Boleron излиза на пазара за растеж BEAM

Bianor изпълнява активната си програма за разрастване 

След успешните четири придобивания през 2023 г. “Бианор Холдинг” (Bianor, BNR), част от портфолиото на Impulse Growth, ще продължи да търси нови компании, каза Коста Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на Bianor, в предаването “Бизнес старт” на BloombergTV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Bianor продължава по-нататъшната интеграция на компаниите в групата и изграждането на единен търговски екип, който продава единен бранд.

“Миналата година започнахме активна програма за разрастване на бизнеса и чрез придобивания. Направихме увеличение на капитала с 8 млн. лв., с които реализирахме четири придобивания, в резултат на което на про форма консолицирана база приходите пораснаха три пъти за годината. Имаме намерения да продължим да изпълняваме такава стратегия,” каза Йорданов.

В средата на април, Bianor успешно реализира процедура за увеличение на капитала на БФБ. Холдингът от портфолиото на Impulse Growth  увеличи капитала си с близо 20 млн. лева, като реализира 5 414 619 обикновени безналични акции с право на глас, с номинална стойност от 1 (един) лев и емисионна стойност от 3,70 лева всяка.

С новонабрания капитал групата планира да направи по-малко, но по-големи сделки, като за момента ще се фокусира върху региона, а на следващ етап ще търси компании, които да подпомогнат последващия ѝ растеж на основните пазари в Западна Европа, особено DACH, както и САЩ, сподели Йорданов.

“Нашият модел е обединение на сили с тези компании; акционерите им стават акционери в  Bianor и всички заедно продължаваме да развиваме тази идея. Има много хора, които виждат, че заедно можем да направим повече, отколкото отделно. Има качествени компании, които ще се радваме да бъдат част от нашата група,” коментира Йорданов.

Сегментът за машинно обучение на Bianor се разивива изключително бързо, като все повече бизнеси искат да се възползват от технологията. По-голямата част от проектите са в сферата на електронната търговия, чрез оптимизация на онлайн магазини. Клиентите са големи магазини в САЩ, като внедряването на генеративен изкуствен интелект (AI) в някои случаи е довело до ръст между 3%–7% в процента на реализация на клиентите, каза Йорданов.

Йорданов даде пример с едно от приложенията на технологията на Bianor, което извлича снимки на дрехи от онлайн магазини и им позволява да ги комбинират по стил. Bianor изследва данните за успеваемостта на решенията си и отчита между три и седем процента увеличение на реализацията на продажбите, което е изключително висок резултат за големи онлайн магазини на зрели пазари и има невероятен ефект върху приходите.

Най-големият клиент на Bianor сред онлайн търговците е американският бранд “Full Beauty”, който е с пазарна капитализация над 1,4 млрд. долара.  

Всички компании от холдинга Bianor се развиват изключително динамично. 

Bianor е започва участие в три нови програми по Европейския фонд за отбрана (EDF) през декември, разраства екипа си и вижда големи възможности в отбранителната индустрия. ЕС се стреми да развива отбранителните си способности и европейските държави увеличават значително дяла на разходите за сигурност и отбрана от своя брутен вътрешен продукт (БВП). 

Йорданов препоръчва на българските компании, които искат да се развиват в сектора, да търсят партньори от по-големите европейски държави. Този подход отговаря на структурата на програмите в областта.

Проектите на Bianor са изцяло свързани със софтуер, включвайки киберзащита и приложение на изкуствен интелект за подобряване на сигурността на Европа в дигиталната сфера, добави Йорданов.

След като през 2021 г. Bianor продаде дела си в стрийминг услугата за спортни събития FITE за 7.5 млн. долара на американската компания TrillerNet, компанията продължава да използва изградения си “ноу-хау” в областта и работи успешно с телекомуникационни и медийни компании, като предоставя видео решения и софтуер за “set-top boxes” (домашните устройства за дигитална телевизия). NOKIA е един от големите партньори на Bianor в областта, каза Йорданов.

През изминалия месец, Bianor (BNR / 5BI) реализира първично публично предлагане на Българска фондова борса, с което увеличи капитала си с над 20 млн. лв. Общото количество на записаните акции е 5 414 619, а емисионната стойност на брой е 3,70 лв. Това е второто успешно набиране на капитал от Bianor за по-малко от 1 година.

Очаква се след увеличението на капитала, тя да надхвърли 50 млн. лева при текущата цена на акциите. Това поставя Bianor сред най-големите ИТ компании, които се търгуват на Българска фондова борса.

Bianor обединява група високотехнологични растящи компании–GotoAdmins, ITIDO, Bianor Services, Databreathe и Bulbera. Холдингът разработва специализирани софтуерни решения за водещи корпорации в Северна Америка и Западна Европа от отбранителната, телекомуникационната, технологичната и медийната индустрия, както и за обществения сектор. Компаниите са с интегрирани управленски и бизнес процеси в рамките на Bianor. Bianor е част от портфолиото на Impulse Growth от 2023 г.

Сподели

Стани част от успеха

Благодарение на Impulse Growth – платформата за непрофесионални инвеститори на IMPETUS Capital, днес всеки има достъп до балансиран портфейл от дивидентски и иновативни, бързорастящи компании и може да стане част от успеха на най-бързо растящите иновативни компании на България.