Speedy

Speedy е първата българска куриерска компания, внедрила сертифицирана система за управление на качеството, като и до днес успешно преминава ежегодния ресертификационен одит по ISO 9001:2015.

1998 г.

Валери Мектупчиян

Куриерски услуги

Speedy e сред двете най-големи компании на пазара на куриерски услуги с пазарен дял от над 33%. Компанията има близо 600 офиса и автоматични пощенски станции, покриващи 100% от територията на България, като обслужва над 1 000 000 клиенти и над 37 500 000 пратки годишно. 

Началото

Speedy е основана през 1998 г. и от създаването си досега се развива до корпоративна структура с над 3000 човека персонал и партньори. Притежава над 1700 собствени транспортни средства. В партньорство с DPD, българската компания  транспортира пратки и по света, като външния пазар осигурява около 17% от приходите на компанията. 

Speedy е първата българска куриерска компания, внедрила сертифицирана система за управление на качеството, като и до днес успешно преминава ежегодния ресертификационен одит по ISO 9001:2015.

Борсов дебют и иновации

През ноември 2012 г. Speedy излиза на Българската фондова борса и се превръща в първата компания с публичен статут в бранша. Компанията редовно изплаща дивидент на акционерите си.

Мажоритарни собственици на компанията са нейният основател Валери Мектупчиян с 20,09% и френската компания GeoPost SA, която притежава близо 70% от акциите на компанията от 2021 г. 

Speedy внедрява редица иновации в дейността си, с които се стреми да бъде крачка напред пред конкурентите си. През 2013 г. компанията обяви проекта си Speedy Parcel Shop (SPS) за навлизане в сегмента на пратките на дребно, чрез обекти в жилищни квартали и по-малки населени места. 

С помощта на Speedy Parcel Shop клиенти на куриерската компания могат да приемат и получават пратки в различни от офисите на Speedy точки за обслужване, разположени в малки търговски обекти. 

През 2020 г. компанията представи свое “зелено решение” – употреба на електрически превозни средства, които обслужват клиентите на компанията в центъра на София, Пловдив и Русе.

Инвестираме в устойчив растеж

Impulse Growth инвестира в Speedy от 2021 г., През 2022 г. след известен спад в приходите през първото тримесечие, Speedy отчита отново ръст. Приходите на компанията от вътрешния пазар се увеличават до над 30% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо предходната година. Принос за това има бизнес сегмента, който през второто тримесечие на годината реализира рекорден за последните години ръст.

Среден годишен ръст:

35% / за последните 5 години

Цена на акция през 2022 г.:

111 лв.

Цена на акция през 2016 г.:

14.60 лв.

Прогнозни приходи на компанията до 2030г.:

€ 1 млрд.

Започни да инвестираш с Impulse Growth

Стани част от успеха

Единствено в Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл както от дивидентски, така и иновативни, бързорастящи компании – вкл. Speedy, разчитайки на професионално управлявано портфолио и до 25% по-добри финансови резултати от традиционните инвестиционни фондове.