Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Акциите на Shelly Group с най-висок ръст в SOFIX през първото тримесечие на 2024г.

През първото тримесечие на 2024 г. на БФБ се наблюдава засилената IPO активност. Тя стартира още през 2023 г. и към настоящия момент много компании увеличават капитала си или са устремени да излязат на публичния пазар. Сумите на търсения капитал варират между 10 и 20 млн. лв., което е сериозен размер за българския фондов пазар. 

През първото тримесечие на 2024 год. основният индекс на БФБ се покачва с почти 6%. През последните няколко седмици за пръв път от октомври 2008 г. SOFIX надхвърли нивото от 800 пункта. За първото тримесечие на 2024 г. и при широкия индекс на БФБ BGBX40 се наблюдава ръст с 4,40%.

В предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов финансовият анализатор Георги Мартинов, финансов анализатор в “Карол” споделя:

„Когато говорим за ръст на пазара, движещата сила са основно двe компании: „Sopharma Group“ и „Shelly Group“, която е част от портфолиото на Impulse Growth.

По време на предаването Георги Мартинов обърна внимание на най-печелившите ликвидни акции на Българска фондова борса през първото тримесечие на 2024 г. С най-голям ръст в SOFIX са акциите на „Shelly Group“ (+45%), БФБ (+28%) и „Фонд за недвижими имоти България“ (+8%). За същия период Shelly Group“ влиза и в топ 3 на компаниите с най-голям ръст в акциите в индекс BGBX40.

IMPETUS Capital инвестира в Shelly Group през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. Днес, 9 години по-късно, продажната цена на акция в компанията е 67 лв. В края на януари, Shelly Group достигна пазарна капитализация от над 1 млрд. лв., превръщайки се в компанията с най-висока оценка на Българска фондова борса (БФБ).

Бързорастящата компания от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth цели да постигне приходи от 200 млн. евро до 2026 г.–ръст от над 320% спрямо 2022 г.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.