Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Allterco придоби 60% от словенската компания GOAP за 2 млн. евро

Българската компания Alltеrco, част от портфолиото на IMPETUS Capital, придоби 60% от словенския доставчик и производител на IoT услуги и продукти GOAP. Стойността на сделката е 2 млн. евро като за останалите 40% от компанията е сключен договор за опции. Той включва 2 опции – за придобиването на допълнителни 16% или 24% от капитала на словенската компания под условие на постигането на определени минимални критерии за KPI (ключови показатели за ефективност), EBITDA (печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация) и приходи в периода 2023-2025 г. Общата цена на дяловете варира от 700 000 евро до 3,45 млн. евро в зависимост от изпълнението на условията. Така крайната цена на сделката може да надхвърли 5 млн. евро.

Навлизане на нови пазари

Allterco обяви намерението си да купи словенската компания GOAP в средата на 2022 г. GOAP е специализирана в предоставянето на решения за „интелигентни“ домове и системи за “интелигентни” сгради. Тя стана популярна на пазара на IoT със своите решения за „интелигентни“ домове Qubino, включително с най-малките Z-Wave устройства в света. GOAP е добре известна и със своите устройства за автоматизация на круизни кораби. Тя предоставя решения за някои от най-големите круизни линии в света. Със закупуването на дялове от словенската компания Allterco планира да навлезе на нови пазари и да разшири продуктовата си гама както за масовите, така и за професионалните потребители.

„Растящите иновативни компании в нашето портфолио са неподвластни на кризата. Те отбелязват ръстове в приходите си, купуват нови компании и завземат нови пазари“, коментира съоснователят на IMPETUS Capital Николай Мартинов. „Това отличава компаниите „син океан“, които ние търсим и развиваме чрез инвестициите си, от останалите. Те изграждат собствена пазарна ниша, чрез иновативните си продукти и растат с десетилетия“, добавя той.

Allterco създава иновации чрез проектирането, производството и разпространението на висококачествени IoT продукти. Най-популярните от тях са линията Shelly за домашна автоматизация, детските смарт часовници MyKi, тракерите MyKi и серията за лична грижа MyKi Care. Екипът зад IMPETUS Capital инвестира в Allterco за пръв път през 2015 г., а до момента тя е увеличила 14 пъти стойността си.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.