Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

Allterco надхвърли прогнозирания ръст на приходите си през 2022 г.

Консолидираните данни за дейността през 2022 г. на Allterco, една от големите растящи компании в портфолиото на IMPETUS Capital и платформата й Impulse Growth, показват, че компанията е надхвърлила прогнозирания ръст на приходите си. Allterco завършва 2022 г. с приходи от дейността в размер на 94.1 млн. лв, което представлява ръст от 54,6% спрямо 2021 г. Печалбата на компанията преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) е нараснала с 9,5% до 21.4 млн. лв.

Резултатите на Allterco показват, че подходът на компанията през 2022 г. да инвестира усилено в разрастване на дистрибуторската мрежа и структурите за научноизследователска и развойна дейност, е правилен. „След големия успех на нашите продукти и услуги, които пуснахме на пазара през изминалата 2022 финансова година, със сигурност няма да забавяме темпото и през 2023 г. Само преди броени дни лансирахме и своето ново високотехнологично приложение за управление на домашна и офис автоматизация – Shelly Smart Control”, коментира изпълнителният директор и основател на компанията Димитър Димитров.

„С оглед на големия обем на поръчките сме уверени за текущата фискална година. За цялата 2023 г. очакваме ръстът да бъде в съответствие с предходната година“, е мнението на изпълнителния директор на акционерното дружество Волфганг Кирш.

Пазарна капитализация от 1 млрд. евро

Консолидираните данни за дейността на Allterco през 2022 г. и отбелязания ръст на приходите идват само седмица след като анализаторите на един от водещите европейски партньори за инвестиции и банкови услуги Baader Bank, оцениха акциите ѝ на 34,20 лв. и дадоха препоръка за покупка.  Allterco e единствената българска компания, чиито акции освен на Българска фондова борса, се търгуват и на Франкфуртската фондова борса.

Стратегическата цел на Allterco е пазарна капитализация от 1 млрд. евро преди 2030 г., а оценките на големите инвестиционни банки показват, че тя е напълно достижима. Allterco създава иновации чрез проектирането, производството и разпространението на висококачествени IoT продукти, най-популярните от които е линията Shelly за домашна автоматизация. В момента продуктите на компанията се продават в над 100 държави по света.

IMPETUS Capital инвестира в Allterco през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. 

Сподели