Имоти и бързорастящи компании – коя инвестиция носи по-висока доходност

Замисляли ли сте се какви реални предимства Ви носи инвестицията в имот? Дали тя може наистина да Ви осигури добра доходност срещу нисък риск? Има ли други възможности, които биха могли да умножат парите Ви, без да поемате риска на хазартна игра? В следващите редове ще Ви представим плюсовете и минусите на инвестицията в имот и другa алтернатива за инвестиции, която заслужава внимание – акции на бързорастящи компании.

Защо купуваме имоти?

Ясно е, че инвестицията в имоти е предпочитана от голяма част от българите. В това те виждат:

 • възможност да запазят стойността на парите си от инфлацията, която в последната година е на рекордни равнища, и дори да спечелят;
 • нисък риск, защото инвестират в нещо, което могат да „пипнат“; и
 • възможност бързо да върнат парите си чрез продажба т.е. известна степен на ликвидност.

Лесният достъп до кредити, отпускането от банките на суми близки до цялата стойност на имота и ниските лихви в последните години накараха много хора да инвестират в имоти не със собствени пари, а чрез кредити. Една от опциите за тези инвеститори е дори да изплащат ипотечния кредит със сумата, която вземат за наем.

В резултат на тези фактори инвеститорите в недвижима собственост в България са наистина много. Това от своя страна води до тезата „Щом всички купуват, значи е добра инвестиция.“ Ако сте изкушени да приемете тази теза за правилна, нашият съвет би бил да си припомните думите на Уорън Бъфет – Страхувайте се когато другите са алчни и бъдете алчни само когато другите се страхуват. „Оракулът от Омаха“ е известен с множество крилати фрази, а тази илюстрира философията му за момента, когато е добре да купите или да продадете даден финансов актив.
Когато активът е търсен от всички, стойността му е много висока и дори да не последва спад, трудно ще спечелите от инвестицията си. Обратното, когато инвеститорите са притеснени и не купуват даден актив, стойността му пада. Ако Вие вземете решението да купите актива на ниска цена и той е стойностен, можете да спечелите много от последващото движение нагоре.

Нека да разгледаме по-детайлно общо приетите предимства на инвестицията в имот:

Цената на имотите

За да илюстрираме най-добре тенденциите ще разгледаме данните за най-масово купуваните имоти – 2-стайни и 3-стайни апартаменти. Според данните до преди пандемията от COVID 19 цените на жилищата се вдигат плавно с по около 9% на година. В последващия период до март 2021 г. следва време, в което цените се задържат на същото ниво. От март 2021 г. до май 2022 г. цените на този тип жилища се повишават с цели 46%.

Цени на 3-стаен апартамент в София

Цени на 2-стаен апартамент в София

Данните са инетернет агрегатора HomeHeed, който събира данни от всички всички обяви за имоти в София на едно място. Данните са от вече продадени апартаменти и тяхната последно обявена цена.

В същото време обаче картината при наемите от имоти се различава. Интересното е, че при увеличаващите се цени на имотите, високата инфлация и нарастването на заплатите със средно 10% на година, наемите стоят на същите равнища, леко покачване се отбелязва само в последните два месеца.

Среден месечен наем на двустаен апартамент в София; източник: HomeHeed

Движещата сила на бързото повишение на цените на имотите е голямото търсене, в следствие на високата инфлация. Цените на наемите не оправдават високата цена на покупка на жилище,следователно покупката на имот чрез кредит, с цел да бъде изплащан и да носи доходност на собственика си от наеми, не е оправдана. Този извод се наблюдава и в политиката на част от банките. Според dnevinik.bg на провелия се в началото на ноември месец бизнес форум „Expo Moite Pari” представители на банковия сектор са коментирали, че в момента не са склонни да кредитират покупката на жилища с инвестиционна цел, особено ако бъдещият собственик възнамерява да изплаща заема от приходи от наем. Това обяснява и спада в броя на ипотечните кредити, с които е финансирана покупка на имот с инвестиционна цел.

Повишението на цените на имотите в последната една година е печелившо за тези инвеститори, които могат да купят имот със собствени средства. Ще спечелят ли обаче, ако направят покупката в пика на високите цени и може ли да се очаква това повишение на цените да продължи със същия темп?

Има ли балон при цените на имотите?

