Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

IMPETUS Capital участва в рунд за 31.7 млн. евро финансиране на немската платформа Tapline

Tapline е немска онлайн платформа, която позволява на SaaS компаниите да търгуват своите бъдещи приходи срещу авансово финансиране, без да отстъпват дялове и акции в дружествата си, за да разширят бизнеса си. Основана от българина Петър Груев и неговия съдружник Дийн Хасъл, компанията привлече интереса на IMPETUS Capital със своя силен екип и експертиза.

Петър и Дийн имат над 25 години опит в капиталовите пазари, ранното рисково инвестиране и високите технологии. По време на Световната финансова криза през 2008 г. са работили в Merrill Lynch, J.P. Morgan (САЩ) и Sanlam Investments (Южна Африка). Опитът им в управление на риска, управлението на активи с фиксирана доходност и кредитирането улеснява прилагането на бизнес модела на Tapline и позволява ефективното развитие на платформата. Очаква се до 2028 г. трансакциите на SaaS сегмента да достигнат 720 млрд. евро, а новото финансиране на Tapline ще позволи на компанията да разшири технологичните си възможности и маркетинг екипа, за да се утвърди на експоненциално разрастващия се пазар.

„Запознати сме с трудностите при набиране на средства на пазара и беше ясно, че е необходимо алтернативно решение за финансиране, което е прозрачно, лесно за разбиране и предлага конкурентни цени без скрити разходи. С платформата ни ние можем да предоставим бързо и прозрачно решение на собствениците на компании, така че те да могат да се съсредоточат върху това, което правят най-добре: изграждането на иновативни бизнеси. По време на настоящата икономическа несигурност нашата платформа ще позволи на SaaS компаниите да продължат да се фокусират върху растежа“, казва Дийн Хасъл, съосновател и главен изпълнителен директор на Tapline.

Дефицитът на ликвидност расте

Американската компания за бизнес анализи и пазарни проучвания CB Insights наскоро съобщи, че глобалното рисково финансиране е намаляло до 74,5 милиарда долара през третото тримесечие на 2022 г., достигайки най-ниската си точка за последната година и половина. Новото ниво представлява спад от 34% спрямо предходното тримесечие, което от своя страна е най-големият спад за тримесечие от десетилетие насам. Липсата на ликвидност на пазара, дори за големи компании, прави продуктът на Tapline изключително приложим и облагодетелстващ стартъп екосистемата.

Основана през 2021 г., Tapline се фокусира върху SaaS нишата, обслужвайки едновременно B2B и B2C сегмента и бизнеси, както в начална фаза на своето развитие, така и растящи компании. Дейността на компанията към момента обхваща региона на Централна и Източна Европа и т.нар. DACH регион (Германия, Австрия и Швейцария).

SaaS моделите имат високи нива на предсказуемост на повтаряемите приходи, което позволява точно финансово планиране, а Tapline може да осигури капитал за по-малко от 48 часа след приемането на компанията в платформата. SaaS компаниите с едва 8 000 евро месечен повтаряем приход (MRR) могат да финансират растежа