Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Производството се завръща и носи висока добавена стойност

В статия за “Файненшъл таймс”, директорът на британското Кралско общество за изкуствата (Royal Society of the Arts) Анди Халдейн отбелязва, че в момента тече процес на реиндустриализация в развитите икономики, който ще има сериозни последствия за световната икономика и може да ѝ позволи да излезе от капана на ниските нива на растеж. 

Наблюденията на Халдейн са донякъде подкрепени и от тенденциите в България. 

Историята на нашия преход от централно планирана икономика е и история на прехода ни от тежка и лека индустрия към услуги като основен отрасъл. През 2021 г., след шока от Ковид-19 от предходната година, България отбелязва най-високият годишен ръст на индустриалното си производство след 2007 г., годината на присъединяване към ЕС и на рекорден икономически ръст. 

Не трябва да забравяме, че продуктивността се създава от високата добавена стойност и не е ограничена до сферата на услугите. Много български компании инвестират в производството на висококачествени стоки и допринасят за ръста на икономиката. Портфолиото на Impulse Growth съдържа множество такива примери.

Наскоро писахме за придобиването на немска компания за биохрани от Smart Organic и плановете за преместване на производството в България. Растящата компания изгражда нови производствени мощности в “Божурище” с инвестиция от 8 милиона лева. Smart Organic ще инвестира и минимум 6 милиона лева в машини тъй като е достигнала максималния капацитет на производство.

Друга компания от портфолиото на Impulse Growth, която е с впечатляващ ръст на приходите и на стойността на акциите, Shelly Group (бивша Allterco), разработва и произвежда висококачествени IoT (“интернет на нещата”) продукти за удобство в дома, здраве и лична грижа и проследяване на товари, лични вещи и домашни любимци. Shelly Group въведе персонализиран чип и собствена операционна система за продуктите си.

Инвестиции във високотехнологично производство направи и BIODIT, с помощта на национално и ЕС финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. BIODIT, част от портфолиото на Impulse Growth, разработва и произвежда решения за сигурност на достъпа. BIODIT планира да удвои производствения си капацитет и да повиши производителността си чрез нови методи на производство като 3D принтиране на пластмасови и метални елементи, линия за насищане на електронни компоненти на печатни платки и специализирани производствени софтуери за автоматизация. 

Това са само част от най-новите примери за инвестиции във високотехнологично производство на бързорастящите иновативни компании от портфолиото на Impulse Growth. Те потвърждават аргументите, изложени във “Файненшъл таймс”, които прогнозират възстановяване на индустриалното производство в Европа и другите развити икономики, водещо до по-високи нива на частни и публични инвестиции, по-динамичен икономически ръст и по-висока производителност. 

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.