Бързото повишаване на цените на имотите в България в последната година, а в глобален мащаб – в последните няколко години, кара много анализатори да смятат, че това е поредния ценови балон. Политиката на централните банки за повишаване на лихвите в борба с високата инфлация, неминуемо води до понижение в цените на имотите и опасения за възможността за изплащане на повишените вноски по кредити.

Проучване на The Economist показва, че цените на имотите падат в 9 от 18-те държави наблюдавани от консултанстката компания Oxford Economics. Сделките също намаляват – продажбите на жилища в САЩ през август са били с една пета надолу на годишна база според Националната асоциация на брокерите. Според анализаторите това бележи края на дълъг бум. В десетилетието след Световната финансова криза 2007-2009 г. цените на жилищата бележат траен възход във всички развити държави. Високите лихви по кредити и задаващата се рецесия обаче карат анализаторите да смятат, че предстои дълбока жилищна криза, която да надхвърли спада от 2008-2009 г. Икономисти на Royal Bank of Canada очакват обемите на продажбите в страната да спадне с повече от 40% през 2022-2023 г., което ще надхвърли спадтапа от 38% по време на Световната финансова криза.

В България към момента не се наблюдават процеси на спад на цените на имотите или голямо намаление в търсенето и предлагането. През трето тримесечие на 2022 г. се отчита лек спад в броя на сделките от около 14-15% за София и 7-8% за страната, но това все още не може да бъде тенденция.

Наскоро Unicredit Bulbank представи годишен анализ за 2022 г. за достъпността на жилищата в България. В анализа на банковата институция се открояват някои интересни изводи. През 2022 г. пазарът на имоти в София започва да показва явни признаци на прегряване, според експертите на банката. Над 90% от жилищата в София са надценени, но според анализаторите на банката все още не може да се говори за балон, въпреки че тенденцията върви към влошаване. Под риск от прегряване е и пазарът във Варна, но като цяло достъпността на жилищата в България е близо до средноевропейските равнища. За целите на анализа си, експертите на UniCredit Bulbank приемат, че балон е налице, когато над половината от жилищата са крайно недостъпни, т.е. домакинствата трябва да отделят брутния си доход преди данъци за период от над 10 години, за да си купят средно за този пазар жилище. Анализът на банката, чиито основен макроикономически сценарий предвижда забавяне на икономиката през 2023 г., приема, че се очертава охлаждане на пазара на имоти. Какво ще бъде то обаче зависи от пазара на труда и от лихвите. Очакванията на Unicredit Bulbank за пазар на труда в страната през 2023 г. са по-скоро оптимистични. Начинът на формиране на лихвите по новите кредити ще започне да се променя през следващата година, като ще има повече кредити с фиксирана лихва, очакват от банката. Според тях лихвите по съществуващите кредити ще нарастнат до около 4% към края на 2023 г. при около 3% средно в периода преди затягането на лихвените условия в Европа.

 Като цяло представителите на банковия сектор към момента се въздържат от прогнози кога и колко могат да се повишат лихвите по кредитие в България в резултат от действията на Централната европейска банка. В момента данните не показват подобно увеличение. Въпреки това страната ни е малка отворена икономика и неминуемо ще се повлияе в известна степен от процесите в глобалния свят.

Ако сте взели решение да инвестирате в имот преди 3, 2 или 1 година, в момента вашите активи ще са на плюс. Доста рисковано би било обаче да направите тази инвестиция сега – при много високи цени и неясна тенденция за в бъдеще.

Тогава в какво бихме могли да инвестираме в момента, за да предпазим парите си от инфлацията и да си осигурим добра доходност?

Перспективата пред бързорастящите компании

Инвестицията в акции на бързорастящи компании е добър отговор на въпроса в какво да инвестирам, за да спечеля. Тази инвестиция предлага висок потенциал за растеж в дългосрочен план от 5-10 години. Инвестирайки в бързорастящи компании, вие влагате парите си в стойността, която стои зад тези компании и нейните продукти. Инвестицията предполага, че се включвате на ранен етап от развитието на компанията, следователно цената, която заплащате за акциите ще се увеличи много кратно с времето.

Долната графика показва какво щеше да стане с парите Ви, ако преди 5 години сте инвестирали вместо в недвижим имот, в акции на Allterco, една от най-бързо растящите български компании. Allterco създава иновации чрез проектирането, производството и разпространението на висококачествени IoT продукти, от които един от най-популярните е линията Shelly за домашна автоматизация, детските смарт часовници MyKi, тракерите MyKi и серията за лична грижа MyKi Care. След 5 години работа Alterco стана вторият бранд в Германия за IoT устройства. Средният годишен ръст на приходите на компанията за последните 5 години е 73%, а целта й е да достигне пазарна капитализация от 1 млрд. евро. Аllterco е публична компания на Българска фондова борса с индекс А4L.

