На 15 юли 2025 ще се проведе аукцион на неупражнени права за емисията варанти

Hydrogenera ускорява растежа си на пазара на водород

В края на април българската компания Hydrogenera, която е част от портфолиото на Impulse GROWTH, представи първия едномегаватов електролизьор на Балканите. Основателят на дружеството за водородни решения Драгомир Иванов сподели, че работата по завършването на технологичната иновация е едно от най-големите предизвикателства за екипа.

„За нас това е дълго чакан момент, защото чисто технологично бяхме готови доста отдавна, но сега се случиха пресечните точки на технологията и на пазара като цяло за региона“, разказва Драгомир Иванов.

Как Hydrogenera ускорява развитието си?

Сериозен тласък за развитието на Hydrogenera е реализирано в началото на 2023 г. с помощта на частно финансиране на стойност малко над 4 млн. лв. Тогава акции записват институционалните инвеститори “ИмВенчър II” КДА, Финансова група “Карол”, МФГ “Инвест” АД и множество бизнес ангели.

 „Преди това финансиране компанията се самоиздържаше, но предприехме тази стъпка, за да можем да ускорим развитието“, споделя основателят на дружеството за водородни решения. Той добавя, че за екипа е гордост първият едномегаватов електролизьор да бъде инсталиран и пуснат в експлоатация в най-голямото водородно стопанство в България.

Hydrogenera навлиза на нови пазари

Hydrogenera вече е изградила силно присъствие в Турция, Централна и Източна Европа. Водородните системи на дружеството с различен капацитет вече са инсталирани в обществени сгради и индустриални предприятия. Освен това с началото на производството на едномегаватови електролизьори Hydrogenera сериозно навлиза на пазара на водородните стопанства и големите соларни паркове.

Официалните резултати на Hydrogenera за 2023 г.  все още не са oбявени. Според Драгомир Иванов обаче ръстът на приходите спрямо предходната година, възлиза на 227%.


Impulse GROWTH оценява големия потенциал на водородните технологии и инвестира в Hydrogenera в началото на 2023 г. През април 2024 г. ръководството на Impulse Growth обяви, че “ИмВенчър II” КДА е закупило 388 нови акции от капитала на Hydrogenera, като част от по-голяма трансакция на вторичния пазар с участието и на други настоящи акционери в дружеството.

Сподели