Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Hydrogenera представи първия едномегаватов електролизьор на Балканите

Hydrogenera, компанията за водородни решения за производство на зелен водород като основен енергиен източник, част от портфолиото на Impulse Growth и IMPETUS Capital, представи последната си технологична иновация на специално събитие на 25-и април в София. Едномегаватовият електролизьор, който тежи над 10 тона, беше транспортиран с помощта на портален кран, за да бъде показан пред инвеститорите. 

Едноватовият електролизьор произвежда 423 кг водород на ден–достатъчен, за да позволи на един автомобил да измине 56 000 км (1,4 пъти обиколката на земята).

На дневна база това се равнява на:

  • 2150 кг въглища и 6149 тона емисии въглероден диоксид;
  • 1484 л бензин и 3550 тона емисии въглероден диоксид;
  • 1371 куб.м природен газ и 2605 тона емисии въглероден диоксид;
  • 1346 л дизел и 3503 тона емисии въглероден диоксид
  • 423 кг водород и 0 тона емисии въглероден диоксид.

“Водородът е единственото гориво, което може да гори без вредни емисии. Затова всички разчитат на него да реши климатичната криза и това, което създаваме с въглеводородните горива,” споделя Ясен Славов, Инженер по научноизследователска и развойна дейност.

На събитието с технологията се запознаха представители на някои от най-големите индустрии в България–нефтопреработвателна и хранително-вкусова промишленост, енергетика, металообработване, екология и управление на отпадъците, както и учени и изследователи.

За осветлението на събитието беше използван водород, произведен от едномегаватовият електролизьор на Hydrogenera .

Вече 16 години Hydrogenera усъвършенства технологията си–започват  от нула, сами проектират и произвеждат компонентите, сглобяват и тестват всичко. Днес дневното количество водород, което произвежда иновативния едномегаватов електролизьор може да покрие нуждите на 536 домакинства. 

IMPETUS Capital оценява големия потенциал на водородните технологии и инвестира в Hydrogenera в началото на 2023 г. През април 2024 г. ръководството на Impulse Growth обяви, че “ИмВенчър II” КДА е закупило 388 нови акции от капитала на Hydrogenera, като част от по-голяма трансакция на вторичния пазар с участието и на други настоящи акционери в дружеството. Цената на сключените сделки е била на равнище 50% над цената на рунда за финансиране, затворен в началото на миналата година.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.