Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

SOFIX с шеста позиция по годишен ръст през април в Централна и Източна Европа

През април 2024 г. SOFIX, основният индекс на “Българската фондова борса” АД (БФБ), ускори растежа си на годишна база с 34,02%. Тези резултати извеждат SOFIX на шеста позиция сред индексите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Най-добре представящи се и най-силно спадащи индекси

Като водещ капиталов пазар в ЦИЕ за пореден път се утвърждава Турският фондов пазар. С най-голямо увеличение от началото на 2024 г., в това число през април, както и на годишна, и месечна база, е индексът на борсата в Истанбул BIST 100. Ръстът на този показател за април е 9,88%.

Сред останалите най-добре представящи се индекси в региона за месец април са руският основен индекс MOEX- с ръст от 4,26%, унгарският показател BUX- с 3,83% увеличение, основният индекс в Северна Македония MBI 10- с ръст от 3,18% и словашкият SAX- с ръст от 2,86%.

През април 2024 г. спад отчитат основните индекси на:

  • Латвия – OMX Riga с 2,84%;
  • Словения – SBITOP с 2,64%;
  • Босна – BIRS с 1,4%;
  • Казахстан – KASE с 1,24%;
  • Хърватия – CROBEX с 1%.

Представяне и позиция на SOFIX сред останалите пазари в ЦИЕ

През април SOFIX отчита ръст от 0,75% до 813,54 пункта. Тези резултати го извеждат на 12-то място сред останалите пазари от ЦИЕ по месечен ръст.

За периода януари-април 2024 г. SOFIX нараства с 6,33%, което го нарежда на 13-то място сред индексите в региона.

SOFIX отчита 34,02% годишен ръст през април 2024 г. в сравнение със същия месец през 2023 г., което го нарежда на шесто място сред индексите в региона.
В края на първото тримесечие на 2024 г. “Българска фондова борса” АД (БФБ) отбелязва значителен ръст в приходите, в резултат на което печалбата надмина 1,5 млн.лв. Impulse Growth инвестира в БФБ от септември 2021 г. не само заради желанието си да участва в развитието и разрастването на капиталовия пазар в България, но и заради възходящите резултати, които дружеството демонстрира.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии