Тайната на успешната инвестиция или как работят пазарите

За да бъде наистина успешна една инвестиция, е добре всеки инвеститор да подходи обмислено към нея, да почерпи опит от успешните или неуспешни опити на популярните инвеститори и да анализира емоциите и нагласите си. Поведението на всеки инвеститор и емоциите, които го подтикват да взима различни инвестиционни решения, са сложни и са обект на различни изследвания.

От „Начинът на Уорън Бъфет“ на Уорън Хагстром може да се разбере много за подходът на един от всепризнатите топ-инвеститори в света. „Оракулът от Омаха“, прозвище с което е известен Бъфет, вече над 6 десетилетия е пример за успех в света на инвестициите. Книгата дава примери за неговия подход и философия при подбора на акции и компании, които е купувал, както и за огромната роля на търпението или дългосрочното инвестиране за успеха.

„Психология на инвестирането“ на проф. Джон Нофсингър е книга, в която са събрани и предадени на разбираем език над 100 научни изследвания върху поведението на хората при взимането на инвестиционни решения. В книгата накратко е представена теорията на поведенческите финанси, която допълва традиционната финансова теория. 

Ние ще  се спрем на три основни емоции, които са в основата на решението дали, кога и за колко дълго да инвестирам – алчността, страхът и търпението. За да илюстрираме част от тях ще вземем за пример един от най-известните инвеститори в света – Уорън Бъфет. Неговата философия на инвестиции в стойност, търпение по отношение на инвестиционните решения, за които е убеден, че са в точния фокус и в крайна сметка успехът му на глоблните финансови пазари заслужават внимание. 

И така, как работят пазарите?

В комикса с намигване е дадено едно от най-добрите и кратки обяснения на това как работят борсовите пазари. За да успеете инвестирайки вакции, е важно да сте осъзнали, че пазарите се движат по логика, различна от човешката.

Ето някои основни насоки за механизма на пазарите на акции:

Пазарите действат изпреварващо

Пазарите отчитат „лошите новини“ и притесненията на инвеститорите от задаващи се икономически кризи преди реалната икономика да е усетила ефекта. И обратното – те започват движението си нагоре, преди да са отчетени първите сигнали за по-висок икономически растеж и излизане от кризите. Това в повечето случаи означава, че когато всички са притеснени за приближаващата глобална рецесия, както в момента, пазарите вече са отчели голяма част от негативизма и са понижили стойността на акциите. Когато те стигнат до пределното си ниво на понижение или т.нар. „дъно“ започва повишаване на цената на акциите, което не е непременно свързано с данни за подобряване на икономическата обстановка.

Кризите са възможности

Тази максима е изтъркана от употреба и звучи като клише, но в света на инвестициите в нея има много истина. Тя е валидна както за пазарите на акции, така и за икономиката. Когато икономиката изпитва сътресения, каквото беше COVID пандемията, много отрасли търпят загуби. Но има продукти и услуги, които печелят от кризата, такива например бяха куриерските услуги, on-line търговията, сектора на здравните услуги, секторът на интернет доствчиците, киберсигурността и др. 

Същото важи и за пазрите на акции. Когато е налице „мечи пазар“ (спад на пазарите по-голям от 20%), акциите могат да се закупят на атрактивни цени. Исторически bear markets продължават средно 16 месеца, след което следва движение нагоре, което в повечето случаи е над 3 пъти по-голямо от регистрирания спад.

Няколко примера:

 • През 1968 г. започва „мечи пазар“, чийто спад е 36%; „мечият пазар“ продължава 17 месеца. Стартът на движението нагоре е май 1970 г., а за 31 месеца пазарът достига 74% ръст.
 • През октомври 2007 г. започва движението надолу на пазарите, предхождащо Световната финансова криза. За 17 месеца пазара отбелязва спад с 57%. В следващите 132 месеца започващи от март 2009 г. пазара отбелязва ръст с 361%.

Успехът не идва бързо

Поговорката „хубавите неща стават бавно“ важи и за пазарите на акции. Инвеститорите не трябва да очакват бърза печалба, а да имат дългосрочен хоризонт за инвестициите си (минимум 5 години). Времето е един от най-ценните активи в света на инвестициите. Както видяхме в горните примери, ако сте инвестирали на пазара по време на „мечия пазар“, предхождащ Световната финансова криза, но не сте имали търпението да изчакате възхода от близо 11 години, е нямало да спечелите 4 пъти повече от инвестицията си.

Когато инвестирате в компания или микс от компании с перспектива за растеж е нормално да са необходими няколко години преди компанията да е извървяла цикъла си на развитие и да се е утвърдила на пазара. През 2015 г. цената на акциите например на една от новите компании на Българска фондова борса Alltreco е 1,45 лв., а в момента 7 години по-късно и след показаните резултати цената на акцията й е 17 лв.

Пример за търпение, вяра в успеха и преценката си отново е Уорън Бъфет. На 52-годишна възраст нетното му състояние е само 0,3% от текущата му стойност. Той успява да направи 99,6% от състоянието си от 87,5 милиарда долара след 52-годишна възраст. Цели 72 милиарда долара от богатството му идват, след като навършва 65 години. Уорън Бъфет започва да инвестира, когато е на 11 години. 

Бъдете алчни, когато другите се страхуват

Гуруто на финансовите пазари Уорън Бъфет има мисъл, която илюстрира най-добре психологията на пазарите: „Страхувайте се, когато всички останали са алчни и бъдете алчни, само когато другите се страхуват“. Тези думи описват добре подходящите моменти за влизане и излизане от пазарите. С други думи – купувайте, когато другите продават или изчакват, а продавайте, когато всички купуват. Не се доверявайте на всеобщия страх, защото емоциите пречат на успешната инвестиция. Голяма част от инвеститорите допускат грешката да продават активите си, когато е налице корекция или мечи пазар и по този начин изпускат възможността да спечелят в последващия ръст. Добър вариант е дори да се увеличи инвестицията в момент на спад, защото това означава по-висока печалба в последствие.

Обратното – когато популярността на акциите на дадена компания е висока и цената им расте, много инвеститори се насочват към тези акции. Те купуват обаче на висока цена, което автоматично означава, че трудно биха спечелили в пъти от инвестицията си, дори цените да продължат да вървят нагоре.

Разбира се, не всяка акция на борсата е печеливша, затова изборът на инвестиция трябва да бъде внимателен и информиран. Затова е добре да се спазват следните правила:

 1. Инвестиция в стойност – Привърженик на тази философия е и Уорън Бъфет. За да бъде уверен всеки инвеститор, че избраната от него инвестиция има потенциал на растеж, той трябва да знае какво стои зад нея. Тази стратегия поставя на първо място вътрешната стойност на една компания, вместо цените на акциите й. Важни са възможностите й за растеж, уникалността на продуктите, които тя предоставя, добрият екип и качественият мениджмънт.

 2. Диверсификация на инвестициите – едно от важните правила при инвестициите е „Не слагайте всички яйца в една кошница“, т.е. не инвестирайте в акции само на една компания. Препоръчително е да се подбере правилния микс или инвестиция в акции, която предлага структурирано портфолио – различни сектори, компании в различна фаза на развитие.
 3. Никой не може да хване дъното или върха – това на практика е непостижимо дори за Уорън Бъфет. Колкото и да е уверен в себе си един инвеститор, пазарите винаги могат да поднесат изненади. Когато пазарите се характеризират с висока волатилност добър вариант е да бъде избран подходът инвестиция на вноски, за осигуряване на допълнителна защита.
 4. Инвестирането е дълъг път – инвестирането не е състезание по скорост, то е начин на живот. Не очаквайте да станете богати за една година. За да се развие една компания и за да достигне целите си са и необходими 5-10-15 години. Поне толкова ще са необходими и на Вашата инвестиция.
 5. Емоционалните решения често са грешни – емоциите и прибързаните решения, често водят до погрешни стъпки в процеса на инвестиция. Всеки инвеститор трябва да се води от данни и доказани зависимости на пазарите, а не от паника или алчност. Пазарите често са волатилни, движенията нагоре и надолу са им присъщи. Ако инвестицията е диверсифицирана и в стойност е необходимо само търпение.

Платформата Impulse Growth предлага инвестиции в диверсифициран портфейл, в който са включени над 18 компании, както бързо растящи и иновативни, така и традиционно силни дивидентски компании. Благодарение на доказания си екип и над 30 годишен опит на капиталовите и частните пазари ние откриваме в зародиш бъдещите бизнес лидери и подкепяме тяхното развитие. Инвестицията в Impulse Growth дава възможност за висока доходност при диверсифициран риск.

Станете част от успеха на бързорастящите и иновативни компании на България.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии

Абонирай се и научи пръв за най-новите ни услуги

Tapline е немска онлайн платформа, която позволява на SaaS компаниите да търгуват своите бъдещи печалби срещу авансово и не-конвертируемо финансиране т.е. компаниите не трябват отстъпват дялове и акции в дружествата си, за да разширят бизнеса си.

Tapline решава значим и болезнен проблем за растящите компании. Тя ги финансира в критичния период между рундовете на финансиране. Това им позволява да запазят и дори да ускорят растежа до получаване на следващото дялово финансиране, като обезпечават сделката само с обичайно повтарящите се приходи. 

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

А4Е разработва онлайн платформа, която подпомага вземането на бизнес решения на база автоматизиран анализ на исторически и прогнозни данни. Намира приложение в търговията, финансовия и застрахователен сектор, а сред най-големите клиенти на компанията са Coca-Cola, Credissimo, сладкарници Неделя, Rocando и др.

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

Browswave предоставя инструменти за търговско и бизнес разузнаване (sales and business intelligence) на абонаментен принцип, използвани както от търговските вериги за електроника, така и от доставчиците им. Сред клиентите на компанията са А1, АSUS Balkans, MediaMarkt, ACER, Beko, Kyocera, Sony, HP.

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

Hydrogenera, позната до началото на 2023г. под бранда Green Innovation, e българска компания, която специализирана в разработването и внедряването на иновативни технологии за производство на водород. Компанията е и първият производител на електролизьори в Източна и Централна Европа.

Успешно реализирани проекти:

82 в три държави

Общ рунд на финансиране затворен от началото на 2023 г.:

2 млн. евро

“Телематик Интерактив България” (Telematic) е компания, чийто бизнес е в онлайн гемблинг индустрия. Притежава една от най-големите платформи за онлайн казино в България – palmsbet.com. 

През март 2002 г. компанията e листната на Българска фондова борса и става първата публична българска компания от игралната (гемблинг) индустрия. 

Приходите от дейността за деветмесечието на 2022 г. на Групата на „Телематик Интерактив България“ АД са на стойност 74.5 млн. лв., което представлява ръст от над 37% в сравнение с консолидираните приходи от дейността за същия период 2021 г. Амбицията на мажоритарните собственици на компанията е до 2025 г. тя да е сред десетте най-големи играча в онлайн гемблинг индустрията в Европа, а до 2030 г. – в целия свят. 

Ръст в приходите за 1 година:

над 37% за деветмесечието на 2022 г. в сравнение с консолидираните приходи от дейността за същия период 2021 г.

„Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД (Telelink) е център за иновации, който дава възможност на хората и организациите да ползват новите технологии и да изследват пълния си потенциал в дигиталния свят. Фокусът на компанията е върху системната интеграция, информационната сигурност, облачните решения и свързаността. 

Цена на акция през 2019 г.:

7.60 лв.

Цена на акция през септември 2020 г.:

11.10 лв.

Цена на акция през юни 2021 г.:

13.50 лв.

Дивидент за разпределяне между акционерите през 2022 г.:

10 125 000 лв.

“Смарт Органик” АД (Smart Organic) е основана през 2009 г. и днес е един от водещите производители и дистрибутори на био храни в Европа. Чрез мрежата от дистрибутори и търговци на дребно на компанията, продуктите ѝ се предлагат в над 60 страни по света. 

Собственост на групата са веригата био магазини „Зелен“, заедно с онлайн магазина zelen.bg и 25% от българския производител на лютиви сосове Chilli Hills Farms. Компанията има собствена фабрика, която се простира на площ от повече от 6000 кв. м. Някои от най-известните ѝ брандове за Roo’Bar, Dragon Superfoods, Bett’r, Kookie Cat и др. 

През 2022г компанията придобива мажоритарен дял в „Сантулита“ ООД, водещ производител на смути под марката Frudada и на компанията „Биопак“ ООД – ключов доставчик на биоопаковки и чаши, с разработена мрежа и фокус в ХоРеКа дистрибуцията.

Среден годишен оборот:

над 30 млн. лв.

Пазарана стойност към края на 2021 г.:

близо 200 млн. лева

Българска фондова борса АД е публично дружество, лицензирано от Държавната комисия по ценни книжа за извършване на дейност като фондова борса от 1997г. и към настоящия момент е единствената действаща фондова борса в страната. 

Отчетът за третото тримесечие на 2022 г. на БЪЛГАРСКА ФОНДОВА БОРСА АД показва ръст на финансовите приходи до 7 825 000 лв. спрямо 5 256 000 лв. за същия период на 2021 г. и ръст на печалбата преди лихви и данъци от 7 197 000 лв. спрямо 4 653 000 лв. трето тримесечие на 2021 г.

Дружеството редовно разпределя дивидент сред акционерите си.

Финансови приходи за трето тримесечие на 2021 г.:

5 256 000 лв.

Финансови приходи за трето тримесечие на 2022 г.:

7 825 000 лв.

Ръст на печалбата преди лихви и данъци за 1 година:

54.5% през 2022 г. спрямо 2021 г.

Козметичната компания Noesis е една от най-новите компании в портфолиото с и иновативни и бързорастящи компании на IMPETUS Capital и платформата за непрофесионални инвеститори Impulse Growth.

Noesis е козметичен стартъп, базиран в Пловдив. Компанията притежава собствена производствена база на площ от 850 кв.м. Основната дейност на дружеството е свързана с разработка и производство на козметика за частни линии на компании, включително за Lidl, Kaufland Metro, DM и стартиращи бизнеси в Европа, но основен приоритет за компанията е развиването на различни продуктови иновации свързани с опазването на околната среда.

Среден годишен ръст:

73% / за последните 5 години

Цена на акция през 2015 г.

1.45 лв.

Цена на акция през 2022 г.

17 лв.

Прогнозна цена на акция 2030 г.

55 лв.

Re:Benefit е софтуерна платформа за управление на служебни придобивки, предназначена за бизнес клиенти. Платформата предоставя възможност за гъвкави и иновативни допълнителни придобивки за служителите в компаниите, позволявайки работодателите да оптимизират разходите си, администрирането на услугата и да дадат възможност на всеки служител да избере придобивки, които отговарят най-добре на нуждите му, с което се повишава и лоялността към компанията – работодател.

Брой потребители за по-малко от 2 години:

10 000 към октомври 2022 г.

Планиран брой потребители до края на 2023 г.:

30 000

Онлайн платформата Promoto, проект на Обединени търговски обекти АД, помага на магазини, заведения и офиси да се свързват директно с производители и дистрибутори на бързооборотни стоки и да им изпращат поръчките си онлайн.  Към 2022 г. платформата поддържа над 30 000 вида стоки и база от 40 различни производителя. Регистрираните потребители са над 2 600 търговски обекта.

Среден годишен ръст на GMV:

56% за периода 2020 - 2022 г.

Ръст в продажбите през 2021 г.

71% спрямо 2020 г.

Прогнозни GMV на компанията за 2022 г.:

22 млн. лв.

SoCyber е компания, специализирана в областта на киберзащитата и онлайн сигурността. Компанията обслужва клиенти в във финансовия и банков сектор, здравеопазване, доставчици на критична инфраструктура в енергетиката, публичен сектор и други, обработващи поверителни данни.

Ръст в приходите от продажби:

146% за деветмесечието на 2022 г. спрямо същия период през 2021 г.

Приходи през 2020 г.:

413 000 лв.

Приходи през 2021 г.:

616 000 лв.

Приходи през 2022 г.:

1 130 000 лв.

BioSeek е стартъп, разработващ алгоритми за семантично търсене в областта на биологичните науки, фармацията, козметичната индустрия и индустрията за торове. Компанията разработва спциализирана онлайн търсачка, онлайн маркетплейс и единна библиотека за програмни кодове. Притежава платформите Sanat.io, Herbal and Natural Medicine и Bioseek.eu.

Приходи от продажби за деветмесечието на 2021 г.

107 хил. лв.

Приходи от продажби за деветмесечието на 2022 г.

374 хил. лв.

Онлайн Среща с Инвеститорите

На 23 февруари 2023 г. (четвъртък) от 17.00 часа ИмПулс I организира онлайн среща с инвеститорите за представяне на резултатите и дейността на платформата през Q4 2022.

Кои са акцентите?

 • 20 иновативни растящи и дивидентски компании в портфолиото на Impulse Growth
 • 4 нови компании през Q4 2022 – Re:benefit, NOESIS, Tapline и Green Innovation (Hydrogenera)
 • Потенциалът на портфолиото до 2030 г.
 • Основателите на IMPETUS Capital и създатели на Impulse Growth Николай Мартинов и Виктор Манев за очакванията и плановете за развитие през 2023 г.
 • Гости Петър Груев,съосновател на Tapline и Драгомир Иванов основател на Green Innovation (Hydrogenera) – две от новите компании в портфолиото на Impulse Growth

Очакваме ви!

Платформата Impulse Growth е маркетингов продукт, не представлява и не предоставя препоръка за инвестиране, нито правен, финансов, бизнес или данъчен съвет. Преди да инвестирате в дялови инструменти, включително в акции на ИмПулс I, следва да направите собствена преценка доколко тази инвестиция е подходяща за Вас, включително чрез независима проверка и оценка на финансовото състояние и дейността на съответната компания, в това число като се обърнете към съответен правен, финансов, данъчен и/или инвестиционен консултант.

Инвестицията в какъвто и да било инструмент крие рискове от загуби, включително риск от загуба на цялата инвестиция. Преди да вземете решение за инвестиране, трябва да се запознаете подробно с рисковете, свързани със съответния инструмент. Не съществува никаква сигурност по отношение на бъдещото развитие на която и да било инвестиция, включително такава в акции на ИмПулс I, и няма гаранция за реализирането на печалби. Всякакви изявления за очаквани резултати са прогнозни по характер и не са гаранция за постигане на тези резултати. Доходността от всяка инвестиция зависи от множество фактори, които са обект на различни рискове.

Представянето на платформата Impulse Growth не представлява, нито е част от публично предлагане, включително на акциите на ИмПулс I, които са били предмет на публично предлагане и към момента са допуснати до търговия на организирания от Българска фондова борса ВЕАМ пазар, на който всеки инвеститор може да закупи акции от съответни продаващи инвеститори, като екипът зад платформата Impulse Growth не участва във и не влияе върху предлагането на акциите на вторичния пазар.

Спестовен план за физическо лице

Ние Ви предлагаме възможността да инвестирате регулярно малки суми под формата на спестовен план. Минималната сума за инвестиция е 200 лв. Срещу парите си получавате акции от прецизно подбран портфейл на иновативни български компании, с потенциал за растеж. Целевата средна годишна доходност на инвестицията при минимален хоризонт 5 години е 20%. При избор на спестовен план парите Ви са допълнително защитени от dollar-cost-averaging стратегията. Можете да следите състоянието на инвестицията Ви всеки ден.

Изпратете ни запитване и ние ще се свържем с Вас.

allterco-logo

Allterco e холдинг, който включва 8 дружества, които са профилирани в сферите на Интернет на нещата и телекомуникациите. Компанията създава иновации чрез проектирането, производството и разпространението на висококачествени IoT продукти, най-популярните от които, са линията Shelly за домашна автоматизация, детските смарт часовници MyKi, тракерите MyKi и серията за лична грижа MyKi Care. 

След 5 години работа Allterco стана вторият бранд в Германия за IoT устройства. Средният годишен ръст на приходите на компанията за последните 5 години е 73%, а целта й е да достигне пазарна капитализация от 1 млрд. евро.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Allterco за пръв път през 2015 година, когато цената на акция на компанията е 1.45 лв. Днес, 7 години по-късно, продажната ѝ цена е 17 лв. и по прогнозни данни ще достигне до 55 лв. до края на десетилетието.

 

Среден годишен ръст:

73% / за последните 5 години

Цена на акция през 2015 г.

1.45 лв.

Цена на акция през 2022 г.

17 лв.

Прогнозна цена на акция 2030 г.

55 лв.

Storied Data е съоснован от българи стартъп, който визуализира големи масиви данни в достъпен интерактивен формат, който позволява лесното споделяне до крайни ползватели. Тяхната платформа се стреми да замени pdf формата, а данните, които преформатират, са цифри, текст и снимки. Основните им клиенти са от Западна Европа и САЩ. Като първите от тях са представители на финансовата индустрия и публикуват икономическа информация, която се разпространява на 2 500 банки в Европа. Основната идея на платформата на Storied Data е да консолидира цялата огромна информация във формат една страница.

Storied Data е една от най-новите компании в портфолиото на Impulse Growth. 

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

BIODIT е водеща високотехнологична компания, която специализира в разработката и производството на системи за сигурност, контрол на достъп и работно време, базирани на биометрична идентификация. Иновативните й системи, обединяват най-съвременните технологии за идентификация и удостоверяване на самоличност чрез разпознаване на пръстови отпечатъци. Нейна е разработката на първата в света безжична биометрична система за заключване – WBLS® (Wireless Biometric Locking System), която не изисква окабеляване, предварително инсталиране, строителство или ремонтни дейности. Продуктите на BioDit се използват за достъп до производства, хотелски стаи, офиси, бизнес центрове, болници, конферентни зали, фитнес салони, гаражи, автомобили и др. В началото 2021 г. е първата компания, която излиза чрез първичнo публично предлане на пазар BEAM на БФБ. През 2022 г. компанията успешно осъществи и увеличаване на капитала си с близо 1,7 млн. лв. Приходите на компанията за първото полугодие на 2022 г. са 5 пъти по-високи от същия период на 2021 г.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в BioDit през 2018 година, когато цената на акция на компанията е 1 лв. Днес, 4 години по-късно, продажната ѝ цена е почти двойна.

Среден годишен ръст:

49% за последните 2 години

Цена на акция през 2015 г.

1.00 лв.

Цена на акция през 2022 г.

1.80 лв.

Общо набрани средства:

6 млн. лв.

boleron-logo

Boleron е оператор на софтуерна платформа за дигитално застраховане, използвана от лицензирания застрахователен брокер „Болерон Консултинг“ EООД. Застрахователната платформа е специално създадена за закупуване и управление на застрахователни продукти през Интернет и мобилни телефони от крайни потребители.

Стратегическата цел на компанията е да стане лидер в дигиталното застраховане в Източна Европа, като внедрява нови технологии и навлиза на нови пазари. “Болерон”, която е на пазара от началото на 2020 г., очаква ръст от 300% през 2022 г. спрямо 2021 г. През септември 2022 г. компанията привлече 4.2 млн. лева в третия си инвестиционен рунд, с което общата инвестиция в платформата стига 8 млн. лева.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Boleron през 2021 година, когато нивото на реализирани премийни приходи е под 200 000 лв. Днес, 1 година по-късно, компанията реализира близо 1 млн. лв. премийни приходи за полугодието и планира да завърши годината с 300% ръст спрямо 2021 г.

Среден годишен ръст:

220% / за последните 2 години

Реализирани премийни приходи 2021 г.

800 хил. лв.

Прогнозни премийни приходи за 2022 г.

2.4 млн. лв.

Общо набрани средства:

близо 8 млн. лв.

excitel-logo

Exitel е българска компания, основана в Индия и предлага широколентов интернет, като дава брандиране на по-малки доставчици в страната, които покриват изискванията на компанията за скорост. 

В момента Excitel има над 700 хил. потребители в Индия, като добавя по 100 хил. нови клиенти в рамките на шест до девет месеца. Служителите на компанията в Индия са около 2 400 човека. Excitel има план да бъде следващият еднорог в Индия, достигайки до поне 20 млн. домакинства.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Excitel за пръв път през 2018 година. Днес, 4 години по-късно,  стойността на компанията е двойна.

Среден годишен ръст:

29% за последните 3 години

Брой абонати през 2018 г.

200 хил.

Брой абонати през 2021 г.

над 643 хил.

Прогнознен брой абонати до 2030 г.

20 млн.

speedy-logo-black

Speedy e сред двете най-големи компании на пазара на куриерски услуги с пазарен дял от над 33%. Компанията има близо 600 офиса и автоматични пощенски станции, покриващи 100% от територията на България, като обслужва над 1 000 000 клиенти и над 37 500 000 пратки годишно.

Среден годишен ръст:

18% за последните 5 години

Цена на акция през 2016 г.

36.00 лв.

Цена на акция през 2022 г.

106.00 лв.

discordia-logo

Discordia е една от най-бързо развиващите се транспортни и логистични компании в Европа, която вече разполага с над 1 000 камиона собствен автопарк. Discordia предлага автомобилен, железопътен и контейнерен и въздушен транспорт на територията на цяла Европа, Азия и Америка. Компанията отбелязва ръст от над 35% средногодишно през последните 5 години, като внедрява редица иновнации и най-съвременните технологии в транспорта. Планът й е до края на десетилетието да е в топ 10 на най-големите логистични компании в Европа, а приходите й да са 1 млрд. евро.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Discordia за пръв път през 2016 година, когато цената на акция на компанията е 14.6 лв. Днес, 6 години по-късно, пазарни показатели сочат цена на акция от 111 лв.

Среден годишен ръст:

34% / за последните 5 години

Цена на акция през 2016 г.

14.60 лв.

Цена на акция през 2022 г.

111 лв. според пазарни показатели

Прогнозни приходи на компанията до 2030 г.

€ 1 млрд.