Историите на успеха: Transmetrics

Когато подбираме компаниите, в които да инвестираме, разглеждаме внимателно не само потенциала за пазарен ръст, конкурентните предимства и финансовите показатели, но и екипа. В основата на успешните бизнеси са именно хората – компетентни, мотивирани и с ясни цели, върху които работят последователно. Затова представяме компаниите от портфолиото на Impulse Growth от гледната точка на идеите, целите и научените уроци на техните лидери. Във втората част на рубриката ни “Историите на успеха”, Impulse Growth поговори със съоснователя и изпълнителен директор на Transmetrics Аспарух Коев за основните амбиции и цели на компанията. 

Transmetrics е високотехнологична компания, която специализира в оптимизацията на логистичните процеси на транспортните компании. През февруари 2023 г., тя беше една от първите две български компании, които получиха директно финансиране от фонда на Европейския съвет по иновации (EIC). В този рунд, на обща стойност 2,5 млн. евро, инвестира и IMPETUS Capital. Компанията получава и подкрепа за своята развойна дейност като част от пилотната програма EIC Accelerator.  

Transmetrics вече е удвоила екипа си, интегрира специализираните си софтуер решения в цялостна логистична платформа и се фокусира върху изграждането на дългосрочни партньорства с досегашни и нови клиенти. Компанията предлага продукта си на пазар оценен на 9,5 трилиона долара през 2022 г. Според прогнозите глобалният логистичен пазар ще достигне стойност от 12,975 трилиона долара през 2027 г. 

Стратегическата цел на Transmetrics е да постигне над 1000% ръст в приходите си през 2027 г. спрямо 2022 г. 

1. Разкажи за бизнеса си в едно-две изречения (твоят “elevator pitch”)?

Transmetrics е високотехнологична компания, специализирана в създаването на иновативни решения с изкуствен интелект, специално разработени за, и фокусирани върху, нуждите на глобалния транспортен и логистичен сектор.

Нашата експертиза включва интегриране на изкуствен интелект в работния процес, обработка и анализ на големи данни, прогнозен анализ на бъдещето търсене и автоматизиране на краткосрочните оперативни решения, както и стратегически оптимизации и симулации. Работим в дългосрочно сътрудничество с клиентите си – големи логистични компании – като повечето ни клиенти продължават да ползват нашия абонаментен софтуер поне 5 до 10 години след внедряването му.

2. Какъв е проблемът, който решава Transmetrics?

Ефективността в логистиката е много ниска: средно 24% от километрите, които камионите на транспортните компании изминават са без никакъв товар. Kогато има товар, средното натоварване е 57% от капацитета на камиона. Всяко ремарке се поврежда на пътя средно веднъж на две години – в такъв случай, разходите за аварийна поддръжка са пет пъти по-високи от тези за превантивна поддръжка.

Продуктите и услугите, които предлагаме, помагат на клиентите ни в подобряването на тези показатели, които са ключови за растежа и рентабилността на техния бизнес. Това подобрение може да бъде постигнато само когато решенията се вземат на база на точни, качествени и навременни данни. Затова техническата дейност на нашия продукт се състои от събирането на големи обеми логистични данни, извличането на ценна информация от тях, създаването на точни прогнози за търсенето и автоматизацията на ключови процеси по планиране.

3. Кой е крайният клиент на Transmetrics?

Исторически, крайните ни клиенти са лидерите в индустрията и известни организации в областта на логистиката и транспорта. Въпреки това, ние активно насочваме усилията си към постоянно подобрение на нашите продуктови решения, с цел по-добро удовлетворяване на нуждите на средните по големина компании. Този подход ни позволява да обслужваме широк спектър от клиенти. Нашата главна цел е да разширим приложимостта на нашите AI (изкуствен интелект) решения, като ги направим достъпни за по-широка гама от клиенти в индустрията.

4. Колко пъти получи отказ преди първото финансиране? 

Привлякохме ранното финансиране (pre-seed) от около 135 хиляди евро за Transmetrics в рамките на седмици, поради качеството на инвестиционната идея и силния екип с опит в логистиката и контакти на високо ниво във водещи компании – DHL, Maersk и Lufthansa.

