Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Още един немски борсов анализатор оцени високо потенциала на Allterco

В началото на март 2023 г. известният финансов портал boersengefluester.de обяви, че включва Allterco в списъка на компании, които попадат в тесния му фокус. В материала на Гереон Крузе, основател на финансовата медиа и всепризнат борсов анализатор, се казва, че обявените данни за 2022 г. на компанията и разговорът с изпълнителния директор на акционерното дружество Волфганг Кирш на Hamburg Investor Days (HIT) са изненадали приятно експертите.

„Време е за официална актуализация на boersengefluester.de, особено след като Allterco вече представи разширени ключови данни за 2022 г.“, добавя Крузе.

Изданието цитира данните за приходите на Allterco през 2022 г., които са се увеличили с 54,6% до 48, 1 млн. евро и са малко над прогнозираните от 45-46 млн. евро. Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) се увеличава само с 10,3% до 10, 4 млн. евро, заради високите инвестиционни разходи на компанията през 2022 г. „Като цяло оперативният марж на Allterco остава над 20%, което е доста респектиращо“, отбелязва boersengefluester.de.

Потенциал за разрастване

Финансовият портал оценява високо плановете на Allterco в допълнение към класическите продажби на хардуер да се фокусира повече върху повтарящи се приходи с допълнителни услуги от новото приложение Shelly Smart Control. То улеснява контролирането на потреблението на енергия и проблемите със сигурността от смартфон. Въпреки че продукти подобни на устойствата за домашна автоматизация от линията Shelly на Allterco се предлагат и от други компании, изданието посочва, че българската компания демонстрира голям потенциал за растеж, добър подход за разрастване на чужди пазари и фокус върху немскоговорящия регион.

Boersengefluester.de припомня оценката от 19 евро за акция на Allterco, дадена от борсовия анализатор Montega преди седмици. Пазарната капитализация на Allterco в момента е 215 млн. евро, смята изданието.

Според Boersengefluester.de причината до момента Allterco да не е била във фокуса на инвеститорите в региона е липсата на достатъчно информация и редовни борсови анализи за нейното представяне. „Очевидно има много потенциал в тази компания“, обяснява решението си  Гереон Крузе да включи Allterco в списъка на компании, които финансовия портал следи.

Пазарна капитализация от 1 млрд. евро

Allterco, която е част от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth, създава иновации чрез проектирането, производството и разпространението на висококачествени IoT продукти, най-популярните от които е линията Shelly за домашна автоматизация. Стратегическата цел на компанията е да достигне пазарна капитализация от 1 млрд. евро преди 2030 г. и цена на акция от 55 лв.

„Целта на Allterco изглежда напълно постижима, след като три реномирани източника на борсова и финансова информация, базирани в Германия дадоха висока оценка за представянето ѝ – Baader Bank, Montega AG и Boersengefluester“, коментира съоснователя на IMPETUS Capital Николай Мартинов. „Компанията навлиза във фокуса на големите инвеститори от Германия и региона, които виждат потенциала ѝ за растеж“, добавя той.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.