Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Smart Organic придобива немски стартъп за биохрани

Компанията от портфолиото на Impulse Growth и IMPETUS Capital, Smart Organic, купи за 150 хиляди евро германския стартъп за биохрани Naughty Nuts, който е бил в процедура по фалит.  Smart Organic придобива само активите, без задължения. 

“Целта ни е в следващите две години да направим поне 5 милиона евро оборот с продуктите на Naughty Nuts”, казва Яни Драгов, създател и мажоритарен собственик на Smart Organic.

Планирано е новопридобитата фирма да стане част от германското дъщерно дружество Smart Organic GmbH, което ще бъде оглавено от създателите на Naughty Nuts–Бенджамин Портен и Лоренц Грейнер. Бъдещето производство ще бъде в България. Партньорството поставя допълнителен фокус върху Германия като стратегически регион за бъдеща експанзия, казва Яни Драгов.

Придобиването на Naughty Nuts е поредна стъпка от разрастването на Smart Organic. През юли 2022 г., компанията придоби мажоритарни дялове в производителите на студенопресовани напитки–“Сантулита” ООД, и на компостируеми еднократни опаковки–”Биопак” ООД. 

От основаването си през 2009 г., Smart Organic се налага като един от водещите производители и дистрибутори на биохрани в Европа. Продуктите ѝ, сред които добре познатите серия от барове със суперхрани Roo’bar, се предлагат в повече от 60 държави. 

Компанията има собствена фабрика, с площ от над 6000 кв. м. и в момента изгражда нови производствени мощности в “Божурище” с инвестиция от 8 милиона лева. Smart Organic ще инвестира и минимум 6 милиона лева в машини тъй като е достигнала максималния капацитет на производство.

За 2022 г. приходите на Smart Organic растат с 17% на годишна база и достигат 53,15 милиона лева.  Продажбите от началото на 2023 растат с 40%.

Impulse Growth инвестира в Smart Organic от ноември 2021 г. след като се включи в първичното публично предлагане на акции от компанията от BEAM пазара за растеж на Българска фондова борса. Тогава, Smart Organic стана първата компания от хранителния сектор на BEAM пазара и набра близо 6 милиона лева.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.