Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

Индексът IMPTECH ще следи представянето на иновативните технологични компании на Българска фондова борса

IMPTECH следи представянето на иновативните технологичните компании, чиито акции се търгуват на Българска фондова борса. Създаването и поддържането на индекса е инициатива на съоснователите на IMPETUS Capital и създатели на Impulse Growth Николай Мартинов и Виктор Манев. Основната идея зад IMPTECH е да се популяризира потенциала за растеж на българските компании, който предлагат иновации в технологичния сектор.

Към момента индексът включва 7 компании – Allterco, Dronamics, Бианор Холдинг, Телелинк Бизнес Сървисиз, Сирма Груп, BIODIT и Sin Cars. Те са представени с равни тегла в индекса. В края на всяко тримесечие ще се извършва ребаланс. Нови компании могат да бъдат включени в IMPTECH при следващ ребаланс, но не по-рано от 1 месец след първата дата на търговия с акциите им.

 IMPTECH се обновява всекидневно и може да бъде проследен на страницата на Impulse Growth на адрес https://www.impulsegrowth.eu/imptech/ Три от компаниите, представени в индекса – Allterco, BIODIT и Телелинк Бизнес Сървисиз, са част от портфолиото на Impulse Growth.

Стремително движение нагоре на IMPTECH

Данните от IMPTECH показват, че ако даден инвеститор е вложил през януари 2021 г. равни средства в следените от него 7 компании, за две години ще е постигнал 250% доходност. За 2022 г. индексът e повишил стойността си от 205,65 до над 270 пункта. Представянето на акциите на седемте иновативни компании за периода от началото на 2021 г. до момента е много по-добро от представянето на SOFIX и BGTR30.

Любопитен факт е, че индексът IMPTECH беше визуализиран и публикуван с продукта на Storied Data, част от портфолиото на Impulse Growth, за по-малко от 24 часа. Това само доказва потенциала и приложимостта на Storied Data да замени статичния pdf документ, за да го превърне в интерактивен формат за практически всяка индустрия.

Продуктът на Storied Data не само визуализира големи масиви от данни на една страница, но и ги прави лесни за сп