Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

Бъдещият български еднорог в Индия и плановете за растеж на Excitel

В рамките на срещата с инвеститорите на IMPETUS Capital и Impulse Growth за Q1 2023, провела се онлайн на 31 май, Николай Горчилов, съосновател на Excitel, разказа за растежа на компанията на големия индийски пазар на телекомуникационни услуги, както и за плановете ѝ да достигне статут на “компания–еднорог” в следващите пет години. 

Основателите на Excitel Николай Горчилов и Виктор Франсес продават телекомуникационния си бизнес в България, Orbitel, на Deutsche Telekom през 2006 г. и три години по-късно решават да приложат успешния си модел на индийския пазар. Според Горчилов, българските компании имат възможността да се реализират добре както на западните, така и на източните пазари–постижение, което е по-трудно за западните инвеститори. 

Excitel е софтуерно-технологична компания, която е “добре прикрита като телеком и интернет доставчик,” казва Горчилов. Това е така, защото в основата на модела на компанията, “Uber за broadband” са технологиите. Excitel се “опитва да дирижира една огромна екосистема, в която всеки един елемент да допринася във вертикалния пазар на домашния интернет достъп в Индия.” Целта е клиентът да вижда консистентен бранд и услуга, без да се интересува от сложността на системата. 

Excitel – интелигентен телеком модел

“Българският модел” сработва в Индия, където Excitel става най-бързият и най-бързорастящ интернет доставчик. Компанията има 880 хил. потребителя и е третият най-голям доставчик на оптичен интернет в Индия. Любопитно е, че скоростта на Excitel е около два пъти по-висока от средната за България в момента. 

Николай Горчилов обяснява, че Excitel въвежда интелигентен телеком модел с фокус върху софтуера, а не върху физическата инфраструктура. Excitel създава платформа, чрез която хиляди предприемачи изграждат най-бързата оптична мрежа в Индия, чрез оптимизирани технологии и бизнес процеси. Компанията наема повечето ресурси, които използва, включително около 20 000 км. оптичен кабел. 

От една страна Excitel управлява доставчиците на инфраструктура, а от друга–услугите, които клиентите получават. Подобно на потребителите на Uber, клиентите на Excitel получават услугата си от компанията и се интересуват от качеството на интернет достъпа си, а не от другите изпълнители, които взаимодействат, за да го направят възможен. Управлението на бизнес процесите е грижа на Excitel.

Най-големият проблем в телеком индустрията е “last mile”, казва Горчилов. Excitel го решава и достига крайния потребител като използва хората, които досега са свързвали всяко домакинство с кабелна телевизия. Тук компанията отново черпи от “българския опит” от началото на 1990-те години, когато във всеки блок се появи кабелна телевизия. Същият процес се е развил и в Индия, но без обединението на малките кабелни оператори в монолитни компании, обяснява Горчилов.

Excitel работи с около 3000 малки кабелни доставчици, които разпъват оптичните кабели на компанията, следвайки нейните спецификации. Това позволява на Excitel да навлиза много бързо в територии, особено в “неструктурираните” квартали, които са ѝ приоритет, споделя Горчилов. Същевременно, доставчиците живеят близо до инфраструктурата и лесно извършват ремонтите, които се налагат често, защото повечето кабели са над зе