Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Космос, мобилност, високотехнологична търговия – икономиката на бъдещето

В интервю за предаването на Българското национално радио “Нашият ден”, съоснователят и управляващ партньор в IMPETUS Capital, Виктор Манев, обсъди последните тенденции в икономиката и публичните инвестиции в създаването на висока добавена стойност, както и ролята на изкуствения интелект в бизнеса. 

Манев сподели впечатленията си от годишната среща на Международната асоциация на управленските консултанти, която се проведе през октомври в Аман, Йордания, и от технологично изложение Gitex Global в Дубай, което събира над 4 000 технологични компании и стартъпи.

На Gitex Global, Манев вижда различни проекти в сферата на мобилността, включително дронове и летящи таксита. Секторът е  един от трите на фокус в текущото състезание за стартъпи Kármán Line, чрез което IMPETUS Capital ще инвестира по 300 000 евро във всеки от победителите. Другите сектори са бъдещето на търговията и космоса. От IMPETUS Capital избират секторите заради продължаващото развитие на електронната търговия и нововъведенията в нея, както и заради факта, че космосът става все по-достъпен, като изстрелването на спътник вече струва колкото построяването на фабрика преди 10 години. 

Във връзка с инвестициите в стартиращи компании, Манев споделя как в IMPETUS Capital са се е затруднявали с намирането инвеститори за Shelly Group през 2015 г. и са убедили 166 приятели да придобият акции при първоначалното публично предлагане. Днес, стойността на акциите се е увеличила над 40 пъти. Инвестициите, казва Манев, зависят от хора, които гледат към бъдещето и виждат успешни бизнес модели. За да успеят, компаниите трябва да могат да продадат продуктите и услугите си и да се справят с предизвикателствата на растежа, излизайки на международните пазари.  

На въпроса за стъпките, които България трябва да предприеме за да развива икономика с висока добавена стойност, Манев отбеляза, че и Саудитска Арабия, и далеч по-бедната Йордания, имат годишни програми за публични инвестиции в изкуствен интелект от съответно 5 млрд. и 50 млн. долара годишно. Според него, България трябва да има фокусирана политика, която подкрепя образованието и привлича таланти в страната.  

Относно големия пробив на изкуствения интелект в последната година и половина, Манев обясни, че големите промени се дължат на възможността на големите лингвистични модели да изчисляват паралелно процеси, решавайки стари задачи по съвсем нов начин. Скоростта на обработване на информация позволява много по-ефективна работа. Технологичните компании разработват свои лингвистични модели като специалистите по лингвистична математика са сред най-търсените и скъпоплатени специалисти. В България има един-двама специалиста в областта, сподели Манев. 

Манев разказа за участието си на конференцията в Аман, където представя Българската асоциация на управленските консултанти, БАУКО, заедно с г-жа Гергана Манатаркова, Председател на Управителния съвет. Една от основните теми е възможността на изкуствения интелект да облекчи работата на консултантите като например синтезира информация. Големите адвокатски кантори по света споделят, че разчитат на вътрешни лингвистични модели за преглеждането на закони и синтезирането на казуси. Но трябва да се има предвид от опасността от т.нар. “халюциниране” на моделите, измисляйки си факти и събития. 

Моделите като ChatGPT и Lama все още не отговарят на дефиницията за изкуствен интелект, защото не взимат самостоятелно решения. Но в момента се разработват нови, още по-мощни модели, обясни Манев. 

Виктор Манев е съосновател и управляващ партньор на IMPETUS Capital. Знаково име за света на инвестициите в България, със сериозен международен опит. Кариерата му започва като главен финансист в Центъра за масова приватизация (ЦМП), а през 1998 г. основава нишова консултантска компания, която участва в набиране на капитал и сделки за фондове за дялово финансиране. С компанията си той консултира сделки за над 500 млн. евро в Централна и Източна Европа. През 2015 г., заедно с Николай Мартинов, създава IMPETUS Capital.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии