Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Силен интерес към Impulse Growth от индивидуалните инвеститори

Impulse Growth e сред трите дружества на beam пазара за растеж на Българска фондова борса (БФБ), към чиито акции индивидуалните инвеститори проявяват най-силен интерес в последните три години, пише “Капитал” в нова публикация

Данни, изпратени от БФБ до “Капитал”, показват, че от началото на 2020 г. до края на септември 2023 г., регистрираните нови клиенти на инвестиционни посредници, които са членове и на борсата, са почти 12 хил. души, като 89% от тях са индивидуални (в тях са 3% чуждестранни), а останалите са юридически лица.

Най-успешната година по отношение на нови инвеститори бе 2021 г., пише “Капитал”, като според коментар от БФБ основен двигател на тази тенденция са пазарът beam и големият брой първични публични предлагания на него, в които обичайно участват много нови индивидуални инвеститори.

“Участието на индивидуалните инвеститори се увеличава съществено през 2020 г., като техният дял на основния пазар по отношение броя на сделките достига до 73%, като запазва тези нива и през следващите години. Пазарът beam определено затвърждава мнението, че динамиката на него се определя в голяма степен от индивидуалните инвеститори, като над 92% от сделките се дължат на дребните инвеститори, както и над 65% от оборота. Прави впечатление, че въпреки по-малкия брой първични публични предлагания, които са естествен генератор на нови индивидуални инвеститори, показателите на пазара beam се повишават допълнително през настоящата година. Интересен факт е, че международният пазар на БФБ също приковава вниманието на дребните инвеститори, които участват в около 40% от реализираните сделки”, коментира пред “Капитал” изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов.

Impulse Growth дава възможност за увеличение на капиталa и е инструментът с втора най-голяма ликвидност на българския капиталов пазар, като 50% от акциите са сменили собствеността си през последните две години. Мисията на Impulse Growth е да инвестира в растящи, иновативни български компании, които формират значителна част от растежа на българската икономика. Компаниите от портфолиото на Impulse Growth продължават да растат през последната година. Всички от тях, които са публично предлагани, отговарят на условията на Impulse Growth–постигат двуцифрен ръст на приходите и разпределят дивиденти. 

В периода от началото на 2018 г. до края на 2022 г. един от инструментите на IMPЕTUS Capital и Impulse Growth – ИмВенчър I – постига между 3 и 4 пъти по-бърз растеж от инфлацията, въпреки резкият ѝ скок в последната година. Общо 132% е нарастването на активите в инструмента за този период. В същото време доходността от универсалните пенсионни фондове за същия период е около 4%. Българските договорни фондове са донесли на инвеститорите си малко над 2% доходност на годишна база. За сравнение натрупаната инфлация в България за последните 5 години е 34,1%.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии