Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Успех в добри и лоши времена – Виктор Манев

Съоснователят и управляващ партньор в IMPETUS Capital Виктор Манев взе участие в предаването на Милко Куков.

Той разказа за постиженията на IMPETUS Capital и платформата Impulse Growth в инвестициите в бързорастящи иновативни компании.

Манев завършва английска езикова гимназия в София и през 1991 г. като студент в УНСС печели национален конкурс на фондация Св. св. “Кирил и Методий” и заминава да учи в колеж в САЩ. Заедно с другите студенти от България вдигат академичното ниво и проправят път за десетки българи да завършват образованието си със стипендия в колежа Западна Виржиния Уеслиан.
През 1993 г., Манев започва работа в ДЗИ и слага началото на пътя си във финансите и създаването на стойност. Тогава бизнесите се зараждат на вълни, разказва Манев. Това е така и до днес – тогава се строят мандри и бензиностанции, а днес – сгради и фотоволтаични централи.
Манев описва професионаления си път в това да е насочен към привличнаето на капитал за експанзия и растеж и насочването на компании в растежа.

Още през 90-те години участва в създаването на първия български частен пенсион фонд, част от структурата на ДЗИ, където работи по привлечането на инвеститори като Български пощи, Пощенска банка и ОББ. Фондът дава началото на създаването на множество други пенсионни фондове, които са от важно и дългосрочно значение за инвестирането в българската икономика.
Интересен момент за Виктор Манев е когато е финансист на процеса за масова приватизация – тогава той участва в приватизирането на 18% от българската икономика и създаването на капиталовия пазар на България – такъв какъвто го знаем от днес. Тогава Виктор Манев е част от екипа, който прави публични 1050 предприятия и се създават 81 приватизационни фондове. Виктор Манев след това се занимава дълги години с консултиране и привличане на капитал, сливания и придобивания в България и региона. Чрез работата си с рисков и частен капитал дава възможност на много предприемачи да привлекат средства и да постигнат резултат. Той отбелязва, че някои български предприемачи са били песимисти във възможността си за успех, но успешно завършените проекти обаче ги опровергава.

Той разказва за IMPETUS Capital, един от най-интересните български фондове, който работи само с пари на частни инвеститори. Това отличава IMPETUS Capital от повечето български фондове, които използват публични средства.

Манев вижда партньорството създало IMPETUS Capital като две лица на една и съща монета – така описва работата си с Николай Мартинов, другият съосновател и управляващ партньор в IMPETUS Capital. Докато Мартинов работи на капиталовия пазар Манев сключва сделки за сливания и придобивания на дялове от непублични предприятия. Двамата споделят виждания за анализи и обсъждат оценките си на различни компании. Приятелството им прераства в бизнес партньорство и двамата инвестират заедно в последните 10 години.

В началото на съвместната им работа се спират на няколко инвестиционни възможности, при които не достигат до решение за инвестиране. В някои от тези случаи, Виктор Манев спира сделката, най-вече заради забелязани проблеми с екипите. В последствие правят първата си сделка, инвестирайки в технологичната компания Shelly Group през 2015 г., (бивша Allterco). Тогава компанията има много добър оборот, обслужва 500 големи клиента – мобилни оператора – на четири континента, продавайки есемес съобщения с добавена стойност.
Основателят на Shelly Group Димитър Димитров казва, че иска навлезе в бизнеса с “интернет на нещата” (IoT), но не може да отдели нужните 2 милиона лева за първоначалната инвестиция. Тогава Манев и Мартинов инвестират 200 000 лева чрез IMPETUS Capital за да подкрепят новото начинание. Така IMPETUS става първия първия инвеститор подкрепил новото развитие на Shelly Group. След като на него етап друг външен инвеститор, включително и чужди, не вярват на потенциала на Shelly Group, IMPETUS подготвят първичното публично предлагане на компанията на борсата през 2016 г.

