Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Smart Organic придоби две нови компании

Българският произвoдител и търговец на биохрани Smart Organic, част от портфолиото на Impulse Growth, придоби мажоритарни дялове от две нови компании – „Сантулита“ ООД и „Биопак“ ООД.

“Сантулита” е производител на напитките с марката Frudada. Покупката е за 70% от дяловете на дружеството. Купувачът има опция за придобиване на останалите 30% след 4 до 6 г. Цената на сделката е малко над 1 млн. лв., като 525 хил. лв. са в брой, а останалите в акции на Smart Organic. “Сантулита” е семейна фирма, която започва своята дейност през 2016 г. Тя произвежда студенопресовани смути, сокове, лимонада и студен чай, както и сладолед по нейна рецепта. С придобиването на производителя на Frudada, Smart Organic навлиза на пазара на здравословните напитки. Планът на компанията е да подкрепи „Сантулита“ в областта на продажбите, дистибуцията и маркетинг активностите.

Втората от придобитите от Smart Organic нови компании е „Биопак“ ООД. Тя се фокусира върху HoReKa дистрибуцията на опаковки и чаши. Цената на сделката е 218 хил. лева и е финансирана със собствени средства. Мажоритарният акционер на Smart Organic Яни Драгов е предоставил безвъзмездно и 1 500 собствени акции. „Биопак“ произвежда компостируеми еднократни опаковки, които се разграждат в компостер за 8-12 седмици. Те са направени изцяло от растения – чаши за топли и студени напитки, сламки, прибори за хранене, кутии за храна и за доставка, посуда за хранене, салфетки и др. „Биопак“ ООД използва за производството си биопластмаса от царевица и картон и хартия от устойчиво производство или рециклирани материали.

Поредна стъпка към разрастване в сектора

Придобиването на двете компании е поредна стъпка от разрастването на Smart Organic. В началото на 2022 г. компанията купи 100% от дяловете на Amigos Internternational Trade BV. Тя е малък дистрибутор на биохрани в Холандия и Белгия и вносител на био аренга захар (натурален подсладител) от Индонезия с бранда Red Ape.

Smart Organic е основана през 2009 г. и е една от най-динамично развиващите се компании не само в сектора на биохраните, но и в целия сегмент на бързооборотните стоки. Чрез мрежата от дистрибутори и търговци на дребно на компанията, продуктите ѝ се предлагат в над 60 страни по света. Компанията има собствена фабрика, която се простира на площ от повече от 6000 кв. м. Някои от най-известните ѝ брандове са Roo’Bar, Dragon Superfoods, Bett’r, Kookie Cat и др.

Impulse Growth инвестира в Smart Organic от октомври 2021 г. след като се включи в първичното публично предлагане на акции от компанията на пазар BEAM на Българска фондова борса.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.