Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Пред IPO-то на Boleron на 15.02 – успехите досега и плановете

Николай Мартинов, съосновател и партньор в IMPETUS Capital коментира предстоящото Първично публично предлагане (IPO) на Boleron, иновативната компания за дигитално застраховане от портфолиото на Impulse Growth и IMPETUS Capital, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg Bulgaria TV с водещ Христо Николов.

“Развитието на Boleron ще бъде амалгама между два процеса – онлайн застрахователен брокер и създател на софтуерна платформа,” каза Мартинов. “Компанията ще навлиза на нови пазари, ще стартира като застрахователен брокер, за да тества услугите и след това ще продава на едро услугата „интернет застраховане“ – на телекоми, енергийни компании или интернет магазини,” добави той.

На 15 февруари Boleron планира да осъществи първично публично предлагане на Пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса. Компанията ще предложи на инвеститорите 1 179 323 нови акции. Ценовият диапазон ще бъде между 3,23 лв. и 9,95 лв. на акция. Максималната сума, която компанията може да привлече, е 11,7 млн. лв.

„Набраният капитал ще се използва за доразвиване на българския пазар и за навлизане на един или два съседни пазара – Румъния и Гърция.“

Boleron трансформира пазара на застраховки като го дигитализира. Целта на иновативната компания е да бъде за пазара на застраховки това, което Visa и Mastercard са за системите за плащания. 

По повод амбициите на Boleron да стане компания-еднорог (с пазарна капитализация над 1 млрд. долара) в рамките на 10 годни, Мартинов казва: „Те са на правилното място в правилното време с правилния продукт. Има екип, който е компетентен и доста години е работил заедно. Има го и потенциалният пазар, на който може да пораснат.“

За четирите години от своето създаване, компанията е привлякла 3.6 милиона евро чрез няколко кръга финансиране от пет инвестиционни фонда. 

За IPO-то на 15-и февруари

Мартинов коментира и широкия ценови диапазон на IPO-то – между 3,23 лв. и 9,95 лв. на акция.

Той обясни, че долната граница е цената, на която фондовете са придобили дялове в компанията преди две години. Оттогава, Boleron демонстрира своя успешен бизнес модел и умение за привличане и задържане на клиенти с впечатляващ годишен ръст на премийните приходи от онлайн продажби от 113%. По тази причина, инвеститорите очакват пазарът да оцени Boleron на горната граница. 

Инвеститорите ще имат възможност да правят два вида поръчки при публичното предлагане – пазарна и лимитирана. Плюсовете на пазарната поръчка е, че винаги се класираш, пазарните поръчки имат приоритет. Недостатъкът в дадения случай е, че поради широкия диапазон при пазарната поръчка е нужно да се блокират пари върху максималната цена. В дадения случай по-скоро правилният подход е с лимитирана поръчка, коментира Мартинов.

Предимствата на Boleron 

Мартинов отличи удобствата и мащаба, които Boleron предлага: край на хартийните застраховки, възможност за сключване на договор 24/7 и създаването на обособен пазар (“маркетплейс”) с 11 застрахователя, предлагащи над 30 вида застраховки. С разрастването в Гърция и Румъния, този маркетплейс ще раст е и ще е все по-полезен за потребителите.

„Ако в три през нощта се сетите, че летите занякъде и нямате съответната застраховка, може да си я направите и да я получите веднага. От реален брокер може да получите такава застраховка само в работно време,“ казва Мартинов.

В края на миналата година Vivacom стартира съвместно с Boleron нова платформа за онлайн застраховане. Тя позволява на потребителите да сключат различни видове застраховки – „Гражданска отговорност“, „Автокаско“, „Пътуване в чужбина“, „Имущество“ и др.

Телекомите отварят много големи пазари. Един телеком, примерно, има 2-3 милиона абоната, докато Boleron в момента обслужва 20 000. Един телеком би могъл да увеличи пазара на компанията десетократно или може би стократно, каза Мартинов.

Негативните страни на българските стартъпи са, че по принцип са недофинансирани, каза гостът. С листването на БФБ този проблем се решава – компанията в момента няма достатъчно свободен капитал, за да завземе съседен пазар. Но с парите, които ще привлече от инвеститорите, ще може да влезе на един или два пазара, добави той.

Рисковете 

„Основният риск пред дейността на Boleron е тя да не успее да привлече капитал. 60% от стартъпите в света се провалят заради недофинансиране, в България са 80%. Конкуренцията от подобни компании в развитите страни не ме притеснява – западните инвеститори заобикалят нашия регион по много причини. И когато евентуално те влязат тук, Boleron може да е завзел голяма част от Балканския полуостров и Източна Европа“.

Николай Мартинов коментира и риска с Boleron да се случи подобен сценарий като с бизнеса на „Евроинс“ в Румъния, който приключи, след като румънският регулатор отне лиценза на компанията.

„Точно това е силата на маркетплейса. Ако се обвържеш с един застраховател, ти имаш проблем. Но когато имаш 30, 50, 100 застрахователни продукта от различни компании, ти нямаш проблем“, казва Мартинов.

Растежът на Boleron 

Друг недостатък на компанията е, че е относително непопулярна, но листването й на Пазара за растеж BEAM ще я популяризира значително, каза Николай Мартинов.

Boleron е бурно растяща млада компания, с двуцифрен ръст, която изцяло отговаря на нашите изисквания за иновативни и експортно ориентирани компании.

Съотношения като цена/печалба (P/E), цена/приход (P/S) и цена/EBITDA (P/EBITDA) могат да се гледат след години при оценка на компания като Boleron. Вглеждането в текущите финансови резултати е характерно за големите компании. 

При растящите, иновативни компании, които са на няколко години, най-важните параметри за инвеститорите са: растежът, потенциалният пазар, който се стреми да завземе, и дали екипът е в състояние да се погрижи за тази инвестиция. Вярвам, че и трите неща са изпълнени тук и затова ще инвестираме отново на това IPO, казва Мартинов.

Сподели

Стани част от успеха