Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

Speedy разпределя рекорден дивидент

Дружеството за куриерски услуги Speedy (SPDY), което е част от портфолиото на Impulse Growth, отчита печалба от малко над 37 млн. лв. за 2023 г. Близо 31 млн. лв. от печалбата ще бъде разпределена под формата на дивидент. Акционерите ще получат по 5,75 лв. бруто за 1 брой акция. Това е най-високият дивидент, изплащан някога от Speedy. Общото събрание на акционерите е взело решение остатъкът от печалбата за 2023 г. да бъде отнесена като неразпределена печалба. 

Speedy разполага с логистична мрежа от близо 600 офиса и автоматични пощенски станции и покрива почти 100% от територията на България. Компанията за куриерски услуги обслужва над 1 млн. клиенти и над 37 500 000 пратки годишно. 

Speedy транспортира пратки не само в пределите на нашата страна, а и по света, благодарение на партньорството ѝ с водещата световна мрежа за доставки Geopost. Външните пазари осигуряват около 17% от приходите на дружеството.

Speedy e сред топ 3 най-големи компании на пазара на куриерски услуги в България с пазарен дял от над 33%. Фирмата е основана през 1998 г. и от създаването си до днес се развива до корпоративна структура с персонал от над 3000 служители и партньори. Компанията притежава над 1700 транспортни средства. Дружеството излиза на Българската фондова борса през ноември 2012 г.  и се превръща в първата компания с публичен статут в бранша. Impulse Growth инвестира в Speedy от 2021 г. През същата година Geopost става мажоритарен собственик на Speedy.

Към днешна дата компанията за куриерски услуги е нaй-близo дo пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa от 1 млрд.лв. пазарна капитализация. Зa последните 12 месеца аĸциитe нa Speedy ca пocĸъпнaли c близo 47%.

Сподели