Видно е, че цената на акциите на Allterco се е повишила не с проценти, а в пъти и въпреки краткосрочните колебания на пазарите, потенциалът й е огромен. Allterco не е единствената компания в България, която може да предложи такъв растеж и потенциал за печалба на инвеститорите. Долната графика показва сравнение между три индекса – индекс растящи компании от портфейла на Impulse Growth, който включва Българска фондова борса, Спиди и Discordia, индекс на цените на нови жилища и UNIDEX (индекс, който следва представянето на стойността на един дял от универсалните пенсионни фондове). Отново виждаме недвусмислено по-добро представяне на бързорастящите компании за период от 10 години.

*Индекс растящи компании включва 3 компании в портфейла на Impulse Growth с проследима в последните 10 г. цена: БФБ АД, Спиди АД и Дискордиа АД

„За“ и „против“ инвестицията в акции

Както видяхме от данните основното преимущество на инвестицията в акции на бързорастящи компании е огромният потенциал за растеж в дългосрочен план. Един от основните аргументи на потенциалните инвеститори срещу инвестицията в акции е рискът, който поемат. 

Инвестицията в акции носи риск и не е гарантирана от Гаранционен фонд, каквито са например депозитите. От друга страна инвестицията в имот също крие доста рискове – спад на цената, в следствие на намалено търсене или други икономически фактори. Ако инвестицията в имот е направена с кредит, поемате риска за невъзможност от нейното изплащане, заради повишени лихви или други икономически причини. 

Има и редица други аспекти, които си заслужава да бъдат разгледани: 

 • Инвестицията в имот носи допълнителни разходи по подръжка – данъци, такси, застраховки 
 • При продажба на имот инвеститорът също се натоварва с допълнителни разходи – нотариални такси, комисионни към агенции, данък печалба 

От друга страна инвестицията в акции търгувани на Българската Фондова Борса е натоварена само с таксата за трансакция, която в повечето случаи не е висока и е предварително обявена. 

Продажбата на имот може да бъде бърза при засилено търсене, но е възможно да отнеме и години в зависимост от моментната ситуация на пазара. Акциите се търгуват на Българска фондова борса и във всеки един момент инвеститорът може да вземе решение за тяхната продажба по цената на деня, т.е. те осигуряват висока ликвидност. 

И така, ако днес купите имот със кредит, вероятно до 10 г. ще успеете да го изплатите, но ще поемете риска на покачващите се лихви по кредити и възможен спад на цената му. Ако инвестирате същите средства в акции на растящи компании след 10 години е възможно да умножите парите си 5 пъти.

Какво предлага платформата Impulse Growth:

 • Инвестиция в портфолио от акции на над 18 бързорастящи български компании и компании, следващи стратегията „син океан“, сред които AlltercoDISCORDIA, Еxcitel.  
 • Възможност за инвестиция на малки суми на месечна база (например 200 лв./месец). 
 • Целева годишна доходност от 20% при дългосрочен хоризонт на инвестицията (минимум 5 години). 
 • Професионално структуриран и диверсифициран портфейл, който намалява риска на инвестицията. Инвестираме в растежа на публични и непублични иновативни компании и на силни дивидентски компании, които се намират в различна фаза на развитие и са представители на различни сектори на икономиката. 
 • Управление от експертен екип с над 30 години опит в областта на капиталовите пазари, корпоративни финанси и публични дружества.

Станете част от успеха на бързорастящите и иновативни компании на България.

 • Материалът е аналитичен и не представлява инвестиционен съвет.

Важна информация

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Абонирай се и научи пръв за най-новите ни услуги

Tapline е немска онлайн платформа, която позволява на SaaS компаниите да търгуват своите бъдещи печалби срещу авансово и не-конвертируемо финансиране т.е. компаниите не трябват отстъпват дялове и акции в дружествата си, за да разширят бизнеса си.

Tapline решава значим и болезнен проблем за растящите компании. Тя ги финансира в критичния период между рундовете на финансиране. Това им позволява да запазят и дори да ускорят растежа до получаване на следващото дялово финансиране, като обезпечават сделката само с обичайно повтарящите се приходи. 

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

А4Е разработва онлайн платформа, която подпомага вземането на бизнес решения на база автоматизиран анализ на исторически и прогнозни данни. Намира приложение в търговията, финансовия и застрахователен сектор, а сред най-големите клиенти на компанията са Coca-Cola, Credissimo, сладкарници Неделя, Rocando и др.

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

Browswave предоставя инструменти за търговско и бизнес разузнаване (sales and business intelligence) на абонаментен принцип, използвани както от търговските вериги за електроника, така и от доставчиците им. Сред клиентите на компанията са А1, АSUS Balkans, MediaMarkt, ACER, Beko, Kyocera, Sony, HP.

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

Hydrogenera, позната до началото на 2023г. под бранда Green Innovation, e българска компания, която специализирана в разработването и внедряването на иновативни технологии за производство на водород. Компанията е и първият производител на електролизьори в Източна и Централна Европа.

Успешно реализирани проекти:

82 в три държави

Общ рунд на финансиране затворен от началото на 2023 г.:

2 млн. евро

“Телематик Интерактив България” (Telematic) е компания, чийто бизнес е в онлайн гемблинг индустрия. Притежава една от най-големите платформи за онлайн казино в България – palmsbet.com. 

През март 2002 г. компанията e листната на Българска фондова борса и става първата публична българска компания от игралната (гемблинг) индустрия. 

Приходите от дейността за деветмесечието на 2022 г. на Групата на „Телематик Интерактив България“ АД са на стойност 74.5 млн. лв., което представлява ръст от над 37% в сравнение с консолидираните приходи от дейността за същия период 2021 г. Амбицията на мажоритарните собственици на компанията е до 2025 г. тя да е сред десетте най-големи играча в онлайн гемблинг индустрията в Европа, а до 2030 г. – в целия свят. 

Ръст в приходите за 1 година:

над 37% за деветмесечието на 2022 г. в сравнение с консолидираните приходи от дейността за същия период 2021 г.

„Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД (Telelink) е център за иновации, който дава възможност на хората и организациите да ползват новите технологии и да изследват пълния си потенциал в дигиталния свят. Фокусът на компанията е върху системната интеграция, информационната сигурност, облачните решения и свързаността. 

Цена на акция през 2019 г.:

7.60 лв.

Цена на акция през септември 2020 г.:

11.10 лв.

Цена на акция през юни 2021 г.:

13.50 лв.

Дивидент за разпределяне между акционерите през 2022 г.:

10 125 000 лв.

“Смарт Органик” АД (Smart Organic) е основана през 2009 г. и днес е един от водещите производители и дистрибутори на био храни в Европа. Чрез мрежата от дистрибутори и търговци на дребно на компанията, продуктите ѝ се предлагат в над 60 страни по света. 

Собственост на групата са веригата био магазини „Зелен“, заедно с онлайн магазина zelen.bg и 25% от българския производител на лютиви сосове Chilli Hills Farms. Компанията има собствена фабрика, която се простира на площ от повече от 6000 кв. м. Някои от най-известните ѝ брандове за Roo’Bar, Dragon Superfoods, Bett’r, Kookie Cat и др. 

През 2022г компанията придобива мажоритарен дял в „Сантулита“ ООД, водещ производител на смути под марката Frudada и на компанията „Биопак“ ООД – ключов доставчик на биоопаковки и чаши, с разработена мрежа и фокус в ХоРеКа дистрибуцията.

Среден годишен оборот:

над 30 млн. лв.

Пазарана стойност към края на 2021 г.:

близо 200 млн. лева

Българска фондова борса АД е публично дружество, лицензирано от Държавната комисия по ценни книжа за извършване на дейност като фондова борса от 1997г. и към настоящия момент е единствената действаща фондова борса в страната. 

Отчетът за третото тримесечие на 2022 г. на БЪЛГАРСКА ФОНДОВА БОРСА АД показва ръст на финансовите приходи до 7 825 000 лв. спрямо 5 256 000 лв. за същия период на 2021 г. и ръст на печалбата преди лихви и данъци от 7 197 000 лв. спрямо 4 653 000 лв. трето тримесечие на 2021 г.

Дружеството редовно разпределя дивидент сред акционерите си.

Финансови приходи за трето тримесечие на 2021 г.:

5 256 000 лв.

Финансови приходи за трето тримесечие на 2022 г.:

7 825 000 лв.

Ръст на печалбата преди лихви и данъци за 1 година:

54.5% през 2022 г. спрямо 2021 г.

Козметичната компания Noesis е една от най-новите компании в портфолиото с и иновативни и бързорастящи компании на IMPETUS Capital и платформата за непрофесионални инвеститори Impulse Growth.

Noesis е козметичен стартъп, базиран в Пловдив. Компанията притежава собствена производствена база на площ от 850 кв.м. Основната дейност на дружеството е свързана с разработка и производство на козметика за частни линии на компании, включително за Lidl, Kaufland Metro, DM и стартиращи бизнеси в Европа, но основен приоритет за компанията е развиването на различни продуктови иновации свързани с опазването на околната среда.

Среден годишен ръст:

73% / за последните 5 години

Цена на акция през 2015 г.

1.45 лв.

Цена на акция през 2022 г.

17 лв.

Прогнозна цена на акция 2030 г.

55 лв.

Re:Benefit е софтуерна платформа за управление на служебни придобивки, предназначена за бизнес клиенти. Платформата предоставя възможност за гъвкави и иновативни допълнителни придобивки за служителите в компаниите, позволявайки работодателите да оптимизират разходите си, администрирането на услугата и да дадат възможност на всеки служител да избере придобивки, които отговарят най-добре на нуждите му, с което се повишава и лоялността към компанията – работодател.

Брой потребители за по-малко от 2 години:

10 000 към октомври 2022 г.

Планиран брой потребители до края на 2023 г.:

30 000

Онлайн платформата Promoto, проект на Обединени търговски обекти АД, помага на магазини, заведения и офиси да се свързват директно с производители и дистрибутори на бързооборотни стоки и да им изпращат поръчките си онлайн.  Към 2022 г. платформата поддържа над 30 000 вида стоки и база от 40 различни производителя. Регистрираните потребители са над 2 600 търговски обекта.

Среден годишен ръст на GMV:

56% за периода 2020 - 2022 г.

Ръст в продажбите през 2021 г.

71% спрямо 2020 г.

Прогнозни GMV на компанията за 2022 г.:

22 млн. лв.

SoCyber е компания, специализирана в областта на киберзащитата и онлайн сигурността. Компанията обслужва клиенти в във финансовия и банков сектор, здравеопазване, доставчици на критична инфраструктура в енергетиката, публичен сектор и други, обработващи поверителни данни.

Ръст в приходите от продажби:

146% за деветмесечието на 2022 г. спрямо същия период през 2021 г.

Приходи през 2020 г.:

413 000 лв.

Приходи през 2021 г.:

616 000 лв.

Приходи през 2022 г.:

1 130 000 лв.

BioSeek е стартъп, разработващ алгоритми за семантично търсене в областта на биологичните науки, фармацията, козметичната индустрия и индустрията за торове. Компанията разработва спциализирана онлайн търсачка, онлайн маркетплейс и единна библиотека за програмни кодове. Притежава платформите Sanat.io, Herbal and Natural Medicine и Bioseek.eu.

Приходи от продажби за деветмесечието на 2021 г.

107 хил. лв.

Приходи от продажби за деветмесечието на 2022 г.

374 хил. лв.

Онлайн Среща с Инвеститорите

На 23 февруари 2023 г. (четвъртък) от 17.00 часа ИмПулс I организира онлайн среща с инвеститорите за представяне на резултатите и дейността на платформата през Q4 2022.

Кои са акцентите?

 • 20 иновативни растящи и дивидентски компании в портфолиото на Impulse Growth
 • 4 нови компании през Q4 2022 – Re:benefit, NOESIS, Tapline и Green Innovation (Hydrogenera)
 • Потенциалът на портфолиото до 2030 г.
 • Основателите на IMPETUS Capital и създатели на Impulse Growth Николай Мартинов и Виктор Манев за очакванията и плановете за развитие през 2023 г.
 • Гости Петър Груев,съосновател на Tapline и Драгомир Иванов основател на Green Innovation (Hydrogenera) – две от новите компании в портфолиото на Impulse Growth

Очакваме ви!