Трудността се появи по-късно, когато идеята беше вече доказана и беше нужно да се привлекат много по-големи средства за качественото ѝ реализиране в готов продукт, приложим в сложната среда на големи клиенти. Поради размера на продукта, такова рисково финансиране е трудно да се намери в източна Европа. Получихме стотици откази и за дълго време трябваше да работим “на мускули” – финансирайки се с приходи от клиенти и малки рундове от европейски и български бизнес ангели. През целия този период успяхме не само да оцелеем, но и да развием компанията, да завършим два продукта и да внедрим успешно тези продукти в редица големи корпоративни клиенти.

Преломният момент дойде, когато успяхме да се преборим за финансиране от European Innovation Council (EIC) – най-големият технологичен инвеститор в Европа, организиран и финансиран от EC. Спечелихме първо грант от 1,67 милиона евро, последващ от дялово финансиране (заем, конвертируем в акции) от 1,2 милиона евро, като EIC са заделили още 2.8 милиона евро за съфинансиране на последващ рунд.

5. Кой беше моментът, в който разбра, че бизнес идеята ти работи?

Тестът на една идея е винаги в приемането ѝ от целевите клиенти. При нас имаше индикации рано, че идеята е добра. Например през 2014 г. DHL Express се съгласиха на изследователски проект с нас, за целите на който ни прехвърлиха масив от глобалните си транспортни данни за три години – над терабайт информация в компресиран вид. Това ни помогна да работим върху ранната идея на продукта с обхват на данни, който днес би било немислимо един стартъп да получи.

Все пак, първият истински сигнал дойде от родния пазар, когато през 2015 г. Speedy се съгласиха да бъдат първия ни клиент за продукта на абонаментен режим – договор, който продължава и до днес, и е разширен до етап, в който обхваща не само територията на България, но и Румъния. С техните референции успяхме да привлечем и други клиенти от техния сегмент – водещият световен спедитор за товари по въздух и вода Kuehne+Nagel, логистичната дивизия на Deutsche Bahn, DB Schenker и т.н.

6. Кои са основните грешки, които една прохождаща иновативна компания трябва да избегне?

На първо място, много стартъпи се фокусират върху интересен технически проблем, който смятат, че могат да решат, без да са наясно как това решение ще се комерсиализира, кой ще го купи, на каква цена, кои резултати са важни за клиента, как това решение ще се интегрира в ежедневния цикъл на работа и т.н. Това води допроблеми по-късно, когато трябва да се показват резултати.

На второ място, най-големият убиец на стартъпи в световен мащаб е т.нар. преждевременно разширяване (premature scaling): след първоначалния успех и привличането на по-голяма инвестиция, много компании се хвърлят в бърз растеж на екипа и инфраструктурата, което намалява срока до изчерпване на средствата (runway). Това обикновено е съчетано с подценяване на времето, което е необходимо напазара за да приеме новия продукт. В крайна сметка, средствата свършват преди да има видими резултати. Да се продължи нататък е трудно. 

Радваме се, че в Transmetrics успяхме да избегнем и двете грешки , поради предишния опит на предприемаческия екип. От самото начало, търговският фокус и взаимодействието с потенциални клиенти е на първи план, особено в програмата на мениджърския екип, като и внимателно разширяваме екипа без да поемаме ненужни рискове.

7. Кои са трите основни цели за следващите пет години на Transmetrics?

Основните стратегически цели на Transmetrics за следващите пет години са насочени към съществено разширение на нашия пазарен дял в сферата на логистиката и веригата за доставки. За постигане на този амбициозен план, планираме да насърчаваме иновациите и да развиваме нашите продукти, с цел да отговорим по-ефективно на нарастващите изисквания на пазара. С тези усилия се стремим не само да останем на върха на технологичните тенденции, но и да допринесем за модернизацията и оптимизацията на логистичната индустрия.

По-конкретно, целта ни е да разработим продукти, фокусирани върху “средния сегмент” на логистиката – логистични компании с приходи от 10 до 100 милиона евро на година, където очакваме по-бърз цикъл от продажби. Очакваме голям интерес към продуктите, които използват AI технологии, от този сегмент, който в момента няма лесен достъп към тях.

8. Отново си в асансьора, но този път не с потенциален инвеститор, а с прохождащ предприемач. Какво му/ѝ казваш в следващите 20 секунди за вдъхновение? 

Предприемачеството не се прави за пари, макар че някои (под 1%) от предприемачите забогатяват. Предприемачеството е начин да живееш живота на пълни обороти, да вършиш всеки ден смислена и полезна за света работа и един ден да си доволен от това, което си постигнал в професионалния си живот. В бизнес средата, предприемачите са това, което в армията са морските пехотинци и  тюлени (Navy SEALs) – но имайте предвид, че и изискванията са подобни. Ако сте готови на това, заповядайте.

9. Ако можеш да се върнеш в началото на кариерата си, какво би направил различно?

На мен лично ми отне много време да разбера, че има токсични и опасни хора, на които не може да се има доверие. Големите трудности в началото на пътя ми дойдоха от предоверяване, както и от страх да отстоявам принципната позиция. Ако бях по- внимателен с доверието си, като и по-принципен, вероятно щях да избегна поне 90% от проблемите, с които се сблъсках.

10. Кой е най-важният ти ментор в професионален аспект и защо?

Имал съм много ментори, на които съм благодарен. Без да отличавам някого, бих казал, че в професионалния живот човек трябва да прилага към всички, които го заобикалят, същите духовни и морални правила, които би прилагал и в семейството си и към най-близките си хора. Много хора ме научиха на това по свой си начин. Благодарен съм им за това.

11. Какво слушаш, гледаш или четеш в момента?

В момента активно работя по това да възстановя уменията на програмист, които имах в началото на кариерата си, но с модерните технологии, които съществуват през 2023 г.

Освен нуждата да мога самият аз да създавам нещо с моите ръце, а не само да ръководя други, това ми помага да намеря и по-близък език с невероятно опитните и професионални технически специалисти, които работят в Transmetrics, да разбирам по-добре проблемите, с които се сблъскват, и да съм полезен за навигирането на добрите технологии, които те създават, близо до пазара. Както се казва, ако не можеш сам да разбереш нещо, няма как да запалиш други хора за него.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Абонирай се и научи пръв за най-новите ни услуги

Tapline е немска онлайн платформа, която позволява на SaaS компаниите да търгуват своите бъдещи печалби срещу авансово и не-конвертируемо финансиране т.е. компаниите не трябват отстъпват дялове и акции в дружествата си, за да разширят бизнеса си.

Tapline решава значим и болезнен проблем за растящите компании. Тя ги финансира в критичния период между рундовете на финансиране. Това им позволява да запазят и дори да ускорят растежа до получаване на следващото дялово финансиране, като обезпечават сделката само с обичайно повтарящите се приходи. 

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

А4Е разработва онлайн платформа, която подпомага вземането на бизнес решения на база автоматизиран анализ на исторически и прогнозни данни. Намира приложение в търговията, финансовия и застрахователен сектор, а сред най-големите клиенти на компанията са Coca-Cola, Credissimo, сладкарници Неделя, Rocando и др.

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

Browswave предоставя инструменти за търговско и бизнес разузнаване (sales and business intelligence) на абонаментен принцип, използвани както от търговските вериги за електроника, така и от доставчиците им. Сред клиентите на компанията са А1, АSUS Balkans, MediaMarkt, ACER, Beko, Kyocera, Sony, HP.

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

Hydrogenera, позната до началото на 2023г. под бранда Green Innovation, e българска компания, която специализирана в разработването и внедряването на иновативни технологии за производство на водород. Компанията е и първият производител на електролизьори в Източна и Централна Европа.

Успешно реализирани проекти:

82 в три държави

Общ рунд на финансиране затворен от началото на 2023 г.:

2 млн. евро

“Телематик Интерактив България” (Telematic) е компания, чийто бизнес е в онлайн гемблинг индустрия. Притежава една от най-големите платформи за онлайн казино в България – palmsbet.com. 

През март 2002 г. компанията e листната на Българска фондова борса и става първата публична българска компания от игралната (гемблинг) индустрия. 

Приходите от дейността за деветмесечието на 2022 г. на Групата на „Телематик Интерактив България“ АД са на стойност 74.5 млн. лв., което представлява ръст от над 37% в сравнение с консолидираните приходи от дейността за същия период 2021 г. Амбицията на мажоритарните собственици на компанията е до 2025 г. тя да е сред десетте най-големи играча в онлайн гемблинг индустрията в Европа, а до 2030 г. – в целия свят. 

Ръст в приходите за 1 година:

над 37% за деветмесечието на 2022 г. в сравнение с консолидираните приходи от дейността за същия период 2021 г.

„Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД (Telelink) е център за иновации, който дава възможност на хората и организациите да ползват новите технологии и да изследват пълния си потенциал в дигиталния свят. Фокусът на компанията е върху системната интеграция, информационната сигурност, облачните решения и свързаността. 

Цена на акция през 2019 г.:

7.60 лв.

Цена на акция през септември 2020 г.:

11.10 лв.

Цена на акция през юни 2021 г.:

13.50 лв.

Дивидент за разпределяне между акционерите през 2022 г.:

10 125 000 лв.

“Смарт Органик” АД (Smart Organic) е основана през 2009 г. и днес е един от водещите производители и дистрибутори на био храни в Европа. Чрез мрежата от дистрибутори и търговци на дребно на компанията, продуктите ѝ се предлагат в над 60 страни по света. 

Собственост на групата са веригата био магазини „Зелен“, заедно с онлайн магазина zelen.bg и 25% от българския производител на лютиви сосове Chilli Hills Farms. Компанията има собствена фабрика, която се простира на площ от повече от 6000 кв. м. Някои от най-известните ѝ брандове за Roo’Bar, Dragon Superfoods, Bett’r, Kookie Cat и др. 

През 2022г компанията придобива мажоритарен дял в „Сантулита“ ООД, водещ производител на смути под марката Frudada и на компанията „Биопак“ ООД – ключов доставчик на биоопаковки и чаши, с разработена мрежа и фокус в ХоРеКа дистрибуцията.

Среден годишен оборот:

над 30 млн. лв.

Пазарана стойност към края на 2021 г.:

близо 200 млн. лева

Българска фондова борса АД е публично дружество, лицензирано от Държавната комисия по ценни книжа за извършване на дейност като фондова борса от 1997г. и към настоящия момент е единствената действаща фондова борса в страната. 

Отчетът за третото тримесечие на 2022 г. на БЪЛГАРСКА ФОНДОВА БОРСА АД показва ръст на финансовите приходи до 7 825 000 лв. спрямо 5 256 000 лв. за същия период на 2021 г. и ръст на печалбата преди лихви и данъци от 7 197 000 лв. спрямо 4 653 000 лв. трето тримесечие на 2021 г.

Дружеството редовно разпределя дивидент сред акционерите си.

Финансови приходи за трето тримесечие на 2021 г.:

5 256 000 лв.

Финансови приходи за трето тримесечие на 2022 г.:

7 825 000 лв.

Ръст на печалбата преди лихви и данъци за 1 година:

54.5% през 2022 г. спрямо 2021 г.

Козметичната компания Noesis е една от най-новите компании в портфолиото с и иновативни и бързорастящи компании на IMPETUS Capital и платформата за непрофесионални инвеститори Impulse Growth.

Noesis е козметичен стартъп, базиран в Пловдив. Компанията притежава собствена производствена база на площ от 850 кв.м. Основната дейност на дружеството е свързана с разработка и производство на козметика за частни линии на компании, включително за Lidl, Kaufland Metro, DM и стартиращи бизнеси в Европа, но основен приоритет за компанията е развиването на различни продуктови иновации свързани с опазването на околната среда.

Среден годишен ръст:

73% / за последните 5 години

Цена на акция през 2015 г.

1.45 лв.

Цена на акция през 2022 г.

17 лв.

Прогнозна цена на акция 2030 г.

55 лв.

Re:Benefit е софтуерна платформа за управление на служебни придобивки, предназначена за бизнес клиенти. Платформата предоставя възможност за гъвкави и иновативни допълнителни придобивки за служителите в компаниите, позволявайки работодателите да оптимизират разходите си, администрирането на услугата и да дадат възможност на всеки служител да избере придобивки, които отговарят най-добре на нуждите му, с което се повишава и лоялността към компанията – работодател.

Брой потребители за по-малко от 2 години:

10 000 към октомври 2022 г.

Планиран брой потребители до края на 2023 г.:

30 000

Онлайн платформата Promoto, проект на Обединени търговски обекти АД, помага на магазини, заведения и офиси да се свързват директно с производители и дистрибутори на бързооборотни стоки и да им изпращат поръчките си онлайн.  Към 2022 г. платформата поддържа над 30 000 вида стоки и база от 40 различни производителя. Регистрираните потребители са над 2 600 търговски обекта.

Среден годишен ръст на GMV:

56% за периода 2020 - 2022 г.

Ръст в продажбите през 2021 г.

71% спрямо 2020 г.

Прогнозни GMV на компанията за 2022 г.:

22 млн. лв.

SoCyber е компания, специализирана в областта на киберзащитата и онлайн сигурността. Компанията обслужва клиенти в във финансовия и банков сектор, здравеопазване, доставчици на критична инфраструктура в енергетиката, публичен сектор и други, обработващи поверителни данни.

Ръст в приходите от продажби:

146% за деветмесечието на 2022 г. спрямо същия период през 2021 г.

Приходи през 2020 г.:

413 000 лв.

Приходи през 2021 г.:

616 000 лв.

Приходи през 2022 г.:

1 130 000 лв.

BioSeek е стартъп, разработващ алгоритми за семантично търсене в областта на биологичните науки, фармацията, козметичната индустрия и индустрията за торове. Компанията разработва спциализирана онлайн търсачка, онлайн маркетплейс и единна библиотека за програмни кодове. Притежава платформите Sanat.io, Herbal and Natural Medicine и Bioseek.eu.

Приходи от продажби за деветмесечието на 2021 г.

107 хил. лв.

Приходи от продажби за деветмесечието на 2022 г.

374 хил. лв.

Онлайн Среща с Инвеститорите

На 23 февруари 2023 г. (четвъртък) от 17.00 часа ИмПулс I организира онлайн среща с инвеститорите за представяне на резултатите и дейността на платформата през Q4 2022.

Кои са акцентите?

  • 20 иновативни растящи и дивидентски компании в портфолиото на Impulse Growth
  • 4 нови компании през Q4 2022 – Re:benefit, NOESIS, Tapline и Green Innovation (Hydrogenera)
  • Потенциалът на портфолиото до 2030 г.
  • Основателите на IMPETUS Capital и създатели на Impulse Growth Николай Мартинов и Виктор Манев за очакванията и плановете за развитие през 2023 г.
  • Гости Петър Груев,съосновател на Tapline и Драгомир Иванов основател на Green Innovation (Hydrogenera) – две от новите компании в портфолиото на Impulse Growth

Очакваме ви!

Платформата Impulse Growth е маркетингов продукт, не представлява и не предоставя препоръка за инвестиране, нито правен, финансов, бизнес или данъчен съвет. Преди да инвестирате в дялови инструменти, включително в акции на ИмПулс I, следва да направите собствена преценка доколко тази инвестиция е подходяща за Вас, включително чрез независима проверка и оценка на финансовото състояние и дейността на съответната компания, в това число като се обърнете към съответен правен, финансов, данъчен и/или инвестиционен консултант.

Инвестицията в какъвто и да било инструмент крие рискове от загуби, включително риск от загуба на цялата инвестиция. Преди да вземете решение за инвестиране, трябва да се запознаете подробно с рисковете, свързани със съответния инструмент. Не съществува никаква сигурност по отношение на бъдещото развитие на която и да било инвестиция, включително такава в акции на ИмПулс I, и няма гаранция за реализирането на печалби. Всякакви изявления за очаквани резултати са прогнозни по характер и не са гаранция за постигане на тези резултати. Доходността от всяка инвестиция зависи от множество фактори, които са обект на различни рискове.

Представянето на платформата Impulse Growth не представлява, нито е част от публично предлагане, включително на акциите на ИмПулс I, които са били предмет на публично предлагане и към момента са допуснати до търговия на организирания от Българска фондова борса ВЕАМ пазар, на който всеки инвеститор може да закупи акции от съответни продаващи инвеститори, като екипът зад платформата Impulse Growth не участва във и не влияе върху предлагането на акциите на вторичния пазар.

Спестовен план за физическо лице

Ние Ви предлагаме възможността да инвестирате регулярно малки суми под формата на спестовен план. Минималната сума за инвестиция е 200 лв. Срещу парите си получавате акции от прецизно подбран портфейл на иновативни български компании, с потенциал за растеж. Целевата средна годишна доходност на инвестицията при минимален хоризонт 5 години е 20%. При избор на спестовен план парите Ви са допълнително защитени от dollar-cost-averaging стратегията. Можете да следите състоянието на инвестицията Ви всеки ден.

Изпратете ни запитване и ние ще се свържем с Вас.

allterco-logo

Allterco e холдинг, който включва 8 дружества, които са профилирани в сферите на Интернет на нещата и телекомуникациите. Компанията създава иновации чрез проектирането, производството и разпространението на висококачествени IoT продукти, най-популярните от които, са линията Shelly за домашна автоматизация, детските смарт часовници MyKi, тракерите MyKi и серията за лична грижа MyKi Care. 

След 5 години работа Allterco стана вторият бранд в Германия за IoT устройства. Средният годишен ръст на приходите на компанията за последните 5 години е 73%, а целта й е да достигне пазарна капитализация от 1 млрд. евро.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Allterco за пръв път през 2015 година, когато цената на акция на компанията е 1.45 лв. Днес, 7 години по-късно, продажната ѝ цена е 17 лв. и по прогнозни данни ще достигне до 55 лв. до края на десетилетието.

 

Среден годишен ръст:

73% / за последните 5 години

Цена на акция през 2015 г.

1.45 лв.

Цена на акция през 2022 г.

17 лв.

Прогнозна цена на акция 2030 г.

55 лв.

Storied Data е съоснован от българи стартъп, който визуализира големи масиви данни в достъпен интерактивен формат, който позволява лесното споделяне до крайни ползватели. Тяхната платформа се стреми да замени pdf формата, а данните, които преформатират, са цифри, текст и снимки. Основните им клиенти са от Западна Европа и САЩ. Като първите от тях са представители на финансовата индустрия и публикуват икономическа информация, която се разпространява на 2 500 банки в Европа. Основната идея на платформата на Storied Data е да консолидира цялата огромна информация във формат една страница.

Storied Data е една от най-новите компании в портфолиото на Impulse Growth. 

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

BIODIT е водеща високотехнологична компания, която специализира в разработката и производството на системи за сигурност, контрол на достъп и работно време, базирани на биометрична идентификация. Иновативните й системи, обединяват най-съвременните технологии за идентификация и удостоверяване на самоличност чрез разпознаване на пръстови отпечатъци. Нейна е разработката на първата в света безжична биометрична система за заключване – WBLS® (Wireless Biometric Locking System), която не изисква окабеляване, предварително инсталиране, строителство или ремонтни дейности. Продуктите на BioDit се използват за достъп до производства, хотелски стаи, офиси, бизнес центрове, болници, конферентни зали, фитнес салони, гаражи, автомобили и др. В началото 2021 г. е първата компания, която излиза чрез първичнo публично предлане на пазар BEAM на БФБ. През 2022 г. компанията успешно осъществи и увеличаване на капитала си с близо 1,7 млн. лв. Приходите на компанията за първото полугодие на 2022 г. са 5 пъти по-високи от същия период на 2021 г.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в BioDit през 2018 година, когато цената на акция на компанията е 1 лв. Днес, 4 години по-късно, продажната ѝ цена е почти двойна.

Среден годишен ръст:

49% за последните 2 години

Цена на акция през 2015 г.

1.00 лв.

Цена на акция през 2022 г.

1.80 лв.

Общо набрани средства:

6 млн. лв.

boleron-logo

Boleron е оператор на софтуерна платформа за дигитално застраховане, използвана от лицензирания застрахователен брокер „Болерон Консултинг“ EООД. Застрахователната платформа е специално създадена за закупуване и управление на застрахователни продукти през Интернет и мобилни телефони от крайни потребители.

Стратегическата цел на компанията е да стане лидер в дигиталното застраховане в Източна Европа, като внедрява нови технологии и навлиза на нови пазари. “Болерон”, която е на пазара от началото на 2020 г., очаква ръст от 300% през 2022 г. спрямо 2021 г. През септември 2022 г. компанията привлече 4.2 млн. лева в третия си инвестиционен рунд, с което общата инвестиция в платформата стига 8 млн. лева.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Boleron през 2021 година, когато нивото на реализирани премийни приходи е под 200 000 лв. Днес, 1 година по-късно, компанията реализира близо 1 млн. лв. премийни приходи за полугодието и планира да завърши годината с 300% ръст спрямо 2021 г.

Среден годишен ръст:

220% / за последните 2 години

Реализирани премийни приходи 2021 г.

800 хил. лв.

Прогнозни премийни приходи за 2022 г.

2.4 млн. лв.

Общо набрани средства:

близо 8 млн. лв.

excitel-logo

Exitel е българска компания, основана в Индия и предлага широколентов интернет, като дава брандиране на по-малки доставчици в страната, които покриват изискванията на компанията за скорост. 

В момента Excitel има над 700 хил. потребители в Индия, като добавя по 100 хил. нови клиенти в рамките на шест до девет месеца. Служителите на компанията в Индия са около 2 400 човека. Excitel има план да бъде следващият еднорог в Индия, достигайки до поне 20 млн. домакинства.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Excitel за пръв път през 2018 година. Днес, 4 години по-късно,  стойността на компанията е двойна.

Среден годишен ръст:

29% за последните 3 години

Брой абонати през 2018 г.

200 хил.

Брой абонати през 2021 г.

над 643 хил.

Прогнознен брой абонати до 2030 г.

20 млн.

speedy-logo-black

Speedy e сред двете най-големи компании на пазара на куриерски услуги с пазарен дял от над 33%. Компанията има близо 600 офиса и автоматични пощенски станции, покриващи 100% от територията на България, като обслужва над 1 000 000 клиенти и над 37 500 000 пратки годишно.

Среден годишен ръст:

18% за последните 5 години

Цена на акция през 2016 г.

36.00 лв.

Цена на акция през 2022 г.

106.00 лв.

discordia-logo

Discordia е една от най-бързо развиващите се транспортни и логистични компании в Европа, която вече разполага с над 1 000 камиона собствен автопарк. Discordia предлага автомобилен, железопътен и контейнерен и въздушен транспорт на територията на цяла Европа, Азия и Америка. Компанията отбелязва ръст от над 35% средногодишно през последните 5 години, като внедрява редица иновнации и най-съвременните технологии в транспорта. Планът й е до края на десетилетието да е в топ 10 на най-големите логистични компании в Европа, а приходите й да са 1 млрд. евро.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Discordia за пръв път през 2016 година, когато цената на акция на компанията е 14.6 лв. Днес, 6 години по-късно, пазарни показатели сочат цена на акция от 111 лв.

Среден годишен ръст:

34% / за последните 5 години

Цена на акция през 2016 г.

14.60 лв.

Цена на акция през 2022 г.

111 лв. според пазарни показатели

Прогнозни приходи на компанията до 2030 г.

€ 1 млрд.