Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Smart Organic разширява производството и излиза на Основен пазар на БФБ

Компанията за биохрани от портфолиото на Impulse Growth и IMPETUS Capital, Smart Organic, планира да продължи значителния си растеж през 2024 г.  

Първият и най-голям производител на биохрани в страната ще отвори новата си производствена база в Божурище през април. Фабриката ще бъде с капацитет да произвежда биохрани на стойност 300 млн. лева годишно–повече от трикратен ръст спрямо сегашните годишни приходи от 80 млн. лева.  

Smart Organic подготвя и преместването на акциите си от beam пазара за растеж на Основния пазар на Българска фондова борса (БФБ) до април.  “Това е свързано с намерението ни да увеличим капитала на дружеството. Целта е да съберем 20 млн. лв., а на BEAM е по-трудно това да бъде осъществено, защото има ограничения за пенсионните фондове, например. Освен това чуждестранните инвеститори предпочитат регулирания пазар на БФБ, който им дава по-голяма сигурност”, коментира пред “Капитал” решението основателят и мажоритарен собственик на Smart Organic Яни Драгов. 

За 2023 г., приходите на Smart Organic растат с 40%, до 80 млн. Лева, споделя Драгов. Това е повече от двойно увеличение на ръста от 17% за 2022 г. Две- трети от продажбите са на чуждестранни пазари, а при немскоезичните пазари (DACH), ръстът им е 100%. През изминалата година, компанията придоби немския стартъп за биохрани Naughty Nuts в подкрепа на разрастването си на DACH пазарите. 

Целите на Smart Organic са да постигне ръст на продажбите от 25% през 2024 г., както и ръст над 30% през 2025 и 2026 г. 

С инвестицията в производствената база в Божурище на стойност 16 млн. лева, Smart Organic ще разполага с два цеха за производство на шоколадови изделия, тахани и сурови барове с марките Roobar, Kookie Cat, Dragon Superfoods, Bett’r и “Био класа.”

С набирането на допълнителни средства на Основния пазар на БФБ, Smart Organic планира да инвестира в допълнително разширяване на производството си като изгради допълнителни мощности в Божурище. 

Impulse Growth инвестира в Smart Organic от ноември 2021 г. след като се включи в първичното публично предлагане на акции от компанията от BEAM пазара за растеж на Българска фондова борса. Тогава, Smart Organic стана първата компания от хранителния сектор на BEAM пазара и набра близо 6 милиона лева.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии