Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Allterco планира да продава авторския си чип на други компании

Българският производител на IoT продукти Allterco, част от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth, вече води преговори с други компании за продажбата на персонализирания Shelly чип. Това заяви изпълнителният директор на компанията Димитър Димитров в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Преди седмица Allterco обяви, че започва разработката на собствен Shelly микрочип съвместно с китайската компания Espressif Systems. Собствеността върху чипът е смесена – ексклузивен производител е Espressif Systems, а ексклузивен купувач е Allterco. Това ще позволи на българската компания да продава чипа на други компании, които искат да направят продуктите или устройствата си smart. Освен конкурентните предимства, които разработката на собствен чип дава на продуктите на Allterco, чрез него българската компания навлиза и на пазара на микрочипове.

Продукт, който не се предлага на пазара на чипове

По думите на Димитър Димитров идеологията за продажба на Shelly чипа на Allterco е да предложи продукт, който не се предлага на пазара на микрочипове, където съществува голяма конкуренция. „Няма да продаваме чип като самостоятелен чип, ще го продаваме с едно ниво нагоре. В този чип ще бъдат вградени всички възможности за връзка към нашия облак, към Amazon, т.е. потребителите, които го купуват ще получават едно по-завършено решение“, казва Димитър Димитров. „Ще предлагаме нещо, което на пазара го няма до това ниво. Всеки, който закупи чипа и го вложи в продуктите си, няма да има нужда от програмисти, за да направи своя продукт смарт“, добавя той.

Персонализираният Shelly чип ще се произвежда в няколко държави, а основата му ще се прави в Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC). TSMC е най-голямата компания за производство на полупроводници, ситуирана в Тайван и произвежда по-голямата част от електрониката в света.

Производството на собствени чипове е следващ етап от развитието на Allterco. “Това е конкурентно предимство за Allterco в бранша на IoT”, коментира съоснователя на IMPETUS Capital Николай Мартинов.„Прозиводството на собствени чипове е допълнителна възможност за внедряване на иновации – чиповете Shelly ще дадат възможност на Allterco да разгърне напълно иновативния си потенциал и да увеличи допълнително дистанцията от конкурентите си”, добавя той.

Цялото интервю на Димитър Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria можете да видите тук.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.