Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

BIODIT – първите 3 години на борсата и плановете за бъдещето

На 5 март 2024 г., Юлиан Софрониев, Главен изпълнителен директор и основател на BIODIT, направи онлайн презентация за резултатите от последните година и тримесечие, както и плановете на компанията за бъдещето ѝ развитие. 

BIODIT е растяща високотехнологична компания, която разработва системи за сигурност, контрол на достъп и работно време и хотелски решения, базирани на различни методи на идентификация, част от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth от 2018 г.

Софрониев сподели, че след като разработва иновативните си технологични решения, компанията се сблъсква с регулаторни предизвикателства, свързани с въведените през 2018 г. допълнителни изисквания за системите за биометрична идентификация от Общия регламент относно защитата на данните (ОРЗД, известен и като GDPR). Пандемията Ковид-19 също води до временен отлив на интереса на хотелите към биометричен контрол на достъпа, в момент, когато BIODIT вече печели първите си клиенти на европейския пазар. 

BIODIT се справя с предизвикателствата като адаптира технологичните си решения спрямо пазарното търсене и в последните две години увеличава приходите си и намалява загубата. 

Продажбите на BIODIT за 2023 г. възлизат на 1,319 млн. лева, от които признатите приходи са 928 хил. лева, а авансовите фактури–391 хил. лева. Очаква се продажбите да бъдат признати на цялата стойност след завършването на хотелски комплекси, с които компанията има договор. Това ще доведе до увеличение на приходите от продажби на продукция и услуги с близо 100% спрямо 2022 г.  

При бъдещата си работа с дистрибутори BIODIT ще получава 75% от плащанията авансово, осигурявайки предсказуемост на паричните потоци.

Сравнително високата складова наличност на BIODIT, на стойност 1,589 млн. лева, позволява доставки в рамките на 24 часа, което е пазарно предимство в сравнение с основните конкуренти на компанията, каза Софрониев.

През 2023 г., екипът на BIODIT се увеличава и търговският отдел е подсилен допълнително. Продажбите на хотелските решения на BIODIT са дългосрочен процес–компанията се цели стратегически в хотели, които планират пълна реновация или в нови хотели. Компанията постига значителен успех като печели договори за изграждането на системи за контрол на достъпа на 75% от новите хотелски комплекси в София и региона.

Една от основните иновации на BIODIT за 2023 г. е въвеждането на версия 2.0 на системата за автомобилна сигурност CarSec. Предимството на продукта е, че може да бъде продаван и инсталиран по целия свят и не е с дълъг и сложен цикъл на продажби и въвеждане в експлоатация както хотелските решения. Продуктът отговаря на нуждите на огромен пазар–само в Европа се продават 8-9 милиона нови автомобила всяка година, а 30-40% от тях са оборудвани със системи срещу кражба, коментира Софрониев. BIODIT има поръчки на CarSec 2.0 от “Хюндай-България”, както и интерес от дистрибутори в Испания, Великобритания и Канада.

CarSec 2.0 осигурява сигурност на автомобилите чрез безжична комуникация за прекъсване на двигателя, контролирано от мобилна апликация, която може да бъде достъпена чрез пръстов отпечатък или сканиране на QR код. 

Също така, през 2023 г. BIODIT завършва напълно разработката на хотелския си софтуер BIODIT Hotel Cloud Platform BHMS, който позволява интеграция с различни хотелски платформи и е сертифициран като партньор на Oracle. Сертификацията е първата стъпка на BIODIT, която ще ѝ позволи на водещите хотелски вериги. Компанията вече е в разговори за сертифициране на решението си с един от трите най-големи хотелски оператори в света. 

Гледайки към 2024 г., Софрониев очаква положителните фактори за компанията–въвеждане на серийно производство, подобрение на маржовете и увеличение на продажбите–да доведат до значително подобрение на финансовите резултати, тъй като разходите са фиксирани. 

Годишният доклад за дейността на BIODIT може да бъде свален от този линк

BIODIT успява да въведе серийно производство за почти цялата си продуктова гама. Това позволява на екипа да се фокусира върху развойна дейност, а компанията реализира икономии от мащаба, намалявайки разходите за производство с до 30%. 

IMPETUS Capital инвестира в BIODIT през 2018 г. В началото на 2021 г., BIODIT е първата компания, която излиза на пазар BEAM на Българска фондова борса и набира 1 млн. лева като повишава цената на акциите си със 100% само за три часа. През 2022 г., BIODIT успешно набира близо 1,7 млн. лева през BEAM.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.