Разгледай новата ни Академия за Лични Финанси и се включи

Impulse Growth инвестира в Smart Organic

Impulse Growth инвестира в българския произвoдител и търговец на биохрани Smart Organic и записа 4000 акции от увеличението на капитала на компанията, осъществено на пазар BEAM на Българска фондова борса.

Първичното публично предлагане на акции (IPO) на Smart Organic приключи с успех. На пазар BEAM бяха продадени всички предложени 310 хил. акции на най-високата обявена цена – 18,9 лв. Smart Organic набра 5.9 млн. лв. капитал, което е близо до тавана на BEAM пазара. Постигнатата цена на една акция поставя компанията директно в топ 20 по капитализация на Българската фондова борса с капитализация от 195 млн. лв. Набраният капитал ще бъде използван от Smart Organic за покупка на германски конкурент и за строителство на нова производствена база.

Сред лидерите в производството на био храни в Европа

Smart Organic е основана през 2009 г. от Яни Драгов и днес е един от водещите производители и дистрибутори на биохрани в Европа. Чрез мрежата от дистрибутори и търговци на дребно на компанията, продуктите ѝ се предлагат в над 60 страни по света. Компанията има собствена фабрика, която се простира на площ от повече от 6 000 кв. м. Някои от най-известните ѝ брандове са Roo’Bar, Dragon Superfoods, Bett’r, Kookie Cat и др.

За първите 6 месеца на 2021 г., Smart Organic генерира приходи от 22.2 млн. лв. Това представлява ръст от над 26% спрямо същия период на миналата година. Печалбата преди данъци за първото полугодие скача с 92% на годишна база до 3.8 млн. лв.

Пето успешно IPO на пазар BEAM

IPO на Smart Organic е петото успешно първично публично предлагане на акции на пазар BEAM на Българската фондова борса през тази година. Основната цел на пазар BEAM е да осигури на малкия и среден бизнес възможност за набиране на капитал при по-облекчени условия в сравнение с регулирания пазар, като в същото време им предостави сходни предимства на тези на публичните компании.

Сподели