Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

Storied Data изгражда нова екосистема при публикуването на данни

На 23.08.2023 г., Impulse Growth представи развитието на портфолиото си за второто тримесечие на 2023 г. на онлайн среща с инвеститорите.

Един от типичните примери за компания “син океан” от портфолиото е Storied Data. Продуктът ѝ публикува големи масиви данни и ги прави лесни за споделяне и разбиране от крайните потребители. Целта ѝ е да промени пазар, оценяван на над 160 милиарда долара годишно. Фондът на IMPETUS Capital ИмВенчър II инвестира 500 000 евро в компанията в средата на 2022 г., като средствата се насочват основно към подсилване на търговските екипи и подобряване на обслужването на клиентите.  

Радо Которов, съосновател и изпълнителен директор на Storied Data, сподели с инвеститорите подробности за подхода на компанията и плановете ѝ за растеж. 

Той определи продукта на компанията като система за генериране на дигитална информация под формата на документи. Те включват табла за управление, визуализации, уеб страници, както и тяхното разпространение. Уникално предимство на Storied Data е възможността да се пакетират голямо количество данни, с които може лесно да се работи през браузър, без да се заемат големи сървърни мощности или да се изисква бърза интернет връзка. Така се решава проблема с високите разходи при разпространението на данни. 

Которов обсъди разликите на бизнес модела на Storied Data с трите наложили се като успешни досега модела: мрежовия (Telco, Skype), пазарния (ebay, iTunes) и платформата (WeChat, WhatsApp). Растежът при тези модели се определя от броя на потребителите и способността за монетизация – при платформите той е експоненциален заради големия брой подгрупи и видове употреба. Storied Data определя новия бизнес модел като движен от големите масиви данни и генеративния изкуствен интелект, с още по-голяма възможност за растеж. Той се налага първо при хардуера, където няколко технологии се обединяват в един формат, например “смарт” часовниците, обясни Которов.  

Математически, моделът е идентичен с този използван от банките – месечните вноски водят до пропороционален растеж на инвестицията, а възвръщаемостта води до експоненциален растеж. Storied Data дата счита, че новият формат създава нова екосистема, както се е случило с Word и Powerpoint. Когато потребителите купуват инструментите, това е еквивалент на месечните вноски от модела на банките. Когато разпространяват данните, това води до експоненциален растеж. 

Storied Data цели да обедини четири индустрии чрез създаването на общ формат. Първата е създаването на дигитално съдържание, която се развива от края на 1980-те години.  Втората е пазара на данни, контролиран от големите компании за Business Intelligence и системи за управление на съдържание. При дигиталното съдържание и данните доминират два формата – PDF и HTML. Storied Data вижда нуждата от нов формат, който, за разлика от PDF и HTML, да позволява работа с данните. 

При създаването на своя нов формат, Storied Data е воден от принципа, че той трябва да 

има най-добрите характеристики на PDF и HTML, да е стандартен, преносим, универсален и да позволява обработка и анализ на данните и създаването на презентации без писане на код и без нуждата от сървъри, които са на висока цена. Този унифициран формат спестява