Impulse GROWTH стартира емисия на варанти

Hydrogenera планира IPO

Компанията за разработка на иновативни водородни технологии Hydrogenera планира да организира първично публично предлагане (IPO) през 2024 г., за да разшири производството си на алкални електролизьори, споделиха Драгомир Иванов, Изпълнителен директор, и Димитър Банов, Финансов директор, пред изданието за възобновяеми източници на енергия Renewables Now

Hydrogenera цели да реализира своето IPO на основния сегмент на Българска фондова борса (БФБ) или на международна борса, която работи основно с инвестиции в “зелени” технологии.

“Обмисляме да реализираме IPO на БФБ, защото в България все още са малко “зелените” бизнеси, които отговарят на търсенето от местните инвеститори,” каза Банов.

В началото на 2023 г., Hydrogenera затвори общ рунд на финансиране на стойност 2 милиона евро, с участието на IMPETUS Capital. Hydrogenera отлага разширяването на производствената си база и използва изминалите месеци, за да установи точните нужди на клиентите и да развие продуктите си по начин, който най-добре отговаря на тях. С оглед на очаквания значителен растеж на търсенето, компанията прогнозира, че цената на качествените електролизьори ще продължи да бъде висока. 

Независим пазарен анализ от миналата година отличава Hydrogenera като единствената компания в сектора, в световен мащаб, с положителен EBITDA (оперативна печалба) показател. 

Пазарен потенциал

Драгомир Иванов разказа, че Hydrogenera вече е реализирала проекти в България, Турция и Полша и среща значителен интерес от пазарите на Германия и Италия, като гледа и към Румъния като атрактивен пазар. “Дори и да разглеждаме само българския пазар, количествата водород, нужни за посрещане на целите от Директивата на ЕС за енергия от възобновяеми източници, са достатъчно големи, за да изискват участието и на други компании освен нас,” допълни Банов. 

“Заради регулациите на ЕС, търсенето само в България ще изисква наличието на производствен капацитет от стотици мегавати, или дори гигават,” сподели Иванов, уточнявайки, че само петролната рафинерия в Бургас ще има нужда от над 200 мегавата. 

Най-големият от съществуващите проекти на Hydrogenera е система с капацитет от 200 киловата, но компанията очаква да завърши изпълнението на първата си поръчка над един мегават в началото на 2024 г. – модулен електролизьор, закупен от български клиент.

Според Иванов, Hydrogenera може да произвежда електролизьори с годишен капацитет между 10 и 20 мегавата. Но при необходимото търсене, компанията би могла да удвои производствения си капацитет без значителни допълнителни инвестиции. 

“Ние се стремим към бавен, но устойчив растеж и това се вижда във всеки аспект от нашата дейност“, каза Иванов.

IMPETUS Capital оценява големия потенциал на водородните технологии и инвестира в Hydrogenera в началото на 2023 г. Hydrogenera е българска компания, която разработва и внедрява иновативни технологии за производство на водород. Компанията, позната до началото на 2023 г. под бранда Green Innovation, е и първият производител на електролизьори в Източна и Централна Европа. 

За последните две години Hydrogenera има успешно реализирани 82 проекта в три различни държави – България, Турция и Полша.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.

Подобни статии