Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Noesis: производството на козметични продукти без вода – мисия възможна!

Константин Ангелов, създателят на козметичния стартъп от портфолиото на Impulse Growth, Noesis, коментира бъдещето на козметичната индустрия, в предаването на Bloomberg TV Bulgaria “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Какво налага  Noesis да промени бизнес модела си?

Noesis стартира своята дейност в пика на пандемията през 2020 г. Започва със собствен капитал в размер на 20 000 лв. В рамките на 6 месеца козметичната компания успява да реализира оборот в размер на почти 2 млн. лв. от продажбата на дезинфектант за ръце. След отминаването пика на пандемията търсенето на този тип продукти почти спира. Това налага компанията да потърси нов бизнес модел. Константин Ангелов сподели, че го откриват в развитието на технологии, които не оставят екологичен отпечатък върху околната среда. 

Как Noesis успява да намали транспортните си емисии с до 92%?

Вероятно знаете, че  козметичната индустрия е един от големите замърсители заради използването на пластмасови опаковки. Докато една значителна част от козметичните продукти в световен мащаб имат високо съдържание на вода, Noesis  се насочва към производството на сапуни с минимално съдържание на вода

Българката козметична компания извлича активните съставки с помощта на специална технология и ги събира в малка компактна опаковка. Константин Ангелов сподели един интересен факт- опаковката на сапуните на Noesis  е 20 пъти по-лека от стандартните бутилки течен сапун. Това носи със себе си много позитиви като например: по-евтини складови площи и до 92% по-малко транспортни емисии. 

Основен фокус на развитие на компанията

Към настоящия момент Noesis разполага с 850 кв.м производствена база. Тя е оборудвана с чисто нови машини, собствена лаборатория, реактори и автоматизирани поточни линии. Основният фокус на Noesis е съсредоточен в производството на козметични продукти за лична грижа и хигиенизиращи продукти за домашни любимци

Освен собствени продукти Noesis работи и като производител на частни марки (private label) и на ишлеме за компании от цяла Европа и страни извън нея. В  предаването “Клуб Investor” Константин Ангелов сподели, че тази дейност е от изключително значение за компанията, защото по този начин тя може да уплатни производствените си мощности и подсигури издръжката си, докато работи по свои разработки.

В края на 2022 г. Noesis получава финансиране под формата на конвертируем заем. Общият размер на финансирането е 285 000 евро, а ИмВенчър II участва като водещ инвеститор със 100 000 евро.

Цялото интервю с Константин Ангелов, създателят на козметичния стартъп Noesis, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков, можете да гледате тук.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии