Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Montega: Allterco отбелязва силен старт на 2023 г. и има огромен потенциал за растеж

Един от големите анализатори на капиталовите пазари, специализиран в проучвания и прогнози на малки и със средна капитализация компании – Montega – даде висока оценка за потенциала за растеж на Allterco в доклада си. През изминалата седмица Allterco, една от големите растящи компaнии в портфолиото на IMPETUS Capital и инструментa Impulse Growth, обяви консолидираните си финансови резултати за 2022 г. и надмина повишената си прогноза за приходите като постигна резултат от 94,1 млн. лв.

Анализът на Montega потвърждава думите на изпълнителния директор на българското акционерно дружество Волфганг Кирш за добро начало на 2023 г. за продуктите на Allterco.

“Компанията не вижда спад в търсенето през 2023 г. Създадените през 2022 г. търговски структури и продължаващото високо търсене на продукти за контролиране на потреблението на енергия в домовете гарантират стабилни продажби“, се посочва в доклада на Montega.

Мениджмънтът на Allterco посочва, че има сключени няколко рамкови споразумения с нови големи клиенти в Северна Европа, което ще доведе до скок в продажбите в този регион. Висока е оценката на анализаторите и за потенциала на новият продукт от серията за домашна автоматизация Shelly – приложението Shelly Smart Control.

Shelly Smart Control е дава възможност за пълен контрол и управление на смарт сгради, с фокус върху наблюдението и управлението на разходите за електроенергия в помещенията. Allterco планира да предложи на потребителите си и платени абонаментни услуги чрез приложението Shelly Cloud.

Потенциал за растеж

Според анализа на Montega Allterco има възможност за значително увеличение на клиентската си база, чрез услугите на Shelly Cloud, което резултира в увеличената им оценка на цена на акция на Allterco на 38лв.

Изчисленията на анализаторите посочват, че средният потребител на продуктите на компанията добавя по две нови Shelly устройства на година. Само въз основа на съществуващите клиенти на компанията – около 1,5 млн. домакинства, това показва годишен потенциал за продажби от приблизително 90 млн. лв. Не са изчерпани и възможностите за нарастване на клиентската база в основния пазар на Allterco – Германия – където компанията непрекъснато печели нови клиенти, се казва още в анализа.

Стратегическата цел на Allterco е да достигне пазарна капитализация от 1 млрд. евро преди 2030 г., а оценките на големите инвестиционни банки показват, че тя е напълно достижима. По думите на съоснователя на IMPETUS Capital и Impulse Growth Николай Мартинов, само постигането на стратегическата цел на Allterco и още две иновативни компании от портфолиото – DISCORDIA и Excitel, ще увеличи двойно активите в портфолиото на фонда и платформата.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии