Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

Shelly Group в ново партньорство с Vodafone

Shelly Group (FRA:SLYG) сключи договор за партньорство с телекомуникационния гигант Vodafone на перспективния африкански пазар. Компанията от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth ще оборудва със своите устройства за измерване на електрическа енергия Shelly Pro 3EM всички инсталации на Vodacom, дъщерната компания на Vodafone на африканския континент. Чрез Shelly Pro 3EM Vodacom ще измерва и следи разходите на енергия, като ще може да анализира данните в реално време в централизирана платформа. Vodacom е базирана в ЮАР и има над 130 милиона клиенти в цяла Африка. 

Димитър Димитров, Изпълнителен директор на Shelly Group, описа партньорството като доказателство, че Shelly Group е посветена на иновациите и постигането на отлични резултати. “Гордеем се да сме водачи в индустрията като предоставяме иновативни решения на клиентите си. Уверени сме, че чрез това вълнуващо партньорство ще продължим да правим революционни нововъведения на професионалния пазар и да поставяме нови стандарти за високо качество в нашата индустрия”.

Волфганг Кирш, другият Изпълнителен директор на компанията, каза че партньорството с Vodafone в Африка е значителна стъпка към прилагането на стратегията на Shelly Group в професионалния пазарен сегмент. “Нашите усилия да развием допълнително продуктовото си портфолио, насочени към професионални клиенти, се отплащат. С продуктите си помагаме на бизнесите да използват ресурси разумно, а конкретно на Vodafone–да спестява енергия,” каза Кирш.

Shelly Pro 3EM е трифазен измервател на електрическото напрежение с WiFi, Bluetooth и LAN свързаност. Измерва и докладва в реално време акумулираната енергия, моментното напрежение, силата на тока и фактора на мощността.  Предназначен е за домашни електроуреди, електрически вериги и офис оборудване като съхранява данни, с честота до една минута, в рамките на 60 дни. Точността му е 1%, което отговаря на клас “Б” (международен стандарт IEC 62053-21). 

Shelly Group постига впечатляващ растеж на пазара на “интернет на нещата” (IoT) устройства в над 100 държави. Компанията има солидна перспектива при наличието на над 1.8 млн. домакинства в над 100 държави, които вече ползват устройствата ѝ за умен дом, както и на 990 000 потребители на Shelly Cloud. Ръстът при потребителите е 46%, а годишният среден ръст на продажбите е 60% за последните пет години–три пъти повече от стойността за индустрията за умен дом като цяло.

Компанията планира годишен растеж на приходите с 51% до 72 млн. евро и на оперативната печалба (EBIT) с поне 63,5% до над 17 млн. евро за 2023 г. За първите шест месеца на 2023 г., приходите на Shelly Group растат с 53,2% – от 18,3 на 28 млн. евро. Оперативната печалба (EBIT) се покачва със 79,9% – от 3,9 на 7 млн. Евро.  Нетната печалба нараства с 80,3% – от 3,2 на 5,8 млн. евро. 

IMPETUS Capital инвестира в Shelly Group през 2015 г., когато цената на акцията е 1,45 лв. На фона на устойчивите положителни резултати и успешното въвеждане на множество нови устройства, акциите на Shelly Group вече се търгуват за над 40 лв. – повече от 30 пъти увеличение за осем години.  

Бързорастящата компания от портфолиото на IMPETUS Capital и Impulse Growth цели да постигне приходи от 200 млн. евро до 2026 г. Последните данни потвърждават изключително силното ѝ развитие.