Привличането на средства е от съществено значение за развитието на всяка млада и иновативна компания – успешните компании се нуждаят от капиталов ресурс за реализирането на идеиите си. През 2016 г., двамата структурират първично публично предаване на Shelly Group (тогава Allterco) и използват името си и репутацията, за да поканят 300 приятели да инвестират.166 се съгласяват, влизайки на цена на акция от 1,45 лв. Тогава при свръхзаписано първично предлагане на акции се набира малко над 2 млн. лв. на Българска фондова борса (БФБ). Днес цената е 27 лв. (бел.: към момента на проведения разговор). По-късно, през 2020 година, Shelly Group прави ново увеличение на капитала на Българска фондова борса (БФБ) и отново при свръхзаписване набира 9 млн. лв. Последва и двойното листване на компанията на Франкфуртската борса – което е първото листване на световна, западна борса на българска компания.

Манев определя вторичното набирането на 9 млн. лева капитал от Shelly Group като един от големите успехи на Импетус Капитал. Той споделя щастието си от това да открива възможности на места, където другите отказват да проучват.
Shelly Group е и успешен пример за “пивот” към разработка на нови, по-успешни продукти. Компанията осъзнава сложността на своите разработки и “разбива” някои от първоначалните си продукти на по-малки части и така реализира огромния си растеж и постига по-висока рентабилност.

Продажбите на Shelly Group са в 110 страни на пет континента, възлизат на 47 млн. Евро (2022 година), а до края на 2023 година планът е да достигнат до 72 млн. евро и целта им за 2026 г. е да са вече над 200 млн. евро. Досега са продали 8 милиона релета за умни домове.
Shelly Group променя пазара на автоматизация на дома. Той вече не е само за високоплатежни клиенти, които могат да отделят 10 000 евро за инсталация в апартамент, а е много по-достъпен с инвестиция само от 500 евро.

Първите инвеститори са много доволни от тридесеткратната си възвращаемост в Shelly Group. Самата компания е световен лидер в областта на автоматизацията на дома, превръщайки автоматизацията на дома в просто, евтино и лесно решение подобно на появата на iPhone.
Виктор Манев разказва и за създаването на Impulse Growth през BEAM пазара, който дава възможност за инвестиции в иновативни и високотехнологични компании от малки инвеститори. Мисията на Impulse Growth е да популяризира дяловото инвестиране в тези компании за всеки един инвеститор. Разбирането на основателите на IMPETUS Capital е, че растежът по света ще се движи от фирми с висока добавена стойност, които ще са успешни в бъдещето. Те са в сферите на медицината, изкуствения интелект, големите бази данни, нови начини на предвижване (мобилност), развитието на космоса.

Екипът на IMPETUS Capital се занимава с подпомагането на български иновативни компании, които имат голям рътеж. В алтернативните фондове, управлявани от IMPETUS Capital са привлечени 73 инвеститора, а в Impulse Growth, търгуван на BEAM пазара – 630. Фокусът е върху правенето на по-добра структура на управление, откриването на професионалисти, същевременно търси се и допълнително финансиране за компаниите от портфолиото.
Създателите на иновациите понякога са хора с идеи, които се отделят от компаниите, в които работят, и реализират идеите си. Хора, които имат визия и желание да се борят за различен подход и идеи. От 16-те компании в портфолиото на IMPETUS Capital, немалка част са създадени по този начин.

Основна част от времето и работата с растящи иновативни компании са хората, казва Манев. За сравнение, парите са по-лесната част от уравнението. Много често от IMPETUS Capital дават съвети за човешките взаимоотношения в колективите.

За Манев огромна удовлетвореност носят успехите на компании като логистичния лидер от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth DISCORDIА, с приходи от продажби от 200 млн. евро и невероятни маржове на печалба. Удовлетворение е да подкрепяш успешни, български компании с големи приходи от продажби из целия свят. Те са работодатели, които плащат значителни данъци, а портфейлните компании на IMPETUS Capital дават работа на над 5000 човека, на три континента.

Говорейки за екипа си, Манев казва, че хората са най-важният фактор за успеха. Ако инвестирате в способни хора, те ще увеличат вложените пари, убеден е той. Манев завършва разговора с оптимизъм, казва че в България има прекрасни възможности, и е много важно българите да имаме самочувствие и да знаем, че можем да създаваме висока стойност.

Сподели