Allterco

Производител на Internet of Things продукти и първата бългрска компания с двоен листинг на Frankfurt Stock Exchange

2003 г.

Димитър Димитров и Светлин Тодоров

Internet of Things

Allterco e една от големите бързо растящи и иновативни компании в портфолиото на Impulse Growth. Тя има холдингова структура, в която са включени 5 дружества, профилирани в сферата на Internet of Things (IoT) – Allterco Robotics, Allterco Trading, Allterco Properties, Allterco Robotics Inc, САЩ, и Allterco Europe Gmbh, Германия.

Компанията създава иновации чрез проектирането, производството и разпространението на висококачествени IoT продукти, от които един от най-популярните е линията Shelly за домашна автоматизация, детските смарт часовници MyKi, тракерите MyKi и серията за лична грижа MyKi Care.

Историята

Началото на успеха на Allterco започва през 2003 г., когато е създадена Teracomm Ltd., чиято основна дейност е насочена към мобилните иновации и телекомуникационния бизнес. Десет години по-късно в компанията е обособено IoT звено, което започва работа по създаването на първата система за домашна автоматизация, наречена She. Тя дава основата на бъдещата линия на продукти Shelly. През 2015 г. бизнесът на Teracomm е изцяло преструктуриран, като компанията създава дъщерното дружество Allterco Robotics с основен фокус устройства за автоматизация на дома. Първата линия продукти на компанията са умните детски часовници MyKi, последвана от устройствата Shelly.

Успехът на бизнес модела на Allterco Robotics стои в основата на решението, бизнесът насочен към телекомуникационни услуги да бъде продаден, а основният фокус на компанията да стане IoT и технологични устройства за лична употреба.

През 2016 г. с усилията на екипа на IMPETUS Capital, Allterco става публична компания на Българска фондова борса с успешно IPO (първично публично предлагане на акции), набирайки 2.2 млн. лв. Любопитен факт е, че компанията реализира над 3 пъти по-голям обем от инвеститорски заявки и интересн спрямо минимално изискуемото условие за успешно листване на борсата.

През 2020 г. компанията прави успешно SPO (второ публично предлагане на акции), набирайки 9 млн. лв. През 2021 г. компанията постига листване и на Фондовата борса във Франкфурт и става първата българска компания, която се търгува успешно там.

През 2022 г. Allterco обяви намерението си да купи словенския доставчик на Internet of things – GOAP d.o.o. за приблизително 3,3 млн. евро. С придобиването ѝ Allterco планира да разшири технологичното си портфолио и да предлага продукти, както за масовите, така и за корпоративни потребители.

Откриваме бъдещите бизнес лидери

Днес, в края на 2022г., благодарение на иновативния търговски подход и амбициозен екип, продуктите на Allterco се продават в над 100 държави по света. Средният годишен ръст на приходите на компанията за последните 5 години е 73%, а едва пет години след като навлезе на немския пазар, компанията е втората на-голяма компания в Германия по продажна на IoT устройства.

IMPETUS Capital инвестира в Alterco през 2015г, когато цената на акцията е 1,45лв. Днес, 7 години по-късно, продажната цена на акция в компанията е 17лв и по прогнозни данни ще достигне до 55 лв. до края на 2030г.

През третото тримесечие на 2022 г. компанията отбеляза 75% ръст на приходите спрямо същият период на 2021 г. Целта на Allterco e да достигне пазарна капитализация от 1 млрд. евро.

Среден годишен ръст:

73% / за последните 5 години

Цена на акция през 2015 г.

1.45 лв.

Цена на акция през 2022 г.

17 лв.

Прогнозна цена на акция 2030 г.

55 лв.

Започни да инвестираш с Impulse Growth

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании, вкл. Allterco и да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Allterco e една от големите бързо растящи и иновативни компании в портфолиото на Impulse Growth. Тя има холдингова структура, в която са включени 5 дружества, профилирани в сферата на Internet of Things (IoT) – Allterco Robotics, Allterco Trading, Allterco Properties, Allterco Robotics Inc, САЩ, и Allterco Europe Gmbh, Германия.