Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Allterco с над 50% ръст на печалбата, силна средносрочна прогноза

На 15 май 2023 г., Allterco обяви очаквани приходи от продажби от 140,8 млн. лева за 2023 г. , над 50% ръст в сравнение с приходите от 93,1 млн. лева, реализирани през 2022 г. Бързорастящата компания от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth очаква печалбата ѝ за годината преди лихви и данъци (EBIT) да надхвърли 33,2 млн. лева, което е 63.5 % ръст спрямо реализираните 20,3 млн. лева през 2022 г. 

Компанията продължава да разширява дейността си и да въвежда нови IoT (“Интернет на нещата”) високотехнологични продукти и услуги на пазара. Това дава основа за положителни прогнози в средносрочен план–до 2026 г. Allterco очаква приходи от над 200 млн. евро, както и печалба преди лихви и данъци над 50 млн. евро, със среден годишен ръст от около 48.1%. Целта на компанията е ръстът на приходите до края на 2026 г. да бъде над 320% в сравнение с 2022 г.  

В консолидирания си отчет за първото тримесечие на 2023 г., Allterco обяви и впечатляващ ръст на приходите и печалбата. Приходите за Q1 достигат 27,7 млн. лева, ръст с над 60% на годишна база. Нетната печалба е над 5,9 млн. лева – скок с повече от 50% в сравнение с 3,9 млн. лева за същия период през 2022 г. 

Ръстът на Allterco e особено силен на немскоезичните пазари, където приходите от продажби се удвояват и достигат 7,2 млн. евро (14,08 млн. лева). 

Като част от иновациите на Allterco, той отличава новата продуктова линия Bluetooth, чиито предимства са изключително дълго време на работа с едно зареждане на батериите и по-малкия и удобен размер. 

“Ще продължим да поддържаме този ръст с пускането на нови продукти”, казва основателят и изпълнителен директор на Allterco Димитър Димитров в съобщение до Българската фондова борса (БФБ). 

“Не на последно място, ще представим на пазара първите собствени чипове Shelly и заедно с новата операционна система Shelly OS още веднъж ще поставим нови стандарти по отношение на производителността и функционалността,“ добавя Димитров. 

Allterco  разработва и произвежда висококачествени IoT (“интернет на нещата”) продукти за удобство в дома, здраве и лична грижа и проследяване на товари, лични вещи и домашни любимци. Allterco e единствената българска компания, чиито акции освен на БФБ, се търгуват и на Франкфуртската фондова борсa.

IMPETUS Capital инвестира в Allterco през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лева. Към днешна дата, продажната цена на акция в компанията е над 22 лева и по прогнозни данни ще достигне до 55 лева до края на 2030 г. Целта на Allterco e да достигне пазарна капитализация от 1 млрд. евро.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.