Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Shelly Group създава стойност с растеж и иновации

В интервю за “Капитал”, главният изпълнителен директор на Shelly Group (с предишно наименование Allterco) Волфганг Кирш разказва за успехите на компанията при налагането на високотехнологичните решения на компанията за умни жилища (smart home) на европейските пазари, както и за очакванията за още по-висок инвеститорски интерес.

Shelly Group увеличи печалбата си за 2022 г. с 50% на годишна база. Бързорастящата компания от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth цели да увеличи приходите си до 72 милиона евро през тази година, в сравнение с 47.6 милиона евро за миналата. До 2026 г., Shelly Group се стреми към приходи от 200 милиона евро. Компанията очаква по-бърз темп на растеж на печалбата спрямо приходите, като оперативните резултати (EBIT) достигнат до 50 милиона евро през 2026 г., в сравнение със 17 милиона евро за 2023 г. и 10.4 милиона евро за 2022 г. 

Целейки се в още по-високи оперативни резултати, Shelly Group се стреми да увеличи стойността за акционерите. 

“Тези цели са изключително амбициозни, но нито ние, нито нашите акционери, ще бъдем удовлетворени от по-ниски постижения,” казва Кирш.

Все по-високите резултати на Shelly Group се дължат на силното присъствие на продуктите на немскоезичните пазари и добрите позиции в скандинавските държави. 

Компанията вече има местни екипи във Великобритания и Франция и планира разрастване на тези два пазара с голям потенциал. Shelly Group направи и първи стъпки и на азиатските пазари, споделя Кирш.

Shelly Group вижда огромен потенциал за по-високи приходи и в настоящите си клиенти, които добавят средно по две устройства на година. 

Източник на растеж са и новите продукти. През 2023 г., Shelly Group представи първите си Bluetooth устройства в допълнение на успешната си линия с решения, които работят чрез WiFi. Кирш вижда и значителни възможности за развитие на новата продуктова линия Shelly-Qubino Wave. Тя базирана на Z-Wave, водещата технология за “smart home” устройства. Тук потенциалът е голям, защото технологията вече се използва от милиони домакинства по света. 

Shelly Group разширява и професионалната си продуктова линия, насочени към специалисти, които оборудват умни жилища. Тя цели да улесни потребителите на Shelly, които искат инсталацията в дома им да бъде инсталирана професионално. 

Волфганг Кирш разказва и за партньорството на Shelly Group с китайския производител на чипове Espressif. То ще доведе до разработката на уникален чип, специално проектиран за продуктите от серията Shelly и позволяващ интеграция на допълнителни функционалности. 

Част от разработката на собствен чип е интеграцията на отворения стандарт за smart home устройства Matter. Тя ще позволи интеграцията с “умни” уреди от външни производители. Така различни домакински уреди ще могат да бъдат част от цялостна платформа за умни домове на Shelly Group. Компанията ще може да предлага модулни решения за дома, в партньорство с производителите на електроуреди.

Shelly Group e първата българска компания, чиито акции освен на Българска фондова борса, се търгуват и на Франкфуртската фондова борсa. В основата на развитието ѝ са нуждите на потребителите. Групата се състои от 6 дъщерни компании и има офиси в България, Германия, Китай, САЩ и Словения. 

IMPETUS Capital инвестира в компанията през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. Последните пазарни оценки показват изключително силния развой на финансовите ѝ показатели, който надминава и най-оптимистичните прогнози. 

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.