Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Storied Data открива офис в София

Базираната в САЩ софтуерна компания Storied Data открива офис в София.  Високотехнологичното дружество обединява в себе си индустриите за дигитални документи, бизнес анализи и създаване на HTML без употреба на код.  С разширяването на пазарния си дял в Америка и в Европа, Storied Data върви към постигането на целта си – изграждане на нова екосистема в публикуването на данни.

Софтуерна компания е основана през 2022 г. от българина Радо Которов и съдружника му Уилям Форд. Которов притежава докторска степен от Bowling Green State University и има 20-годишен опит в областта на управлението на база данни и бизнес интелиджънс системи. Радо Которов ще отговаря за разширението на Storied Data на европейските пазари. Високотехнологичната компания вече е наела трима служителя за офиса в България. Очаква се техният брой да достигне 25 души в рамките на 1 година. 

“Българският офис ще отговаря за цяла Европа. Търсим хора в сферата на бизнеса – търговци, консултанти, дизайн, поддръжка”, споделя Радо Которов, съосновател и изпълнителен директор на Storied Data.

Которов добавя, че първоначално компанията е обмисляла опцията откриване на офис в Испания, но България надделява. 

“Ние имаме български инвеститор, който вложи голямо усилие в това да ни помогне да намерим клиенти – така както правят традиционните активни фондове за рисков капитал в САЩ. Освен това аз съм българин и тук има прекрасни предпоставки за бизнес – добро местоположение и талантливи хора”, споделя още Которов.

Storied Data разработва нов формат за представянето на големи масиви от данни. Според Радо Которов софтуерният продукт на Storied Data би могъл да замени доминиращите към момента различни формати за документи, презентации, графики и таблици и да наложи т. нар. pixel perfect HTML формат. Интерактивният формат спестява време, защото систематизира дългите документи в кратки резюмета чрез инфографики. Той не само визуализира големи масиви от данни на една страница, но и ги прави лесни за споделяне и разбиране от крайните потребители.

“Досега ние мислехме за отделни видове файлове за отделните формати – презентациите са PowerPoint, таблиците са Excel и т.н. Ако се замислите, няма нужда от това – всички тези документи са варианти на едно и също. Защо тогава всички тези документи не са в един инструмент? Затова и някои по-млади клиенти ни наричат “Powerpoint на стероиди”, защото ние обединяваме три различни инструмента в един”, споделя изпълнителният директор на Storied Data Радо Которов.

Storied Data продава софтуерния си продукт свободно. Три са основните пазари на компанията- големи корпорации, средни по големина дружества и индивидуални потребители, които имат възможност да закупят отделен лиценз. Част от настоящите клиенти на Storied Data са Българска фондова борса, Eurobank, Deloitte, Европейския съвет за обезпечени облигации и европейската асоциация за финансови инструменти PCS Group.


В момента Storied Data е в период на разширение и търси възможности за ново финансиране. Дружеството вече има два привлечени рунда на финансиране през 2022 г. от Impetus Capital в размер на 500 хил. евро. Търсената от Storied Data сума за финансиране сега е 5 млн. долара. Радо Которов се надява следващият рунд да бъде затворен в рамките на предстоящите четири месеца. Сумата ще бъде използвана за наемане на служители- от софтуерни инженери до търговски представители, както и за установяването на компанията като лидер на пазара.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии