Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Shelly Group достигна капитализация от 1 милиард лева

Shelly Group достигна пазарна капитализация от 1,039 млрд. лева и вече е най-високооценената компания на Българска фондова борса (БФБ), изпреварвайки Sopharma. Стойността на акциите на компанията за “Интернет на нещата” (IoT), част от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth, се повиши с 4,35% 

Впечатляващите резултати са плод на значителния растеж на продажбите и приходите на компанията, разрастването ѝ на световните пазари, въвеждането на рекорден брой нови продукти през 2023 г. и стратегическите партньорства с производители на възобновяема енергия в дома както и с телеком гиганта Vodafone. Компанията вече произвежда не само устройства, а цялостни интелигентни решения за управление на сгради, включително и за професионални клиенти. 

Shelly Group продължава да расте с двуцифрен темп. За първите девет месеца на 2023 г., приходите ѝ растат с 49,3%–сходен темп с миналогодишния спрямо същия период, който отговаря на годишната цел на компанията. Оперативната печалба (EBIT) се покачва със 68,6% – от 7 на 11,9 млн. евро. 

Устройствата на Shelly Group имат огромна популярност – близо 11 млн. устройства са продадени от 2018 г. досега, а потребителите на облака на компанията са 1 100 000, като над 400 000 са се присъединили през първите девет месеца на 2023 г.. През изминалата година, компанията пуска на пазара най-големия брой нови устройства в историята си. 

През изминалите месеци, компанията пусна няколко нови категории продукти – Shelly-Qubino със Z-Wave свързаност, Shelly Blu Line с Bluetooth, както и Shelly Pro за професионалния пазар. Shelly Premium App вече е на пазара и започва да носи приходи от абонамент.

През последната година компанията пуска на пазара 19 нови устройства от сериите Shelly Plus, Shelly Qubino и Shelly Pro. Също така, Shelly Group въведе новата си Bluetooth линия с продукти, които осигуряват сигурността на достъпа.

В основата на успеха на Shelly Group е общността около бранда, каза Кирш. Независимите онлайн групи за поддръжка на клиенти имат над 100 000 потребители, а над 200 000 души следват онлайн канали, свързани с бранда. 

Скорошен анализ на финансовото онлайн издание Simplywall.st твърди, че акциите на Shelly Group се търгуват с 21.1% под своята „справедлива стойност“, изчислена на 70.01 лева. 

Основна средносрочна цел на Shelly Group е трансформацията ѝ от хардуер и софтуер бранд към цялостна платформа за “интернет на нещата” (IoT) устройства. Компанията има готов производствен капацитет, за да посрещне растящото търсене и планира да използва разработката на собствените си чип и платформа като конкурентно предимство. Развитието на нови продукти продължава. Компанията планира да въведе продуктите от трето поколение през 2024 г. – те ще използват новия Shelly чип, ще поддържат стандарта за свързаност Matter и ще осигурят допълнителни функционалности. 

IMPETUS Capital инвестира в Shelly Group през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. На фона на устойчивите положителни резултати и успешното въвеждане на множество нови устройства, акциите на Shelly Group вече се търгуват за над 57,60 лв. – 40 пъти увеличение за осем години.  

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии