Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Impulse Growth и четири компании от портфолиото сред най-перспективните за инвеститорите за 2024 г.

В новото издание на традиционната класация на “Капитал” за “Десетте акции” на идващата година, публично предлаганите компании от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth се представят силно. Shelly Group е класирана на първо място за втора поредна година, Smart Organic – на четвърто. “Телематик Интерактив България” – Telematic (PalmsBet) и Bianor също са включени в пълния списък.

Impulse Growth е избрана за една от най-перспективните компании за инвеститорите за 2024 г. Акциите на инвестиционната платформа се търгуват на BEAM пазара за растеж на Българска фондова борса (БФБ) и са сред трите най-предпочитани от индивидуалните инвеститори в последните три години. Придобивайки дял от Impulse Growth, инвеститорите получават възможност за диверсификация, защото платформата инвестира както във високотехнологични иновативни компании със силна перспектива за растеж, така и в бизнеси в по-зрял етап на развитие, които изплащат дивидент, като Smart Organic, Telematic и Bianor.

Класацията е базирана на анкети с водещи финансови експерти в страната за очакванията им за развитието на българския капиталов пазар през 2024 г. 

Основният индекс на БФБ Sofix завърши 2023 г. с растеж, достигайки 765 пункта – най-високото му ниво от октомври 2008 г. За последните 12 месеца, ръстът му е над 27%, движен до голяма степен от рекордния растеж от над 130% на акциите на Shelly Group. 

Анализаторите прогнозират продължаващ растеж на българския капиталов пазар, като повечето от тях очакват той да бъде по-умерен от изминалата година. Положителни са очакванията за нови първични публични предлагания (IPO) на BEAM пазара за растеж на малки средни предприятия. Boleron, иновативната платформа за дигитално застраховане от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth, е една от компаниите, които планират IPO на BEAM пазара през 2024 г.

В коментарите си за Shelly Group, анализаторите отличават ръста на приходите ѝ от над 50% годишно и очакват тя да продължи да изпълнява своите финансови прогнози. Пазарният ѝ дял в Германия както и разрастването във Франция дават увереност за продължаване на годишния ръст на приходите от над 40% до 2026 г. Очакванията за удвояване на глобалния пазар на “интернет на нещата” (IoT) и потенциални придобивания на американския пазар са допълнителни положителни фактори.

Специалистите споменават планираните от Smart Organic увеличение на капитала в първата половина на 2024 г. и преместване на акциите от BEAM в основния пазар на БФБ. Те отличават амбициозната инвестиционна програма на компанията за здравословни храни, както и ръста на приходите с над 54% до 21,9 млн. лева за Q3 на 2023 г. 

Impulse Growth продължава да изпълнява мисията си да подпомага компаниите, които с иновации и висока добавена стойност формират гръбнака на българската икономика. Същевременно, Impulse Growth предлага възможност за диверсификация и доходност на инвеститорите си. Според сценариите на Impulse Growth за развитието на портфолиото, очакванията на екипа са за ръст от два до девет пъти на стойността на акциите на платформата до 2030 г. 

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.