Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

Impulse Growth става част от beamX – новия технологичен индекс на БФБ

На 11.09.2023 г., Съветът на директорите на Българска фондова борса взе решение да включи Impulse Growth (Импулс I АД) и още девет компании в новия си индекс beamX

Официално  beamX ще започне да се изчислява от 18 септември, с начална стойност от 100 пункта. Индексът е съставен от компании на BEAM пазара за растеж, който включва технологични малки и средни предприятия. В beamX ще бъдат 10-те компании от BEAM с най-високa пазарна стойност на free float (акции на акционери, които притежават не повече от 5% от гласовете на общото събрание на емитента), брой сделки, брой акционери и оборот за последните 6 месеца. Относителното им тегло в индекса ще бъде изчислено спрямо цената на акциите им при затварянето на борсата на 15 септември. 

Индексът ще се коригира два пъти годишно, през март и през септември, при корпоративни събития като увеличаване на капитала или разпределяне на дивидент.  

В beamX са включени и две от компаниите от портфолиото на Impulse Growth–Smart Organic и BIODIT. Smart Organic e един от водещите производители на биохрани в Европа–в последните месеци, компанията извършва серия стратегически придобивания и инвестира 8 млн. лева в нови производствени мощности. За 2022 г. приходите на “Смарт органик” растат с 17% на годишна база и достигат 53,15 милиона лева.  Продажбите от началото на 2023 растат с 40%. BIODIT е първата компания, която излиза на пазар BEAM на Българска фондова борса, през 2021 г.  Тогава набира 1 млн. лева като повишава цената на акциите си със 100% само за три часа. През 2022 г., BIODIT успешно набира близо 1,7 млн. лева през BEAM.

Другите компании, включени в индекса beamX са “АмонРа Енерджи”, “Дронамикс”,
“ЕйчАр Кепитъл”, “Бии Смарт Технолоджис”, “МФГ Инвест”, “Син Карс Индъстри” и “Уебит Инвестмънт Нетуърк”. 

Портфолиото на Impulse Growth се състои в инвеститиции в иновативни бързорастящи компании (74%) чрез инструментите за дялови инвестиции ИмВенчър I и ИмВенчър II, както и дялове в растящи дивидентски компании, търгувани на БФБ (25%). През 2023 г., дивидентите, изплатени от компаниите от портфолиото на Impulse Growth, нарастват двойно спрямо 2022 г

Растящите иновативни компании имат годишен ръст от 38%, а стартъпите започват от по-ниска база и растат със 107%. Най-успешната инвестиция на Impulse Growth има 430% годишен ръст..

Очакванията на екипа на Impulse Growth за ръст от два до девет пъти на стойността на акциите на платформата до 2030 г. 

Сподели