Платформата Impulse Growth е маркетингов продукт, не представлява и не предоставя препоръка за инвестиране, нито правен, финансов, бизнес или данъчен съвет. Преди да инвестирате в дялови инструменти, включително в акции на ИмПулс I, следва да направите собствена преценка доколко тази инвестиция е подходяща за Вас, включително чрез независима проверка и оценка на финансовото състояние и дейността на съответната компания, в това число като се обърнете към съответен правен, финансов, данъчен и/или инвестиционен консултант.

Инвестицията в какъвто и да било инструмент крие рискове от загуби, включително риск от загуба на цялата инвестиция. Преди да вземете решение за инвестиране, трябва да се запознаете подробно с рисковете, свързани със съответния инструмент. Не съществува никаква сигурност по отношение на бъдещото развитие на която и да било инвестиция, включително такава в акции на ИмПулс I, и няма гаранция за реализирането на печалби. Всякакви изявления за очаквани резултати са прогнозни по характер и не са гаранция за постигане на тези резултати. Доходността от всяка инвестиция зависи от множество фактори, които са обект на различни рискове.

Представянето на платформата Impulse Growth не представлява, нито е част от публично предлагане, включително на акциите на ИмПулс I, които са били предмет на публично предлагане и към момента са допуснати до търговия на организирания от Българска фондова борса ВЕАМ пазар, на който всеки инвеститор може да закупи акции от съответни продаващи инвеститори, като екипът зад платформата Impulse Growth не участва във и не влияе върху предлагането на акциите на вторичния пазар.

Спестовен план за физическо лице

Ние Ви предлагаме възможността да инвестирате регулярно малки суми под формата на спестовен план. Минималната сума за инвестиция е 200 лв. Срещу парите си получавате акции от прецизно подбран портфейл на иновативни български компании, с потенциал за растеж. Целевата средна годишна доходност на инвестицията при минимален хоризонт 5 години е 20%. При избор на спестовен план парите Ви са допълнително защитени от dollar-cost-averaging стратегията. Можете да следите състоянието на инвестицията Ви всеки ден.

Изпратете ни запитване и ние ще се свържем с Вас.

allterco-logo

Allterco e холдинг, който включва 8 дружества, които са профилирани в сферите на Интернет на нещата и телекомуникациите. Компанията създава иновации чрез проектирането, производството и разпространението на висококачествени IoT продукти, най-популярните от които, са линията Shelly за домашна автоматизация, детските смарт часовници MyKi, тракерите MyKi и серията за лична грижа MyKi Care. 

След 5 години работа Allterco стана вторият бранд в Германия за IoT устройства. Средният годишен ръст на приходите на компанията за последните 5 години е 73%, а целта й е да достигне пазарна капитализация от 1 млрд. евро.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Allterco за пръв път през 2015 година, когато цената на акция на компанията е 1.45 лв. Днес, 7 години по-късно, продажната ѝ цена е 17 лв. и по прогнозни данни ще достигне до 55 лв. до края на десетилетието.

 

Среден годишен ръст:

73% / за последните 5 години

Цена на акция през 2015 г.

1.45 лв.

Цена на акция през 2022 г.

17 лв.

Прогнозна цена на акция 2030 г.

55 лв.

Storied Data е съоснован от българи стартъп, който визуализира големи масиви данни в достъпен интерактивен формат, който позволява лесното споделяне до крайни ползватели. Тяхната платформа се стреми да замени pdf формата, а данните, които преформатират, са цифри, текст и снимки. Основните им клиенти са от Западна Европа и САЩ. Като първите от тях са представители на финансовата индустрия и публикуват икономическа информация, която се разпространява на 2 500 банки в Европа. Основната идея на платформата на Storied Data е да консолидира цялата огромна информация във формат една страница.

Storied Data е една от най-новите компании в портфолиото на Impulse Growth. 

Среден годишен ръст:

...% / за последните 5 години

Цена на акция през 2018 г.:

лв.

Цена на акция през 2022 г.:

лв.

Прогнозна цена на акция до 2030г.:

лв.

