Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Transmetrics: по-ниски разходи за поддръжка и ефективен разход на гориво чрез телематика в транспорта

В статия за специализираното онлайн издание за транспортни технологии Fleet Maintenance, Аспарух Коев, съосновател и изпълнителен директор на Transmetrics, компанията за анализ и оптимизация на логистични процеси от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth обсъжда ползата от все по-разпространената употреба на телематични решения за повишаване на ефективността на транспортните и логистични компании. Телематиката е съвкупност от технологии, които позволяват дистанционното предаване на данни от превозните средства и техния по-нататъшен анализ с цел оптимизация на процесите. 

Пазарът на телематични устройства за превозни средства е на прага на значителен скок–от приблизително 59,21 млрд. долара през 2023 г. към 172,4 млрд. долара до 2032 г. Близо трикратният ръст се подхранва от технологии като вградени системи, свързани устройства и интегрирани смартфони, които променят изцяло начина, по който управляваме превозни средства, навигираме маршрути и как преживяваме шофирането като цяло, пише Коев.

Телематиката е нещо повече от проследяване чрез GPS, напомня Коев. Телематичните устройства събират данни за поведението на водача, включително скорост, ускорение, спиране и взимане на завои. Тези фактори оказват значително влияние върху ефективния разход на гориво и намаляването на риска от катастрофи.

Транспортните компании използват събраните данни по начин, който има значителен ефект върху дейността им. Чрез идентифициране на рискови навици при шофиране те могат да определят кои водачи се нуждаят от обучение и в какви области. Това не само подобрява безопасността, но и предпазва водачите от несправедливо обвинение в случай на злополука, уточнява Коев.

Телематиката носи стойност и отвъд безопасността, подчертава Коев. Предоставяйки по-добър поглед върху поведението при шофиране и неговото въздействие върху разхода на гориво и износването на превозното средство, телематиката помага на транспортните компании да намалят разходите за гориво и поддръжка. Това води до тройно предимство: по-безопасни шофьори, по-нисък въглероден отпечатък и икономическа изгода.

Как телематиката повишава горивната ефективност

Подпомагането на служителите да шофират по-ефективно и оптимизирането на техните маршрути има чудесен ефект върху бюджета за гориво на всеки автопарк.

Данните за скорост, ускорение и спиране дават представа и за разхода на гориво. Тестовете на Агенцията за опазване на околната среда (EPA) в САЩ показват, че честото, рязко спиране и бързото ускоряване могат да намалят икономията на гориво с 33% по време на шофиране по магистрала. Възможността този тип шофиране да бъде проследено е от изключителна полза, когато водачите се обучават как да увеличат ефективността при разхода на гориво.

Работата на празен ход–идентифицирана чрез проследяване на двигателя навреме–е друга причина за прекомерния разход на гориво. Наблюдението на поведението на водача и идентифицирането на оптимални условия на шофиране дава възможност на водачите да постигнат целите за разход на гориво, следвайки програмите за обучение и поощряване на транспортните компании. Наблюдението помага на шофьорите да разпознаят как поведението им на пътя се отразява върху разхода на гориво и да следват прогреса си през годината, пише Коев.

Също така, добавя Коев, телематиката идентифицира места с редовно натрупване на трафик и помага на шофьорите да ги избягват, спестявайки време и гориво. След това транспортните компании могат да подават GPS и данни за проследяване на превозни средства в софтуера за оптимизиране на маршрута, за да пренасочват камионите в реално време и да избират по-добри маршрути в бъдеще, уточнява Коев. 

Насърчаване на навиците за по-безопасно шофиране

Всички мразим звуковия сигнал, когато някой не си сложи предпазния колан, но е очевидно, че трябва да носим колани–употребата им намалява наполовина вероятността да загинем при катастрофа. Все пак, според Застрахователния институт за пътна безопасност в САЩ, 31% от шофьорите на големи камиони, които са били смъртоносно ранени през 2021 г., не са използвали предпазни колани.

За да се справят с този проблем, някои телематични сензори допринасят за по-голяма безпоасност на движението като отчитат дали предпазният колан се използва. Друг навик, който трябва да избягвате, е изпращането на текстови съобщения по време на шофиране. Когато водачите използват телефони, свързани чрез Bluetooth, транспортните компании могат да наблюдават за повишена честота на обаждания, което може да означава разсеяно шофиране. Има и камери в кабината, захранвани с изкуствен интелект (AI), които могат да следят и за разсейване чрез употреба на телефона. Транспортните компании обаче трябва да съблюдават изискванията за поверителност на личните данни, предупреждава Коев.

С тези телематични приложения, автопарковете могат също да идентифицират общи модели на лошо шофиране, които да подобряват чрез обучение. Честото или внезапно спиране може да е признак за прекалено къса дистанция с другите превозни средства, докато рязкото завиване или напускането на лентата може да са признаци на умора. Тези данни помагат да се направи разлика между лошите навици и потенциалното претоварване на шофьорите.

Интересното е, че телематичните данни може дори да разкрият зависимост между пиковите сезони и рисковото шофиране. Ако лошото поведение на пътя се наблюдава по-често през този период, това може да означава, че натискът за постигане на целите излага шофьорите на по-голям риск.

Удължаване на живота на автомобила

В обобщение, автопарковете могат да прилагат телематика, за да удължат живота на своите превозни средства и да намалят разходите за поддръжка. Според данни за второто тримесечие на 2023 г., двигателите и свързаните с тях системи са основно перо в разходите за поддръжка,  поглъщайки цели 60% от общия бюджет за поддръжка. Двигателят, изпускателната система, охладителната и горивната системи допринасят за този огромен разход.

Телематичните данни и сензори могат да помогнат за откриване на проблеми с поддръжката и да насърчат превантивни (по-евтини и по-безопасни) грижи. Някои от потенциалните симптоми на автопарка са прекомерната вибрация, потенциално причинена от проблеми с гумата или окачването, както и проблемите със съединителя. Например, внезапен скок в оборотите на двигателя, последван от бърз спад, може да означава трудно превключване, потенциален признак за проблеми със съединителя или трансмисията. По време на нормална смяна на предавка, оборотите се повишават плавно и след това се задържат на подходящото ниво за новата предавка.

Извънредни обстоятелства като например моментните пътни условия или аварийни маневри също могат да доведат до данни, които сигнализират потенциален проблем.  Въпреки това, телематичните данни са ценен инструмент за идентифициране на потенциални проблеми и по-нататъшния им анализ.

В обобщение, с достъп до анализ на телематични данни, мениджърите на автопаркове могат да идентифицират шофьори, които се нуждаят от цялостно или допълнително обучение. Те могат също така да прилагат програми, които награждават икономичното и безопасно шофиране. Това може да доведе до значителни подобрения в безопасността на автопарка, ефективния разход на гориво и разходите за поддръжка на превозните средства.

Transmetrics е високотехнологична компания, която специализира в оптимизацията на логистичните процеси на транспортните компании. През февруари 2023 г., тя беше една от първите две български компании, които получиха директно финансиране от фонда на Европейския съвет по иновации (EIC). В този рунд, на обща стойност 2,5 млн. евро, инвестира и IMPETUS Capital. Компанията получава и подкрепа за своята развойна дейност като част от пилотната програма EIC Accelerator.  

Transmetrics вече е удвоила екипа си, интегрира специализираните си софтуер решения в цялостна логистична платформа и се фокусира върху изграждането на дългосрочни партньорства с досегашни и нови клиенти. Компанията предлага продукта си на пазар оценен на близо 10 трилиона долара през 2023 г. Според прогнозите, разм