На 15 юли 2025 ще се проведе аукцион на неупражнени права за емисията варанти

Пред IPO-то на Boleron на 15.02 – успехите досега и плановете

Николай Мартинов, съосновател и партньор в IMPETUS Capital коментира предстоящото Първично публично предлагане (IPO) на Boleron, иновативната компания за дигитално застраховане от портфолиото на Impulse Growth и IMPETUS Capital, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg Bulgaria TV с водещ Христо Николов.

“Развитието на Boleron ще бъде амалгама между два процеса – онлайн застрахователен брокер и създател на софтуерна платформа,” каза Мартинов. “Компанията ще навлиза на нови пазари, ще стартира като застрахователен брокер, за да тества услугите и след това ще продава на едро услугата „интернет застраховане“ – на телекоми, енергийни компании или интернет магазини,” добави той.

На 15 февруари Boleron планира да осъществи първично публично предлагане на Пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса. Компанията ще предложи на инвеститорите 1 179 323 нови акции. Ценовият диапазон ще бъде между 3,23 лв. и 9,95 лв. на акция. Максималната сума, която компанията може да привлече, е 11,7 млн. лв.

„Набраният капитал ще се използва за доразвиване на българския пазар и за навлизане на един или два съседни пазара – Румъния и Гърция.“

Boleron трансформира пазара на застраховки като го дигитализира. Целта на иновативната компания е да бъде за пазара на застраховки това, което Visa и Mastercard са за системите за плащания. 

По повод амбициите на Boleron да стане компания-еднорог (с пазарна капитализация над 1 млрд. долара) в рамките на 10 годни, Мартинов казва: „Те са на правилното място в правилното време с правилния продукт. Има екип, който е компетентен и доста години е работил заедно. Има го и потенциалният пазар, на който може да пораснат.“

За четирите години от своето създаване, компанията е привлякла 3.6 милиона евро чрез няколко кръга финансиране от пет инвестиционни фонда. 

За IPO-то на 15-и февруари

Мартинов коментира и широкия ценови диапазон на IPO-то – между 3,23 лв. и 9,95 лв. на акция.

Той обясни, че долната граница е цената, на която фондовете са придобили дялове в компанията преди две години. Оттогава, Boleron демонстрира своя успешен бизнес модел и умение за привличане и задържане на клиенти с впечатляващ годишен ръст на премийните приходи от онлайн продажби от 113%. По тази причина, инвеститорите очакват пазарът да оцени Boleron на горната граница. 

Инвеститорите ще имат възможност да правят два вида поръчки при публичното предлагане – пазарна и лимитирана. Плюсовете на пазарната поръчка е, че винаги се класираш, пазарните поръчки имат приоритет. Недостатъкът в дадения случай е, че поради широкия диапазон при пазарната поръчка е нужно да се блокират пари върху максималната цена. В дадения случай по-скоро правилният подход е с лимитирана поръчка, коментира Мартинов.

Предимствата на Boleron 

Мартинов отличи удобствата и мащаба, които Boleron предлага: край на хартийните застраховки, възможност за сключване на договор 24/7 и създаването на обособен пазар (“маркетплейс”) с 11 застрахователя, предлагащи над 30 вида застраховки. С разрастването в Гърция и Румъния, този маркетплейс ще раст е и ще е все по-полезен за потребителите.

„Ако в три през нощта се сетите, че летите занякъде и нямате съответната застраховка, може да си я направите и да я получите веднага. От реален брокер може да получите такава застраховка само в работно време,“ казва Мартинов.

В края на миналата година Vivacom стартира съвместно с Boleron нова платформа за онлайн застраховане. Тя позволява на пот