excitel е българска компания, основана в Индия, която предлага широколентов интернет достъп и възможност на по-малки доставчици в страната, които покриват изискванията на компанията за скорост, да брандират и препородават услугата. Малките доставчици са ангажирани с поддръжката на мрежата, докато Excitel управлява централизирано бизнес процесите.

Началото е в „зората на демокрацията“

Excitel е създадена през 2015 г. от Виктор Франсес, Николай Горчилов и Пламен Петков. Горчилов и Франсес са по-известни в България като създатели на местния интернет доставчик Orbitel, а Петков е бил част от екипа на Networks. По техните думи именно историята на независимия интернет доставчик Orbitel стои зад идеята да предлагат широколентов интернет в Индия. Orbitel е създадена през 1997 г. и е една от първите компании в България, която изминава класическия път на стартираща компания – първоначално финансиран от бизнес ангели, в края на 1999 г. Orbitel получава инвестиция от 1 млн. долара от Europa Capital Management. През 2005 г. Orbitel е придобита от Deutsche Telekom Group чрез унгарското звено Magyar Telekom срещу 8 млн. евро. В този период, заедно с други независими доставчици на интернет в България, Франсес и Горчилов успяват да се преборят с регулациите, осигуряващи предимство на държавната тогава БТК и да създадат печеливш бизнес, който предлага качествена и конкурентна услуга.

За разлика от ограничените размери на българския пазар, пазарът в Индия предлага неограничени възможности и за пет години, от стартирането на бизнеса в Индия, Excitel попада в класацията на топ 10 от съществуващи 200 местни интернет доставчика.

Експанзия в Индия

Към 2022г. Excitel има над 700 хил. потребители в Индия, а служителите на компанията в Индия са около 2400 човека.

През 2022 г. компанията затвори трети рунд на финансиране и набра 10,6 млн. евро от бизнес ангели при оценка от 100 млн. евро. Новата инвестиция, Excitel ще използва за експанзия на пазара в Мумбай. При затваряне на сделката, създателите на компанията обявиха намеренията си да търсят ново финансиране след период от 18 до 24 месеца, което да им помогне за разширяването на компанията на огромния пазар в Индия. Начинание, което те вече успяват да постигнат успешно – с предишният рунд през 2018 г., в размер на 4 млн. евро, Еxitel увеличи потребителите си 3 пъти.

Инвестираме в бъдещия еднорог

Амбицията на Excitel е да се превърнат в следващият еднорог в Индия, достигайки до поне 20 млн. домакинства. За да постигнат това, от компанията планират да разширят портфолиото си и започнат да предлагат умни уреди и IoT устройства, в допълнение на интернет услугите си.

IMPETUS Capital инвестира в 9 за пръв път през 2018г. Днес, четири години по-късно, стойността на компанията се е удвоила.

Среден годишен ръст:

29% за последните 3 години

Брой абонати през 2018 г.

220 хил.

Брой абонати през 2021 г.

над 750 хил.

Прогнозен брой абонати до 2030 г.

20 млн.

Започни да инвестираш с Impulse Growth

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании, вкл. Excitel и да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.