BIODIT е водеща високотехнологична компания, която специализира в разработката и производството на системи за сигурност, контрол на достъп и работно време, базирани на биометрична идентификация. Иновативните й системи, обединяват най-съвременните технологии за идентификация и удостоверяване на самоличност чрез разпознаване на пръстови отпечатъци. Нейна е разработката на първата в света безжична биометрична система за заключване – WBLS® (Wireless Biometric Locking System), която не изисква окабеляване, предварително инсталиране, строителство или ремонтни дейности. Продуктите на BioDit се използват за достъп до производства, хотелски стаи, офиси, бизнес центрове, болници, конферентни зали, фитнес салони, гаражи, автомобили и др. В началото 2021 г. е първата компания, която излиза чрез първичнo публично предлане на пазар BEAM на БФБ. През 2022 г. компанията успешно осъществи и увеличаване на капитала си с близо 1,7 млн. лв. Приходите на компанията за първото полугодие на 2022 г. са 5 пъти по-високи от същия период на 2021 г.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в BioDit през 2018 година, когато цената на акция на компанията е 1 лв. Днес, 4 години по-късно, продажната ѝ цена е почти двойна.

Среден годишен ръст:

49% за последните 2 години

Цена на акция през 2015 г.

1.00 лв.

Цена на акция през 2022 г.

1.80 лв.

Общо набрани средства:

6 млн. лв.

boleron-logo

Boleron е оператор на софтуерна платформа за дигитално застраховане, използвана от лицензирания застрахователен брокер „Болерон Консултинг“ EООД. Застрахователната платформа е специално създадена за закупуване и управление на застрахователни продукти през Интернет и мобилни телефони от крайни потребители.

Стратегическата цел на компанията е да стане лидер в дигиталното застраховане в Източна Европа, като внедрява нови технологии и навлиза на нови пазари. “Болерон”, която е на пазара от началото на 2020 г., очаква ръст от 300% през 2022 г. спрямо 2021 г. През септември 2022 г. компанията привлече 4.2 млн. лева в третия си инвестиционен рунд, с което общата инвестиция в платформата стига 8 млн. лева.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Boleron през 2021 година, когато нивото на реализирани премийни приходи е под 200 000 лв. Днес, 1 година по-късно, компанията реализира близо 1 млн. лв. премийни приходи за полугодието и планира да завърши годината с 300% ръст спрямо 2021 г.

Среден годишен ръст:

220% / за последните 2 години

Реализирани премийни приходи 2021 г.

800 хил. лв.

Прогнозни премийни приходи за 2022 г.

2.4 млн. лв.

Общо набрани средства:

близо 8 млн. лв.

excitel-logo

Exitel е българска компания, основана в Индия и предлага широколентов интернет, като дава брандиране на по-малки доставчици в страната, които покриват изискванията на компанията за скорост. 

В момента Excitel има над 700 хил. потребители в Индия, като добавя по 100 хил. нови клиенти в рамките на шест до девет месеца. Служителите на компанията в Индия са около 2 400 човека. Excitel има план да бъде следващият еднорог в Индия, достигайки до поне 20 млн. домакинства.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Excitel за пръв път през 2018 година. Днес, 4 години по-късно,  стойността на компанията е двойна.

Среден годишен ръст:

29% за последните 3 години

Брой абонати през 2018 г.

200 хил.

Брой абонати през 2021 г.

над 643 хил.

Прогнознен брой абонати до 2030 г.

20 млн.

speedy-logo-black

Speedy e сред двете най-големи компании на пазара на куриерски услуги с пазарен дял от над 33%. Компанията има близо 600 офиса и автоматични пощенски станции, покриващи 100% от територията на България, като обслужва над 1 000 000 клиенти и над 37 500 000 пратки годишно.

Среден годишен ръст:

18% за последните 5 години

Цена на акция през 2016 г.

36.00 лв.

Цена на акция през 2022 г.

106.00 лв.

discordia-logo

Discordia е една от най-бързо развиващите се транспортни и логистични компании в Европа, която вече разполага с над 1 000 камиона собствен автопарк. Discordia предлага автомобилен, железопътен и контейнерен и въздушен транспорт на територията на цяла Европа, Азия и Америка. Компанията отбелязва ръст от над 35% средногодишно през последните 5 години, като внедрява редица иновнации и най-съвременните технологии в транспорта. Планът й е до края на десетилетието да е в топ 10 на най-големите логистични компании в Европа, а приходите й да са 1 млрд. евро.

Екипът зад Impulse Growth инвестира в Discordia за пръв път през 2016 година, когато цената на акция на компанията е 14.6 лв. Днес, 6 години по-късно, пазарни показатели сочат цена на акция от 111 лв.

Среден годишен ръст:

34% / за последните 5 години

Цена на акция през 2016 г.

14.60 лв.

Цена на акция през 2022 г.

111 лв. според пазарни показатели

Прогнозни приходи на компанията до 2030 г.

€ 1 млрд.