Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Tapline ще навлезе и на българския пазар от април 2023 г.

Очаква се през април 2023 г. онлайн платформата на Tapline, която осигурява авансово финансиране на SaaS компаниите срещу бъдещите им приходи, да навлезе и в България. Това съобщи пред инвеститорите на Impulse Growth съоснователят на компанията Петър Груев.

„Вече имаме запитвания за авансово финансиране от 5-6 български компании. През пролетта ще започнем разговори с Българска народна банка, за да сертифицираме продукта ни и за българския пазар“, добави Петър Груев.

През декември 2022 г. Tapline затвори рунд на финансиране от 31,7 млн. евро. От тях 1,7 млн. евро са от venture capital фондове, сред които и IMPETUS Capital и бизнес ангели. А базираната в Обединеното кралство компания за алтернативно управление на активи Fasanara Capital осигури на платформата 30 млн. евро дългова линия. Тези средства ще бъдат използвани от Tapline за предоставяне на финансиране на стартиращи SaaS компании. По думите на Петър Груев целта на платформата е това първоначално финансиране да бъде предоставено на желаещите компании до края на 2023 г.

В момента Tapline работи основно на пазарите на DACH (Германия, Австрия и Швейцария) и Чехия, като води разговори с регулаторите за сертифициране на продукта си в Естония и Полша.

„Син океан“ в подкрепа на млади технологични компании

„Ние сме технологична компания, която иска да влее 1 млрд. евро ликвидност в технологичния сектор в Централна и Източна Европа“, заяви Петър Груев. По думите му Tapline няма аналог в региона на ЦИЕ. Платформата се възползва от стратегията на синия океан в две направления – таргетира компании, които не могат да намерят финансиране от други инструменти и пести време, чрез софтуерния си продукт, който може в рамките на 24 часа да анализира финансовите показатели на компаниите и да прецени дали са подходящи за финансиране.

„Стартиращите SaaS компании, които имат приходи от 100 хил. до 1 млн. евро не могат да се обърнат за финансиране към банковите институции. В същото време финансирането им от Venture capital фондове също е трудно и отнема от 6 до 9 месеца за финализиране на сделката“, обяснява Петър Груев. В тази ниша се намесва Tapline, като след кандидатстване на компанията, която търси инвестиция чрез платформата, софтуерът ѝ анализира финансовите показатели за часове. SaaS компаниите могат да получат заем от Tapline за до 50% от бъдещите си приходи за период от 6 до 12 месеца. Лихвата се определя спрямо риска, който представлява компанията.

SaaS и пазарът на абонаментни услугуги има огромен потенциал в глобален мащаб. Приходите се покачват с бърз темп в последните години. Според анализите на Tapline SaaS пазарът в глобален мащаб се оценява на 253 млрд. долара годишно. Регионите на DАCH и ЦИЕ заемат 21 млрд. долара от него. В същото време икономическата несигурност в последната година води до намаляване на глобалното рисково инвестиране. Tapline дава алтернатива на много стартиращи SaaS компании, така че те да могат да се фокусират върху развитието на продуктите и продажбите си.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии