Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Shelly Group е първото дружество на EuroBridge Market

Ръководството на Shelly Group (SLYG / ISIN: BG1100003166) подаде заявление за преместване на акциите на компанията на новия сегмент на Българската фондова борса (БФБ) EuroBridge Market.

Сегментът EuroBridge Market беше представен на първия по рода си Investor Day, организиран от БФБ в началото на април тази година. На събитието присъстваха над 40 от най-големите български публични и непублични компании, които се срещнаха с потенциални инвеститори.

Новият сегмент EuroBridge Market позволява двойно листване на компаниите едновременно на БФБ и на Xetra във Франкфурт. Той е разработен в партньорство с Deutche Börse и разкрива нови бизнес възможности в България. Сегментът позволява на всяко дружество да се листва бързо и лесно, едновременно на българския капиталов пазар и директно на Deutsche Börse.

Frankfurt Stock Exchange (оперирана от Deutsche Börse AG), в едно със своите два пазара, е най-важният немски център, на който се търгуват  над 1,5 милиона ценни книжа на германски и чуждестранни компании. Deutsche Börse е технологичен партньор на Българска фондова борса от 2008 г. Търговията на капиталовия пазар у нас се осъществява от търговската платформа T7® на Xetra, която е собственост на Deutsche Börse. През XETRA се търгуват ценните книжа, които притежават най-висока ликвидност. Такива например са 30-те акции в основния индекс на немската борса DAX.

Изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов сподели, че на този сегмент дружествата ще се търгуват и ще раздават дивиденти в евро. Клирингът в България ще се осъществява чрез Централния депозитар, а в Германия- чрез EurexClear, като те ще имат връзка по между си и ще си комуникират.

Shelly Group е първото дружество, което ще се премести в новия сегмент EuroBridge Market, тъй като акциите ѝ вече са листнати на борсата във Франкфурт  и компанията има най-голяма готовност за прехвърлянето.

През последната една година акциите на Shelly Group поскъпват над три пъти. Към днешна дата компанията е на второ място на БФБ  по пазарна капитализация, която вече надхвърля 1,2 млрд. лв.

По предварителни данни за първото тримесечие на 2024 г. Shelly Group отчита над 45,5% ръст в продажбите на годишна база до 40,2 млн. лв. (20,5 млн. евро). Прогнозите на съвета на директорите за текущата финансова година са приходите от продажби на устройства и свързани услуги да достигнат 205,4 млн. лв. (105 млн. евро), а печалбата преди данъци и лихви- до 50,9 млн. лв. (26 млн. евро).

Очаква се консолидираният отчет на Shelly Group  да бъде публикуван на 15 май 2024 г. след затваряне на търговията на БФБ.

IMPETUS Capital инвестира в Shelly Group през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. На фона на устойчивите положителни резултати и успешното въвеждане на множество нови устройства, акциите на Shelly Group вече се търгуват за над 68 лв. – повече от 45 пъти увеличение за осем години, което напълно отразява и мисията на компанията – да открива и подкрепя развитието на компании от типа „син океан“, с което и инвестиционния портфейл на Impulse Growth е толкова уникален и различен. Компаниите “сините океани” изграждат собствена пазарна ниша и могат да растат с десетилетия.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии