Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Виктор Манев пред “Бизнес старт”: инвестиции в изкуствения интелект

Виктор Манев, съосновател и управляващ партньор в IMPETUS Capital и един от създателите на Impulse Growth, гостува в предаването “Бизнес старт” на BloombergTV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Тема на разговора е бъдещето развитие на изкуствения интелект (AI), която е свързана с провелия се наскоро в Доха Катарски икономически форум. Гости на събитието са геополитически стратези, фонд мениджъри и знакови имена от световната инвестиционна общност, сред които е и Виктор Манев. 

В предаването “Бизнес старт” Виктор Манев споделя, че в момента държавите от региона около Катар изучават глобалните тенденции по отношение на изкуствения интелект (AI), виждат кои са насоките и инвестират. Една от тях са хуманоидните роботи, които ще могат да работят в 24 часов работен режим. Очаква се в рамките на 10-15 години в големите компании на рецепцията хората да бъдат посрещани от робот, да им бъде поднасяно кафе от робот, а друг робот да извършва почистването на офис помещенията. 

Към настоящия момент в Дубай вече има министерство и министър на изкуствения интелект. По време на форума Саудитска Арабия обявява, че до 2030 г. страната иска да бъде водеща в изкуствения интелект, не само в региона, а и на световната карта. На събитието Катар също обявява, че се очаква в следващите години да бъде сред 10-те водещи страни в тази насока. Изказванията на страните от региона са не просто амбиции, те са подкрепени от огромния ресурс, който притежават. 

По време на предаването Виктор Манев споделя, че светът вече разпознава проблема, свързан със задоволяването на енергийния глад в резултат на развитието на AI. В момента компании като Microsoft и Nvidia са ключови инвеститори в енергийни решения като например фюжън енергия. Необходимо е да се търсят алтернативи, които произвеждат огромно количество енергия, за да може да се захрани невероятния глад на процесорите, които трябва да обработват данни. 

“Изкуственият интелект ще изисква огромни ресурси. Всеки вижда ресурсa, който се влага в компаниите или производителите в чипове. В същото време основната тема, която беше повдигната и от Катар, е, че ако трябва да изпълнят своята програма за инвестиции в изкуствения интелект, то те най-вероятно няма да имат енергия за страната си, защото количеството енергия, което е необходимо за AI е огромно”, споделя Виктор Манев.

В предаването “Бизнес старт” Виктор Манев коментира още и друга тема, която беше засегната по време на Катарския икономически форум- публичните предлагания, финансирането от фондовите борси, дяловото и рисковото  финансиране.  От началото на годината Total Energies, една от най-големите компании за масла и горива в света, обмисля преместването на акциите на организацията от Франция в САЩ. В тази връзка Виктор Манев сподели своето мнение за конкурентоспособността на европейския капиталов пазар:

“Ние в Европа сме ограничени страшно много от една страна по отношение на достъпа до капитал, а от друга страна от регулацията и документацията в страните и липсата на дълбочина на публичния, капиталов пазар”.

Цялото интервю с Виктор Манев в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов, можете да гледате тук.

Виктор Манев е съосновател и управляващ партньор на IMPETUS Capital. Знаково име за света на инвестициите в България, със сериозен международен опит. Кариерата му започва като главен финансист в Центъра за масова приватизация (ЦМП), а през 1998 г. основава нишова консултантска компания, която участва в набиране на капитал и сделки за фондове за дялово финансиране. С компанията си той консултира сделки за над 500 млн. евро в Централна и Източна Европа. През 2015 г., заедно с Николай Мартинов, създава IMPETUS Capital.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.