Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Историите на успеха: BIODIT

Когато подбираме компаниите, в които да инвестираме, разглеждаме внимателно не само потенциала за пазарен ръст, конкурентните предимства и финансовите показатели, но и екипа. В основата на успешните бизнеси са именно хората – компетентни, мотивирани и с ясни цели, върху които работят последователно. Затова представяме компаниите от портфолиото на Impulse Growth от гледната точка на идеите, целите и научените уроци на техните лидери. В първата част на новата ни рубрика “Историите на успеха”, Impulse Growth  поговори с изпълнителния директор на BIODIT Юлиан Софрониев, за основните амбиции и цели на компанията. 

BIODIT е растяща високотехнологична компания, която разработва системи за сигурност, контрол на достъп и работно време, базирани на биометрична идентификация. Тя разработва първата в света безжична биометрична система за заключване – WBLSⓇ (Wireless Biometric Locking System). 

В последната година, BIODIT работи по разширяването на пазарния си дял и постига значителни успехи. През юли 2023 г., компанията сключи договор с BILLA за оборудването на всичките 149 магазина на веригата в България със системата си за управление и контрол на работното време на служителите. В предишните месеци, BIODIT сключи договори за оборудване на хотели и ваканционни комплекси, за доставка на устройства за автомобилна защита за дистрибутора на Hyundai за България, инсталира система за управление на персонала на летището в София и сключи договор за дистрибуция в Нигерия, най-големият пазар в Африка. 

Когато анализираме една компания, която би била подходяща за портфолиото на Impulse Growth, търсим потенциал за значителен растеж и доходност. Това означава сериозно търсене на продуктите и услугите ѝ. Очакваме компанията да решава проблем на големи групи хора. Затова обсъдихме със Софрониев и кои са клиентите на BIODIT, както и основните проблеми, които компанията решава.

IMPETUS Capital инвестира в BIODIT през 2018 г. В началото на 2021 г., BIODIT е първата компания, която излиза на пазар BEAM на Българска фондова борса и набира 1 млн. лева като повишава цената на акциите си със 100% само за три часа. През 2022 г., BIODIT успешно набира близо 1,7 млн. лева през BEAM. Компанията е създадена през 2010 г. и Софрониев споделя, че е получил финансиране за развитието ѝ още при първия опит. 

1. Разкажи за бизнеса си в едно-две изречения (твоят “elevator pitch”)?

Ние сме високотехнологична компания, специализирана в разработването и производството на иновативни системи за контрол на достъпа, хотелска автоматизация и системи за контрол и управление на работно време.

2. Какъв е проблемът, който BIODIT решава?

Главният проблем, който решаваме, е свързан със сигурността и управление на достъпа

в хотелите, бизнес сградите и други обекти. За да решим този проблем, предоставяме системи за сигурност, управление и контрол на достъпа, които са лесни за използване, надеждни и предлагат висока степен на контрол.

Друг проблем, който решаваме е отчитането на работното време на персонала.

Ние предоставяме система, която е лесна за употреба и позволява на служителите да отчитат часовете си правилно. От друга страна тя дава възможност на управителя да следи работното време и да контролира часовете.

Трети проблем е свързан със защитата и предотвратяването на кражби на автомобили. В отговор предоставяме биометрична система, която се използва лесно и  осигурява високо ниво на сигурност. Същевременно, системата предоставя комфорт и спокойствие на потребителя.

3. Кой е крайният клиент на BIODIT?

Имаме няколко таргет групи клиенти. Това са дистрибутори на хотелски системи, интегратори), както и собственици и мениджъри на хотели, бизнес сгради, болници, складове. Също така и автомобилни компании като Hyundai и Toyota. 

4. Колко пъти получи отказ преди първото финансиране?

Не съм получавал откази. Получих финансиране още първия път.

5. Кои са трите основни цели за следващите пет години на Biodit?

Да изградим мрежа от дистрибутори, които да предлагат нашите продукти и да работим изцяло през дистрибутори.

Да се установим на пазара като eco-friendly компания, която използва рециклируеми материали при направа на продуктите си, намалявайки излишния отпадък.

Да увеличим екипа си от хора, които да развиват нашите продуктови линии.

6. Отново си в асансьора, но този път не с потенциален инвеститор, а с прохождащ предприемач. Какво му/ѝ казваш в следващите 20 секунди за вдъхновение?

Имай безгранична вяра в себе си, вярвай че винаги можеш да успееш. Бъди достатъчно твърдоглав/а, така че винаги когато паднеш, да станеш и да продължиш. Защото лидерите ще се изправят всеки път и ще продължат напред. И бъди примерът, който искаш да видиш в другите.

7. Ако можеш да се върнеш в началото на кариерата си, какво би направил различно?

Бързайки да изградим екип и да растем бързо, научихме, че екипът трябва да бъде подходящ, да вярва в идеята, а ти самият да успееш да го мотивираш. От гледна точка на “днес”, това е едно от нещата, които бих направил различно. 

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.