Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Hydrogenera има капацитет за производство на високоефективни електролизьори 

В интервю за BloombergTV Bulgaria, основателят и изпълнителен директор на Hydrogenera, Драгомир Иванов разказа за иновациите в производството на чиста енергия, които компанията въвежда. Hydrogenera е производител на иновативни решения за производство на зелен водород като основен енергиен източник, част от портфолиото на Impulse Growth и IMPETUS Capital.

Компанията представи едномегаватов (1 MW) електролизьор, с най-голяма мощност на Балканския полуостров, през април на специално събитие в София, припомни Иванов. Електролизьорът е електрохимично устройство, което разделя водата на съставните и части–кислород и водород, посредством електричен заряд. Hydrogenera избира мощността от 1 MW, защото това е най-големият мащаб, който се въвежда от повечето по-големи производители в Европа. Hydrogenera вече има капацитета да произвежда серийно едномегаватови електролизьори.  

Иванов обясни, че търсенето на едномегаватови електролизьори е предимно за осигуряване на големи нужди от водород. За да изпълни нормативните актове на Европейската комисия за количествата водород в газопреносната мрежа, България ще се нуждае от минимум 300-400 MW електролизьори. 

Hydrogenera има запитвания за електролизьори с мощност от 1 MW от някои от големите соларни паркове. Един от вариантите за трансформиране на свръхкапацитета от енергия, произведена от соларни панели, за да не се налага тяхното спиране, е производството на водород, който може да бъде продаван. На европейския пазар, едномегаватовите електролизьори се продават на цени между един и два милиона евро. Иванов уточни, че електролизьорите се адаптират към конкретните нужди като това влияе на цената. Цената на един 1 MW електролизьор, произведен от Hydrogenera, би била около 1,6 млн. евро–в горната ценова граница на пазара, но и в горната граница по ефективност (85%, докато най-нискоефективните електролизьори на пазара са 40%).  

Създаването на пазар за водород върви успоредно с изработването и приемането на нормативните актове от Европейската комисия, каза Иванов. Първият рунд на Европейската водородна банка приключва успешно, с разпределено финансиране от над 700 млн. евро. 

България също има потенциал да произвежда и продава водород на европейския пазар–нужно е да се компенсира изоставането в нормативната рамка, но се работи много активно в тази посока. Той приветства факта, че българската екосистема в сектора на производство на енергия от възобновяеми източници се развива с помощта на младите участници в нея.  Иванов подчерта убеждението на компанията, че хората, които са завършили и се развиват в България имат способност да създават и развиват необходимите технологии за производство на зелен водород.    

Иванов сподели, че Hydrogenera е разработила успешен прототип на двигател с вътрешно горене, който работи с водород и има нулеви емисии на въглероден диоксид. Според него, трябва да бъдат търсени различни алтернативи на фосилните горива, като електромобилите са част от решението. Водородните двигатели имат някои предимства при транспортните автомобили като големият производител MAN вече е произвел камион с водороден двигател. 

Анализирайки конкурентната среда, Иванов оценява малкия размер на Hydrogenera като предимство, защото позволява бързата реализация на проекти. Голяма част от компаниите в производството на водород на европейския пазар са много по-големи и съответно и процесите им отнемат значително повече време. 

Вече 16 години Hydrogenera усъвършенства технологията си–започват  от нула, сами проектират и произвеждат компонентите, сглобяват и тестват всичко. Днес дневното количество водород, което произвежда иновативния едномегаватов електролизьор може да покрие нуждите на 536 домакинства.

За последните две години Hydrogenera има успешно реализирани 82 проекта в три различни държави – България, Турция и Полша. Компанията се стреми да помага за декарбонизацията на България и Европа. 

В началото на 2023 г., Hydrogenera затвори общ рунд на финансиране на стойност 2 милиона евро, припомни Иванов. Набраното финансиране се използва за увеличаване на съществуващия производствен капацитет, дооборудване и привличане на нови експерти в екипа. Компанията има амбиция да изгради собствена, по-голяма, производствена база  

IMPETUS Capital оценява големия потенциал на водородните технологии и инвестира в Hydrogenera в началото на 2023 г. През април 2024 г. ръководството на Impulse Growth обяви, че “ИмВенчър II” КДА е закупило 388 нови акции от капитала на Hydrogenera, като част от по-голяма трансакция на вторичния пазар с участието и на други настоящи акционери в дружеството. Цената на сключените сделки е била на равнище 50% над цената на рунда за финансиране, затворен в началото на миналата година.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.