Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

PROMOTO.bg: в посока към световните пазари

На 23.08.2023 г., Impulse Growth представи развитието на портфолиото за второто тримесечие на 2023 г. на онлайн среща с инвеститорите. Една от бързорастящите иновативни компании в портфолиото е PROMOTO.bg – фондът на IMPETUS Capital ИмВенчър I финансира изграждането на платформата ѝ с 400 000 лв. през 2018 г. PROMOTO.bg е учредена през 2019 г. и оттогава расте с двуцифрен темп. 

Николай Гроздев, съосновател и изпълнителен директор на PROMOTO.bg, разказа за растежа на компанията и плановете за привличане на допълнително финансиране и излизане на световните пазари.

PROMOTO.bg е първият в България B2B marketplace (пазар от търговци към търговци), който свързва магазините с производители на бързооборотни стоки. Платформата на PROMOTO.bg спестява време на малките търговци – чрез нея те лесно могат да сравнят цените на множество доставчици и да поръчат над 30 000 вида продукти без да губят време в опити да осъществят контакт. Същевременно, доставчиците имат бърз и лесен достъп до търговците.

PROMOTO.bg има значителен растеж – общата стойност на продажбите в платформите се покачва от 2 млн. лева през 2019 г. до 21 млн. лева през 2022 г., което е 40% повече от предходната година. До средата на 2023 г., ръстът е над 60% като прогнозите са до края на годината оборотът да достигне 36 млн. лева. Над 3 000 магазина и заведения са част от платформата. PROMOTO.bg си партнира с водещи международни и местни производители на бързооборотни стоки като Heineken, Carlsberg и Devin.

PROMOTO.bg намира значителен потенциал в сектора на малките търговци, които притежават 26 000 магазини за храни и напитки и сходен брой заведения в България. Въпреки навлизането на големите търговски вериги, производителите и търговците на едро невинаги имат възможност да работят с тях и предпочитат да работят с малките магазини, където получват по-добри условия. 

Платформата цели да даде шанс и на малките производители, като някои от клиентите ѝ нямат нито един търговски представител и работят директно чрез нея. PROMOTO.bg работи с тях и ги окуражава да предлагат високо качество и конкурентни цени, за да се наложат на пазара.  

PROMOTO.bg вижда платформата си като подходящо решение за международни пазари с множество малки магазини като Египет, Мароко, Турция, Саудитска Арабия, Казахстан и други държави от Централна Азия. Компанията вече е сключила договор и с голям дистрибутор на напитки в Румъния и адаптира софтуера си, за да навлезне на румънския пазар, който е сходен с българския, но петкратно по-голям. PROMOTO.bg вижда висок потенциал за международен растеж, защото в световен мащаб B2B пазарът за онлайн търговия е с голям, неизползван потенциал. Той е оценяван на близо 8 трилиона долара през 2021 г., с прогнози да достигне до 25,65 трилиона долара  през 2028 г., с осреднен годишен ръст от 19%. 

PROMOTO.bg активно анализира данните, които хилядите потребители генерират, за да подобрява услугата и бизнес модела си. Компанията отчита инфлационните тенденции и развитието на търсенето по категории продукти. Стъпвайки на анализите, PROMOTO.bg идентифицира няколко основни нужди на своите клиенти. 

Една от нуждите е създаването и обработването на поръчки. Софтуерът на PROMOTO.bg ще интегрира изкуствен интелект, който да помага на търговците да правят поръчки и да управляват стоковата си наличност по ефективен начин. Това ще генерира допълнителни приходи – PROMOTO.bg вече има заявки за платения си софтуер, който ще замени досегашната безплатна версия. 

След като набира 455 000 евро при първоначален рунд и допълнителни 434 000 евро след валидиране на пазара, PROMOTO.bg в момен