Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

Shelly Group продадоха 500 хил. акции на частно предлагане

Съоснователите на Shelly Group (SLYG / ISIN: BG1100003166), която е част от портфолиото на Impulse GROWTH, са продали 500 хил. акции, за да увеличат фрий флоута на българското дружество. Под “фрий флоут” се разбира ценни книжа на дадена компания, които се търгуват публично. Акциите са пласирани на различни институционални инвеститори, сред които са и BIT Global Internet Leaders 30 Fund на BIT Capital. 

Продадените ценни книжа от Димитър Димитров, който е изпълнителен директор заедно със Светлин Тодоров, който отговаря за бизнеса на дружеството в САЩ и с германеца Волфганг Кирш, представляват 2,7% от капитала на Shelly Group.

Основни акционери в дружеството остават Димитров и Тодоров, с дялове от около 30,33% за Димитров и около 29,39% за Тодоров. Двамата продължават да подкрепят изцяло развитието на компанията за IoT и решения за интелигентни сгради.

Shelly Group е първото дружество в България, което беше допуснато до търговия на XETRA, която е собственост на Deutsche Börse, Германия. През XETRA се търгуват ценните книжа с най-висока ликвидност. Такива например са 30-те акции в основния индекс на немската борса DAX. 

Продажбата на акциите от съоснователите на Shelly Group в частно предлагане е част от стратегията на компанията да изпълни основен квалификационен критерий за пазарна капитализация на свободно търгуеми акции за включването в SDAX. SDAX се състои от 70-те най-големи организации по пазарна капитализация под индексите на Deutsche Börse- MDAX и DAX.

В края на януари 2024 г. Shelly Group достигна капитализация от 1 млрд. лв, а към момента тя вече надминава 1,24 млрд. лв.

IMPETUS Capital инвестира в Shelly Group през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. На фона на устойчивите положителни резултати и успешното въвеждане на множество нови устройства, акциите на Shelly Group вече се търгуват за над 69 лв. Това е повече от 45 пъти увеличение за 8 години. Това напълно отразява и мисията на Impulse GROWTH– да открива и подкрепя развитието на компании от типа “син океан”. Ето защо и инвестиционния портфейл на Impulse GROWTH е толкова уникален и различен. Компаниите “сините океани” изграждат собствена пазарна ниша и могат да растат с десетилетия.

Сподели