Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Impulse Growth става част от beamX – новия технологичен индекс на БФБ

На 11.09.2023 г., Съветът на директорите на Българска фондова борса взе решение да включи Impulse Growth (Импулс I АД) и още девет компании в новия си индекс beamX

Официално  beamX ще започне да се изчислява от 18 септември, с начална стойност от 100 пункта. Индексът е съставен от компании на BEAM пазара за растеж, който включва технологични малки и средни предприятия. В beamX ще бъдат 10-те компании от BEAM с най-високa пазарна стойност на free float (акции на акционери, които притежават не повече от 5% от гласовете на общото събрание на емитента), брой сделки, брой акционери и оборот за последните 6 месеца. Относителното им тегло в индекса ще бъде изчислено спрямо цената на акциите им при затварянето на борсата на 15 септември. 

Индексът ще се коригира два пъти годишно, през март и през септември, при корпоративни събития като увеличаване на капитала или разпределяне на дивидент.  

В beamX са включени и две от компаниите от портфолиото на Impulse Growth–Smart Organic и BIODIT. Smart Organic e един от водещите производители на биохрани в Европа–в последните месеци, компанията извършва серия стратегически придобивания и инвестира 8 млн. лева в нови производствени мощности. За 2022 г. приходите на “Смарт органик” растат с 17% на годишна база и достигат 53,15 милиона лева.  Продажбите от началото на 2023 растат с 40%. BIODIT е първата компания, която излиза на пазар BEAM на Българска фондова борса, през 2021 г.  Тогава набира 1 млн. лева като повишава цената на акциите си със 100% само за три часа. През 2022 г., BIODIT успешно набира близо 1,7 млн. лева през BEAM.

Другите компании, включени в индекса beamX са “АмонРа Енерджи”, “Дронамикс”,
“ЕйчАр Кепитъл”, “Бии Смарт Технолоджис”, “МФГ Инвест”, “Син Карс Индъстри” и “Уебит Инвестмънт Нетуърк”. 

Портфолиото на Impulse Growth се състои в инвеститиции в иновативни бързорастящи компании (74%) чрез инструментите за дялови инвестиции ИмВенчър I и ИмВенчър II, както и дялове в растящи дивидентски компании, търгувани на БФБ (25%). През 2023 г., дивидентите, изплатени от компаниите от портфолиото на Impulse Growth, нарастват двойно спрямо 2022 г

Растящите иновативни компании имат годишен ръст от 38%, а стартъпите започват от по-ниска база и растат със 107%. Най-успешната инвестиция на Impulse Growth има 430% годишен ръст..

Очакванията на екипа на Impulse Growth за ръст от два до девет пъти на стойността на акциите на платформата до 2030 г. 

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии