Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Speedy с рекорден дивидент от 5,75 лв. на акция

Дружеството за куриерски услуги Speedy (SPDY), което е част от портфолиото на Impulse Growth, ще разпредели над 83% от печалбата за 2023 г. като дивидент. Това става ясно от поканата за свикване на общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 28 юни 2024 г. в гр. София.

За миналата година Speedy реализира малко над 37 млн. лв. печалба, от които 30,9 млн. лв. ще бъдат разпределени под формата на дивидент. Акционерите ще получат по 5,75 лв. бруто за 1 брой акция. Това е най-високият дивидент, изплащан някога от дружеството. За сравнение през 2023 г. Speedy изплати по 5,25 лв. бруто за брой  акция. 

Дивидентите ще бъдат изплатени на акционерите в 60-дневен срок от провеждането на общото събрание. Остатъкът от печалбата за 2023 год. в размер на 6 млн. лв. ще бъде отнесен като неразпределена печалба.

По време на общото събрание акционерите ще гласуват финансовия отчет на Speedy за 2023 г., одитния доклад и докладите на ръководството. Друга точка от дневния ред е одобрение разпределянето на максимално допустим общ размер на променливото възнаграждение за изпълнителния член на съвета на директорите за дейността на компанията през 2024 г. в размер на 85 500 евро. Предвижда се да се обсъди и постоянното възнаграждение на изпълнителния член на съвета на директорите да нарасне с 30 хил. евро годишно, считано от 1 юли 2024 г.

По време на общото събрание акционерите ще гласуват предложението фирмата „Мазарс“ ООД да бъде одитор на Speedy за 2024 г., както и промяната в съвета на директорите – Ив Пиер Луи Делма ще бъде освободен, а на негово място влиза Алберто Наваро Пероминго.

Към днешна дата Speedy е нaй-близo дo пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa от 1 млрд.лв. пазарна капитализация. Зa последните 12 месеца аĸциитe нa дружеството за куриерски услуги ca пocĸъпнaли c близo 47%.


Speedy e сред топ 3 най-големи компании на пазара на куриерски услуги в България с пазарен дял от над 25%. Дружеството излиза на Българската фондова борса през ноември 2012 г.  и се превръща в първата компания с публичен статут в бранша. Impulse Growth инвестира в Speedy от 2021 г.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.